Ermanovec (1026 m)

Vrh, ki se nahaja med Cerknim in Gorenjo vasjo. Z vrha je lepa razgledna točka, s katere se nam odpre pogled po večjem delu zahodne Slovenije. Razgled seže od bližnjih vrhov, kjer izstopa Porezen do najvišjih vrhov Julijskih Alp, ob lepi vidljivosti pa razgled seže vse do vzhodnega obrobja italijanskih Dolomitov. Začeli bomo v Sovodnjah in se po gozdni poti skozi Miklavževo grapo počasi dvigovali do Ermanovca.

ČAS IN KRAJ ODHODA: Sobota, 21. 12. 2019 ob 6.30 z Glavnega trga v Vipavi

SKUPEN ČAS HOJE: 4 ure

ZAHTEVNOST: lahka kratka tura, primerna tudi za otroke

POTREBNA OPREMA: dobri planinski čevlji, topla oblačila, malica in pijača; (po želji  pohodne palice)

CENA IZLETA:  Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€).

PRIJAVE IN INFORMACIJE:  do  srede 18. 12. zvečer: Maja (041 380 902)

IZLET V NEZNANO

Časovni okvir: 6h

Čas prihoda: 16h

Zahtevnost ture:  lahka pot, ki premaga 650 višinskih metrov v 16 kilometrih dolžine

Oprema: primerna planinska oprema za sredogorje, oblačila primerna vremenu, hrana in pijača iz nahrbtnika

Odhod: v nedeljo, 01. 12. 2019 ob 06.30 (parkirišče Škofijske gimnazije Vipava), možni postanek na Razdrtem

Stroški: Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€).

Prijave in več informacij do petka, 29. 11. 2019: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384

NOVOST! Udeleženci imajo ves čas poti možnost ugibanja na katero območje oziroma točno določen vrh gremo. Tisti/a, ki bo bil prvi/a zadel/a točen odgovor, bo imel/a naslednje leto proste roke pri organizaciji izbire cilja v neznano.

Vodnika ture: Anja Fabčič, VPZS in Marko Puc, VPZS

GREBEN DEVIC NA DLESKOVŠKI PLANOTI

Greben Devic v nekoliko manj znanem pobočju Kamniško – Savinjskih Alp predstavlja strm zaključek na severni strani Dleskovške planote nad Robanovim kotom. Voden izlet bo z izhodiščem na južni strani pod prelazom Podvolovljek potekal po prijetni, markirani in nezahtveni planinski  poti. Z  vrha segajo pogledi na Korošico z Lučkim dedcom na eni strani in drugi Ojstici z njenim grebenom ter tudi do Olševe in Pece, ki smo jih pred kratkim že obiskali ter Raduhe in preko Avstrijsko- Slovenske meje ter proti jugu na Dleskovec. Za izvedbo krožne poti se pot iz vrha Velikega vrha (2110 m) in Velike Zelenice (2114 m)rahlo spusti in preči pobočje po Pasjih tratah pod Moličko peč (2028 m) in Poljskimi devicami (1879 m) ter se ponovno rahlo dvigne in pelje po grebenu do Križevnika (1910 m). Šele pot po grebenu do Križevnika delno pokaže svojo prepadno steno nad Robanovim kotom. S Križevnika se pot spusti preko pl. Polšak (1680 m) nazaj na izhodišče na pl. Ravne (1490 m).

Časovni okvir: 6-7 h s postanki

Zahtevnost ture: nezahtevno delno brezpotje

Oprema: primerna planinska oprema za sredogorje; priporočljiva vetrovka, rezervna oblačila, rokavice, kapa, pohodne palice in topla oblačila. Malica iz nahrbtnika.

Odhod: v nedeljo,  3. 11. 2019 ob 5:30 (parkirišče Škofijske gimnazije Vipava)

Povratek: predviden povratek v zgodnjih večernih urah (okrog 19h)

Prijave: do četrtka, 31.10.2019: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559

KANJAVČEVE POLICE in KANJAVEC

Kanjavec (2569 m), gora med kočama na Doliču in Zasavsko kočo na Prehodavcih. Pristop na sam vrh sicer ni posebej zahteven, nekoliko zahtevnejši je zaradi dolžine ture. Mi si bomo pot nekoliko podaljšali in otežili in se podali iz Zadnjice preko zavarovanih, izpostavljenih Kanjavških policah, poznanih pod različnimi imeni; drugo pogosto ime nosi po alpinistki »Pot Mire Marko Debelakove«. Prečenje po policah je tehnično zahtevnejše, ni za vrtoglave, na potrebnih in izpostavljenih delih je zavarovana z jeklenico. Pot je poznana kot sicer zahtevna, vendar tudi izjemna s svojo skoraj vodoravno prečko med kočama z pogledi nad Trento. Mimo Zasavske koče na Prehodavcih (zaprta) na vrh Kanjavca s sestopom na kočo nad Doličem (sestop  je v zgodnjem delu nekoliko strm) in na izhodišče.S takšno turo lahko v velikem slogu zaključimo poletni obisk gora.

Časovnica: Zadnjica – razcep pod Doličem (3h); Kanjavčeve police – Prehodavci (2,5h); Zasavska koča na Prehodavcih (zaprta) – Kanjavec (2h). Sestop preko Doliča (3-4h) nazaj do Zadnjice.

Skupna dolžina ture: 11 – 12h s počitki.

Povratek: predvidoma zvečer po 20:00 h

Oprema: Obvezna je čelada, priporočljiv je ferata komplet, čelna lučka, palice, primerna obutev za visokogorje, primena (in tudi topla) oblačila, malica in pijača iz nahrbtnika. Koče so že zaprte.

Zahtevnost ture: Zaradi dolžine ture, ki jo bomo izvedli v enem dnevu ter zavarovane in deloma izpostavljne poti zavarovane z jeklenico, je tura zelo zahtevna. Primernejša je za bolje pripravljenega pohodnika.

Odhod: v soboto, 05.10.2019 ob 04:00 (parkirišče Škofijske gimnazije Vipava).

Prijave (OMEJITEV NA 7 UDELEŽENCEV!) in več informacij do četrtka  03. 10. 2019: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali tel. 040/370-559 ter Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384