GREBEN DEVIC NA DLESKOVŠKI PLANOTI

Greben Devic v nekoliko manj znanem pobočju Kamniško – Savinjskih Alp predstavlja strm zaključek na severni strani Dleskovške planote nad Robanovim kotom. Voden izlet bo z izhodiščem na južni strani pod prelazom Podvolovljek potekal po prijetni, markirani in nezahtveni planinski  poti. Z  vrha segajo pogledi na Korošico z Lučkim dedcom na eni strani in drugi Ojstici z njenim grebenom ter tudi do Olševe in Pece, ki smo jih pred kratkim že obiskali ter Raduhe in preko Avstrijsko- Slovenske meje ter proti jugu na Dleskovec. Za izvedbo krožne poti se pot iz vrha Velikega vrha (2110 m) in Velike Zelenice (2114 m)rahlo spusti in preči pobočje po Pasjih tratah pod Moličko peč (2028 m) in Poljskimi devicami (1879 m) ter se ponovno rahlo dvigne in pelje po grebenu do Križevnika (1910 m). Šele pot po grebenu do Križevnika delno pokaže svojo prepadno steno nad Robanovim kotom. S Križevnika se pot spusti preko pl. Polšak (1680 m) nazaj na izhodišče na pl. Ravne (1490 m).

Časovni okvir: 6-7 h s postanki

Zahtevnost ture: nezahtevno delno brezpotje

Oprema: primerna planinska oprema za sredogorje; priporočljiva vetrovka, rezervna oblačila, rokavice, kapa, pohodne palice in topla oblačila. Malica iz nahrbtnika.

Odhod: v nedeljo,  3. 11. 2019 ob 5:30 (parkirišče Škofijske gimnazije Vipava)

Povratek: predviden povratek v zgodnjih večernih urah (okrog 19h)

Stroški: Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€).

Prijave: do četrtka, 31.10.2019: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559