Vrh Korena (1999 m) preko Velikega Zvoha

Krvavec nam je bolj poznan v zimskem času kot smučišče. V kopnih razmerah pa okolica odkriva izjemne poglede na vsa višja gorstva v Sloveniji, na pozimi prekrite planine ter ponuja zanimivo nadaljevanje preko razgibanega grebena od Velikega Zvoha do Vrh Korena.

Pot bomo pričeli pri spodnjih planinah, pri planini Jezerca ter se pri zgornji Kriški planini usmerili proti smučišču in preko njega nadaljevali mimo umetnega jezera do Velikega Zvoha. Tu se prava planinska pot šele zares začne. Pot preko Velikega Zvoha v smeri Vrh Korena po grebenu hitro postane mestoma ozka in zahtevna. Čeprav je med vrhovoma le slabih 30 m višinske razlike, razgiban teren (gor, dol) čez Ježo popestri cca. 15 m spust v grapo in po zavarovanem delu ponovni dvig na greben. Približno po 1 uri hoje se doseže Vrh Korena. Tu se lahko pot nadaljuje s ponovnim spustom na severozahodno stran in dvigom na Kalški greben (+ 1:45 h) oz. preko planine Dolge njiva nazaj na izhodišče (2 h). Mi se bomo spustili na vzhodno stran preko planine Koren, kjer se prav tako ne bomo morali izogniti enemu manjšemu spustu in zadnjemu krajšemu vzponu nazaj do Kriške planine in do izhodišča. V primeru več prijav in zanimanja, se bo lahko izvedlo izlet z eno skupino tudi do Kalškega grebena.

Časovnica krožne poti: Planina Jezerca – Kriška planina – Vrh Zvoha (2 h), Vrh Zvoha – Vrh Korena (1: 15 h), Vrh Korena – Planina Koren (30 min), Planina Koren – Kriška planina – Planina Jezerca (1 h). Z dvigom na Kalški greben (+ 2: 30 h). Skupni čas hoje 4-5h /oz. 7-8 h

Skupni čas ture s postanki: 5-6 h / oz. 8h

Višinska razlika: cca. 650 m

Start: pred Škofijsko gimnazijo Vipava. Stroški goriva se razdelijo med vse udeležence, nečlani društva plačajo dodatnih 7€.

Ura: start ob 6:00 h

Datum: nedelja 02.10.2022

Zahtevnost ture: razmeroma lahka, večjo zahtevnost ture naredi mestoma ozek greben z vmesnim  spustom v grapo ter z jeklenico zavarovanim cca. 15 m dvigom vzponom.

Oprema: Čelada, priporočljive palice, vetrovka, topla oblačila. Priporočljivo imeti oblačila v rezervi. S seboj imetje hrano in pijačo.

Izlet vodi vodnica PZS: Anja Fabčič: a.fabcic2@gmail.com/ v popoldanskem času lahko tudi na tel. 040370559. Prijave se zbira do petka 30.09. do 12h.

Udeleženci se izleta udeležijo na lastno odgovornost!

V primeru izredne slabe vremenske napovedi si PD Vipava pridružuje pravico do odpovedi izleta.

Izlet v neznano

Časovnica: 4-5h z možnostjo podaljšanja oz. tudi skrajšanja (odvisno od skupine)

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi/nizkimi planinskimi čevlji. S seboj imejte tudi hrano in pijačo, oblačila primerna času, vetrovko, osebno prvo pomoč, razkužilo, masko ter dokumente.

Zahtevnost ture: Pot je lahka in nezahtevna.

Odhod: V soboto, 27. avgusta 2022 ob 6.30 v Vipavi (pri ŠGV).
              Stroški goriva se razdelijo med vse udeležence, nečlani društva plačajo dodatnih 7€.

Število prijav je omejeno!
Prijave zbira
Marko (puc.marko@gmail.com/031800384) do petka zvečer, 26. avgusta 2022!


Izlet vodita Benjamin Kodele in Marko Puc, oba VPZS

Udeleženci se izleta udeležijo na lastno odgovornost!

V primeru izredne slabe vremenske napovedi si PD Vipava pridružuje pravico do spremembe/odpovedi izleta.

Okoli Lastovic/Cime delle Rondini (PRESTAVLJENO NA NEDELJO, 31. JULIJA 2022)

Greben Lastovic sestavlja niz petih vrhov med Žabniško škrbino in sedlom Prašnik. Ošiljeni vrhovi so močno poraščeni z ruševjem in težko dostopni.  Če pa jih obkrožimo, spoznamo nekaj najlepših predelov v osrednjem delu Zahodnih Julijcev. Mi bomo svojo pot začeli in končali v Zajzeri. Podali se bomo do koče Pellarini v Žabniški krnici in se preko Žabniške škrbine spustili v zatrep doline Mrzle vode ter se od tam čez sedlo Prašnik vrnili na izhodišče. Na turi bomo opazovali veličastje Žabniške krnice, nad katero se pne Viševa skupina (Viš, Divja koza) pa tudi slovenske Julijce na zahodnem delu.

Časovnica: 3h vzpon,3h sestop
                     pot premaga 900 vš.m.

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi planinskimi čevlji in čelada. S seboj imejte sončno kremo, sončna očala, pokrivala, zaščita proti klopom, osebno prvo pomoč, razkužilo, masko ter palice (priporočljive). Hrana in pijača iz nahrbtnika. Koča Pellarini je na tretjini poti in bo odprta.

Zahtevnost ture: Pot je zahtevna

Odhod: V nedeljo, 31. julija 2022 ob 5.30 v Vipavi (pri ŠGV), prevoz s kombiji.
              Stroški goriva se razdelijo med vse udeležence, nečlani društva plačajo dodatnih 7€.

Število prijav je omejeno!
Prijave zbira Marko (
puc.marko@gmail.com/031800384) do PETKA zvečer, 28. julija 2022.


Izlet vodita Jernej Šček in Marko Puc, oba VPZS

Udeleženci se izleta udeležijo na lastno odgovornost!

V primeru izredne slabe vremenske napovedi si PD Vipava pridružuje pravico do spremembe/odpovedi izleta.

Nad Lonicami: Zermula (2143 m) s sosedom

Člani PD Vipava radi odkrivamo tudi bolj osamljene kotičke naše gorske soseščine. Nad prijaznim, prav domačnim prelazom Lonice/Cason di Lanza, ki precej drzno povezuje Kanalsko in Šempetrsko dolino z dvema izhodiščema na p, Pontebbo – za nas Tabljo – na vzhodu, in Paluzzo na zahodu, se na obe strani neba dvigajo zanimivi gorniški cilji. Tokrat izbiramo severna pobočja Zermule (2143 m), prvega v celoti »italijanskega« greben Karnijskih Alp, ki ga je zaradi stražarske lege oplazila velika vojna, o kateri še danes dovolj pozornemu mimohodcu pričajo številni rovi, bunkerji in strelne line ob poti. Etimološki izvor imena, ki kajpak sega v bogato furlansko izročilo in pomeni »kalček«, zagotovo ubeseduje pogled na prostrana, s travniki posejana južna pobočja. Z razglednega vrha, čez katerega med drugim teče točkovna tranzverzala 60 Vrhov Prijateljstva, nam oči segajo navzgor v smeri venca nad Mokrinami/Pramollo/Nassfeld z najbližjim Velikim Koritnikom/Creta di Aip/Trogkofel in nič kaj oddaljenim Konjskim špikom/Monte Cavallo/Rosskofel, proti zahodu iščejo robove masiva Cogliansa nad prelazom Monte Croce Carnico na eni, na jugu ni daleč do Sernia in Grauzarie, na zahodu pa že vohamo, kar od Juljijcev ostaja čez državno mejo.

Predviden je vzpon po precej navpični, a dobro razčlenjeni ferati na vrh, sledi spust na spodnjo škrbino Lanza in nazaj proti izhodišču. Kdor bi rad turo nekoliko podaljšal in precej začinil, pa se bo lahko preizkusil še v ferati Alpincev na bližnji, s križem in soldaško preteklostjo zaznamovani kucelj Zuc della Guardia (1911 m).


Časovnica: 2.30 h vzpon na Zermulo, 45 min vzpon na Zuc della Guardio, 3 h sestop
                     pot premaga 700 vš.m.

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi planinskimi čevlji. Obvezen je varovalni trojček (možna izposoja). S seboj imejte sončno kremo, sončna očala, pokrivala, zaščita proti klopom, osebno prvo pomoč, razkužilo, masko ter palice (priporočljive). Hrana in pijača iz nahrbtnika. Na poti ni koč.

Zahtevnost ture: Pot je tehnično zelo zahtevna, tura je krajša in kondicijsko manj naporna, čeprav zahteva precejšnjo moč v rokah in obvladanje gibanja v skali

Odhod: V nedeljo, 24. julija 2022 ob 6.00 v Vipavi (pri ŠGV), prevoz s kombiji.
              Stroški goriva se razdelijo med vse udeležence, nečlani društva plačajo dodatnih 7€.

Število prijav je omejeno!
Prijave zbira
Marko (puc.marko@gmail.com/031800384) do petka zvečer, 22. julija 2022.


Izlet vodita Jernej Šček in Marko Puc, oba VPZS

Udeleženci se izleta udeležijo na lastno odgovornost!

V primeru izredne slabe vremenske napovedi si PD Vipava pridružuje pravico do spremembe/odpovedi izleta.

NAPOVEDNIK:
30/31 julij OKOLI LASTOVIC in VELIKI NABOJS