Križna gora (1168m) & Sveti Duh (1213m) & Srednja gora (1275m)

Omenjen greben je nižja pogozdena pregrada med Podkrajem in Vodicami. Greben, ki se iz Hrušiških gozdov in Nadrta nadaljuje proti zahodu, čez Streliški vrh (1266 m), preko Srednje gore (1275 m), sv. Duha (1221 m) in podkrajske Križne gore (1162 m) do Cola. Iz Križne gore se nam odprejo pogledi vse od morja do Alp. Kjer je tudi razgledni stolp. Pot bomo pričeli iz Podkraja, do prvega vrha je približno 1h hoje, nato bomo nadaljevali k cerkvici Sv. Duha, do katere je  še cca. 15min. Tu je možnost pobega nazaj v dolino (skupni čas ture do 2h). Mi bomo nadaljevali še približno 40 min v smeri Srednje gore, ki je nekoliko manj obiskan vrh, a ponuja ponovno zanimive razglede proti  J in JZ. Greben se nadaljuje proti Streliškemu vrhu, vendar mi bomo krožno pot zaključili z vrhom Srednja gora na višini 1275 m in se spustili nazaj proti izhodišču po bolj ali manj kolovozni poti.

Vipavski mali in veliki trški ledenik

Mi bomo svojo pot začeli pri Podraški bajti in se nato po gozdnih poteh mimo mnogih križišč podali najprej do malega in nato še velikega ledenika. Pot bomo zaokrožili mimo TK Abram in nato po markirani planinski poti nazaj na naše izhodišče.

Časovnica: 5-6h

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi/nizkimi planinskimi čevlji. Priporočljivo je imeti nekaj toplih oblačil, saj so temperature nekoliko nižje. S seboj imejte tudi hrano in pijačo, vetrovko, prvo pomoč. Pri TK Abram bo možnost nakupa hrane in pijače.
Zaradi trenutnih razmer imejte s seboj mini razkužilo za roke ter obrazno masko.

Zahtevnost ture: Pot okrog ledenikov je lahka, nekaj pozornosti velja le pri ogledu samih ledenikov, kjer je nevarnost zdrsa.

Višinska razlika: cca. 600 v.m.

Odhod: v soboto, 1. maja 2021 ob 9h pri Podraški bajti (Od EKO koče še naprej v smeri Abrama), prevoz v lastni režiji
Število prijav je omejeno!

Izlet vodita Marko Puc, VPZS in Aljoša Rehar, VPZS

3x TURA (Gradiška 793m, Podraška 852m, Šentviška 963m)

Pobočje Ture je skalnata vzpetina na zahodnem robu nanoške planote nad Vipavsko dolino. Nad vasjo Gradišče pri Vipavi tvorijo vznožne strmine Gradiške Ture navpične stene iz gladkega čvrstega apnenca kjer so svoj dom našli plezalci ter ljubitelji ferat, saj je naše društvo pod vodstvom pokojnega dr. Otmarja Črnilogarja, nekdanjega župnika v Podragi in profesorja klasičnih jezikov na ljubljanski Teološki fakulteti, nadelalo drzno iz zahtevno plezalno pot. Poimenovali so jo po Fricu Furlanu, velikemu ljubitelju gora, ki se je leta 1952 smrtno ponesrečil v stenah Gradiške Ture. Ob 50-letnici omenjene poti pa so se z novo, Otmarjevo potjo, ki pripelje tik pod vrh Gradiške Ture, oddolžili še dr. Črnilogarju.
Mi bomo pot začeli v Kampu Tura in z vzponom po pešpoti na Gradiško Turo in nato nadaljevali po nekaj brezpotnih stezicah na Podraško Turo in nato proti Šentviški Turi. Sestopili bomo mimo Konja in se v ključih spustili na pot, ki vodi mimo cerkvice sv. Miklavža nazaj na izhodišče. Na poti se ob lepem vremenu obetajo razgledi proti verigi Julijskih Alp, Karnijskim Alpam in nekaterim velikanom Dolomitov ter proti morju.

Časovnica: Vzpon 3,5h; sestop 2h

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi/nizkimi planinskimi čevlji. Priporočljivo je pokrivalo za glavo, sončna krema in palice za sestopni del. S seboj imejte tudi hrano in pijačo, vetrovko, prvo pomoč.

Zahtevnost ture: Pot na Gradiško Turo je delno zahtevna, naprej sledi nekaj brezpotja po travah. V veliki večini je sicer pot lahka.

Višinska razlika: 750 m

Odhod: v nedeljo, 25. aprila 2021 ob 8.30 v Kampu Tura, prevoz v lastni režiji
Število prijav je omejeno!
Izlet vodi Marko Puc, VPZS

SVETI PAVEL & TABOR & OBELUNEC

Našo pot bomo začeli na Slapu in se po kolovozih, ki vodijo skozi prelepe vinograde povzpeli do cerkvice Sv. Pavla, ki leži na dominantni legi. Cerkev je bila sezidana v 13. stoletju na ostankih rimskega tabora. Razgled z nje sega po Vipavski dolini. Pot bomo nadaljevali do Erzelja nad katerim se dviga Tabor s cerkvico Sv. Mihaela, ki je bila kot grad prvič omenjena že 1351 leta, nato pa so sredi 15. stoletja tu postavili cerkev ter kasneje ostanke obzidja utrdili v tabor. Pot nas bo nadalje vodila skozi zaselek Vovki do Obelunca, ki se dviga nad Gočami. S cerkvice Marije Snežne, ki je bila zgrajena leta 1611 se ponuja lep razgled na zgornjo Vipavsko dolino kjer kraljuje planota Nanos.

Časovnica: 3-4h

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi/nizkimi planinskimi čevlji, palice. S seboj imejte tudi kaj malega hrane in pijače, oblačila, prvo pomoč.
Zaradi trenutnih razmer imejte s seboj obrazno masko v kolikor bo potrebna.

Zahtevnost ture: Lahka pot

Odhod: v nedeljo, 28. marca 2021 ob 14.00 na Slapu (parkirišče pri pokopališču na Slapu)

Držali se bomo vseh predpisanih ukrepov. V kolikor bo skupina večja (10), se bomo razdelili v več manjših.

Izlet vodita Pavel Makovec, VPZS in Marko Puc, VPZS