Slivnica (1114 m)

Slivnica je vrh, ki na severu kraljuje Cerkniškemu jezeru. Vrh s svojimi 1114 m nudi ob dobrem vremenu dober pogled na okoliške vrhove, vse tja do Julijcev ter na Cerkniško jezero, ki se v tem letnem času razliva po Cerkniškem polju. Na vrhu je vpisna knjižica.

Časovnica: 2h vzpon, 1h30min sestop, skupaj 4h
Pot premaga 550 vš.m.

Oprema: klasična pohodna za sredogorje, pohodne palice, topla oblačila, osebno prvo pomoč, razkužilo, masko ter dokumente

Potreben je pogoj PCT!

Zahtevnost ture: Lahka označena pot

Pot začnemo in končamo v Cerknici. Zborno mesto pri Upravni enoti Cerknica, Cesta 4. maja 24, 1380 Cerknica

Odhod:  Lasten prevoz! V soboto, 4. decembra 2021 ob 9.00 na parkirnem mestu Upravne enote Cerknica

Stroškov ni. Sprejemajo se prostovolji prispevki za delovanje društva.

Število prijav je omejeno!
Prijave zbira Herman Slokar (herman.slokar@gmail.com / 040800936) do petka, 3. decembra 2021, 21h

Izlet vodita Herman Slokar in Marko Puc, oba VPZS

Mauro Corona, človek iz lesa in skale

Jernej Šček, predstavitev knjižnih prevodov in razmislek ob predvajanju dokufilma s podnapisi Zadnje Izpovedi

SPDT vabi v četrtek, 25. novembra 2021, v dvorano KRD Doma – Briščiki v Briščikih, na večer z naslovom Mauro Corona, človek iz lesa in skale. Prof. Jernej Šček bo predstavil prevod knjige Maura Corone Kot kamen v rečnem toku in podal svoja razmišljanja ob predvajanju filma Zadnje izpovedi / Confessioni ultime, ki ga je leta 2013 posnel Giorgio Fornoni. Film je opremljen s slovenskimi podnapisi. Tehnična pomoč Foto video Trst 80.

Začetek ob 20.00 uri. Obvezno je zeleno covidno potrdilo (green pass), zaradi omejenosti mest pa tudi predhodna rezervacija, na tel. št. 0039 040 413025 ali na email marina.pertot@gmail.com

Nekaj več o Coroni https://gorniski.si/program/mauro-corona-clovek-iz-lesa-in-skale/

Furlanski pisatelj, kipar in alpinist Mauro Corona v senci tragedije Vajont živi tako, kot govori in piše; divje in samoniklo, tekoče in dinamično kot deroča reka življenja, kaotično nedosledno, a s smislom, poljudno, a nikdar banalno, v bistvu prvinsko, naravno. Za videzom dobrega divjaka s strgano majico in piratsko ruto se skriva globoko čuječ in razgledan humanist, pravi »učitelj življenja«, nekakšen Rousseau za vsakogar, ki proti zablodam sodobnega sveta – poenotenju mišljenja in navad, kopičenju imetja, zasužnjevalni nedoletnosti, brezglavemu hitenju – ponuja alternativo esencialnega življenja, kulturo prehranske samooskrbe in energetske samozadostnosti, apologetiko fizičnega napora, dostojanstvo samote. Glasnik gorske kulture.

Izlet v neznano (?)

Časovnica: 3-4h z možnostjo podaljšanja

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi/nizkimi planinskimi čevlji. S seboj imejte tudi hrano in pijačo (tudi toplo), topla oblačila primerna času, vetrovko, osebno prvo pomoč, razkužilo, masko ter dokumente.

Potreben je pogoj PCT!

Zahtevnost ture: Pot je lahka.

Odhod: V nedeljo, 14. novembra 2021 ob 6.30 v Vipavi (pri ŠGV).
              Stroški goriva se razdelijo med vse udeležence, nečlani društva plačajo dodatnih 7€.

Prijave zbira
Marko (puc.marko@gmail.com/031800384) do sobote, 13. novembra 2021.

Izlet vodita Benjamin Kodele in Marko Puc, oba VPZS

Košutica/ Ljubeljska Baba (Loibler Babab) 1968m

Vrh Košutice ali Ljubeljske Babe se nahaja v Karavankah severozahodno od grebena Košute. Pot bomo pričeli iz Ljubelja po stari ljubeljski cesti mimo koče na Ljubelju, kjer počasi preide v stezo najprej skozi gozd na travnat greben z vmesnim krajšim zavarovanim delom in lestvijo, ki nas pripelje na vzravnan travnat svet, po katerem se počasi pot ponovno dvigne proti skalnatemu vrhu. Zahtevnost poti poleg spodnjega zavarovanega dela, se ocenjuje tudi zaradi strmega blatnega vzpona. Zahtevnejšemu spustu (v zgornjem delu poti, ki je deloma zavarovan) preko grebena Košutice in mimo Hajnževega sedla, se je mogoče izogniti s povratnim sestopom, mimo planine Korošice, ki nas po lovski stezi pripelje nazaj na izhodišče.

Odhod: nedelja 7.11.2021 ob 06:00h. Prevoz z osebnimi avtomobili, dobimo se na makadamskem parkirišču v bližini Fame oz. na izhodišču na Ljubelju ob 08:00h.

Čas hoje: 3h vzpona, 2h sestopa. Skupni čas ture 6 h.

Zahtevnost ture: zahtevna z zavarovanim delom in lestvijo

Obvezna oprema: planinska, primerna vremenskim razmeram, maska ter malica iz nahrbtnika. Priporočljive pohodne palice.

Držali se bomo priporočil NIJZ.

Prijave sprejemamo do petka.

Vodniki: Anja Fabčič 040370559/a.fabcic@gmail.com, Marko Puc, Petra Fučka

Monte Cavallo di Pontebba – Rosskofel – Konjski špik (2239m)

Konjski špik je 2239 metri visok in zelo razgleden vrh v glavnem grebenu Karnijskih Alp na območju Mokrin – Nassfelda. Z vrha se nam odpre lep razgled na celotno območje nad Mokrinami, Creto di Aip, Karnijske Alpe ter v lepem vremenu tudi nekoliko bolj oddaljene Zahodne Julijce.
Mi bomo našo pot začeli 1,5 km pod prelazom Pramollo oziroma Mokrinami. Vzpeli se bomo po ferati Contin, sestopili po poti, ki pelje vzdolž smučišča Nassfeld.

Časovnica: 5h
Pot premaga 900 vš.m. in je dolga 10km.

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi planinskimi čevlji. Obvezen je samovarovalni komplet in čelada. Priporočljivo je imeti pohodne palice. S seboj imejte tudi hrano in dovolj pijače, topla oblačila primerna času, vetrovko, osebno prvo pomoč, razkužilo, masko ter dokumente.
Držali se bomo priporočil NIJZ.
Za vstop v tujino je potreben pogoj PCT!

Zahtevnost ture: Pot je zelo zahtevna.

Odhod: V soboto, 16. oktobra 2021 ob 4.30 v Vipavi (pri ŠGV), 5h v Vrtojbi prevoz s kombiji.

Prijave zbira
Marko (puc.marko@gmail.com/031800384) do četrtka zvečer, 14. oktobra 2021.

Izlet vodijo Jurij Nabergoj, Jernej Šček, Marko Puc, Herman Slokar, vsi VPZS