VISOKI KANIN (2587 m) in PRESTRELJENIŠKI PODI

Visoki Kanin in Prestreljenik sta vrhova v pogorju v Julijskih Alpah, ki se na jugovzhodu dviguje nad bovško kotlino ter na zahodu pada proti Jezerski dolini, dolini Reklanice in Rezije. Kaninski podi so svetovno znani po svojem globokem podzemnem svetu, a tega mi ne bomo raziskovali. Mi se bomo na vrh povzpeli po najbolj priljubljenem pristopu, in sicer iz italijanske smeri po ferati Julia, ki je zelo zahtevna in izpostavljena ter sledi smeri, ki sta jo leta 1903 preplezala dr. Julius Kugy in Jože Komac. Za izhodišče poti si bomo izbrali kočo Celso Gilberti, do tja pa se bomo pripeljali z žičnico z Nevejskega prevala.

Časovni okvir: 7ur (vzpon 3h, sestop 4h)

Zahtevnost ture:  zelo zahtevna pot

Tura zahteva zelo dobro fizično kondicijo ter dobro izurjenega planinca (hoja po strmem ledeniku in izpostavljena ferata).

Vodnik si pridružuje pravico, da med prijavljenimi kandidati neprimernega tudi zavrne.

Oprema: Čelada, pas, samovarovalni komplet, dereze, cepin, primerna planinska oprema za visokogorje

Odhod: v nedeljo, 22. 09. 2019 ob 06:00 (parkirišče Škofijske gimnazije Vipava), postanek na Vrtojbi ob 6.20

Povratek: predvidoma okrog 20h

Stroški: Povratno karto za žičnico plača vsak sam. Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€). Stroške cestnine si bomo tudi razdelili.

Prijave in več informacij do petka, 20. 09. 2019: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384

Vodnika ture: Jernej Šček, VPZS in Marko Puc, VPZS

MONTE COGLIANS (HOHE WARTE – 2780m)

KDAJ?
V SOBOTO, 14. SEPTEMBRA, OB 4. URI, IZ PARKIRIŠČA PRED NOGOMETNIM IGRIŠČEM V VIPAVI

OPIS:
Coglians (Hohe Warte) je najvišji vrh v Karnijskih Alpah. Izhodišče našega vzpona bo od koče Tolazzi (1350m) nad Sappado. Povzpeli se bomo mimo planšarije Moraret (1882m) do koče Marinelli (2111m). od tu do vrha Coglias – Hohe Warte bomo hodili še dve uri. Sestopili bomo po poti vzpona.

Čas vzpona: 5 ur

Čas sestopa: 4 ure

VIŠINSKA RAZLIKA: 1450m

OPREMA: OBVEZINA ČELADA IN PRIMERNA PLANINSKA OPREMA ZA VISOKOGORJE.

PRIJAVE: PRIJAVITE SE NA SMS 031 542 893 (Oton), DO 12. SEPTEMBRA OZIROMA DO ZASEDBE PROSTIH SEDEŽEV.

STROŠKE IZLETA SI BOMO PORAZDELILI GLEDE NA ŠTEVILO UDELEŽENCEV.

VODNIK: Oton Naglost, VPZS

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST.