Planinski tabor PD Vipava 2019

Vabimo vas na planinski tabor, ki bo letos
od 20. 7. do 27. 7. 2019, v Robanovem kotu.

Vpis

Vpisovanje bo potekalo 14. 6. in 21. 6., od 19h do 20h, v prostorih planinskega društva Vipava.

Prijavnica

Cena taborjenja

• otroci: 90€ (do zaključka OŠ).
  • odrasli: 110€.

Kontaktna oseba

Več informacij vam lahko poda Neja Božič, na telefon 040 383 128, neja.bozic.96@gmail.com.

Na Turo po novem tudi po Otmarjevi poti

Odprtje nove planinske poti predstavlja prav poseben praznik za ljubitelje gora, tako na lokalni kot širši ravni. Ne zgodi se namreč prav pogosto, da zaživi povsem nova pot, še manj pogosto, če govorimo o zelo zahtevnih planinskih poteh. Gre za velik zalogaj, ki zajema vse od idejne zasnove in trasiranja do pridobivanja ustreznih soglasij in finančnih sredstev ter nazadnje same nadelave nove poti, ki mora ustrezati vsem tehničnim in varnostnim standardom.

Vendar pa to vipavskih planincev ni ustavilo in tako so maja letos ob praznovanju polstoletnega jubileja obstoječe Furlanove poti na Gradiško Turo ponosno odprli novo zelo zahtevno planinsko pot na Turo, poimenovano po nekdanjem predsedniku Planinskega društva Vipava Otmarju Črnilogarju, sicer tudi najbolj zaslužnemu za postavitev Furlanove poti na Turo.

Na slovesnosti ob praznovanju 50-letnice postavitve Furlanove in ob istočasnem odprtju nove Otmarjeve poti, ki je potekala 19. maja 2019 v prostorih Škofijske gimnazije Vipava, je kot osrednji govornik nastopil ugledni alpinist in himalajec Anton Sazonov – Tonač. Ta je namreč skupaj s Črnilogarjem pred pol stoletja zasnoval danes slovenskim planincem dobro poznano Furlanovo pot.

“V šoli so nas učili, da je energija neuničljiva. Tudi Otmar je imel ogromno energije in mogoče njegov duh nekje visoko nad nami ali pa mogoče tudi tukajle mirno in zadovoljno sledi tem dogodkom. Čestital bi izvajalcem te poti, ker so postavili lep spomenik na Otmarja – velikega človeka, duhovnika, učitelja in planinca,” je na slovesnosti povedal Tonač in dodal, da je bila Vipava že doslej zaradi plezališča in Furlanove poti znana po Sloveniji, pa tudi izven meja.

Slovesnost ob 50-letnici Furlanove in odprtju nove Otmarjeve poti, ki je zaradi deževnega vremena namesto ob vznožju Ture potekala v prostorih vipavske škofijske gimnazije, se je sicer začela z ljubiteljem gora dobro znano pesmijo Oj, Triglav moj dom, ki jo je na besedilo Matije Zemljiča leta 1895 uglasbil dovški župnik in skladatelj Jakob Aljaž. Zapeli so jo pevci vipavske klape Planta, poleg njih pa so kulturni del programa popestrili še člani Vipavskih tamburašev.

Dogodek je pritegnil veliko število planincev in drugih gostov, prireditvena dvorana vipavske gimnazije je bila napolnjena do zadnjega kotička. Dogodka so se poleg predstavnikov in članov PD Vipava udeležili med drugim tudi aktualni župan Občine Vipava Goran Kodelja, nekdanji župan Ivan Princes, načelnik Komisije za planinske poti pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) Bogdan Seliger in vodja odbora za tehnična vprašanja pri Komisiji za planinske poti Igor Mlakar s svojo ekipo iz Posočja.

Posebne pozornosti so bili na prireditvi deležni posamezniki, ki so pred pol stoletja sodelovali pri izdelavi Furlanove poti, med njimi je bilo veliko takratnih vipavskih semeniščnikov. V njihovem imenu je spregovoril duhovnik Janez Kržišnik, zdajšnji vrhpoljski župnik. Za blagoslov nove Otmarjeve poti na Turo je poskrbel duhovnik Bogdan Vidmar, ki je bil v preteklosti tudi Črnilogarjev naslednik v podraški župniji.

Najbolj zaslužnim za postavitev stare in nove poti je vipavsko planinsko društvo podelilo posebna spominska obeležja, sestavljena iz kamna z Gradiške Ture ter koščkov stare jeklenice s Furlanove ter nove jeklenice z Otmarjeve poti. Glavnima vodjema projekta, alpinistoma, gorskima reševalcema in članoma PD Vipava Juriju Nabergoju in Marku Fabčiču pa je poleg tega izročilo tudi uokvirjeni sliki s fotografskimi utrinki posameznih faz izdelave poti.

Slovesno predajo Otmarjeve poti v uporabo je spremljala še razstava fotografij, s katerimi je član PD Vipava in izkušen fotograf Oton Naglost v objektiv ujel utrinke s prvega uradnega vzpona članov društva po Otmarjevi poti na Turo, ki se je odvil 7. maja 2019. Poleg tega je na dan uradnega odprtja Otmarjeve poti v prostorih Škofijske gimnazije Vipava potekala tudi predstavitev druge, dopolnjene izdaje zbornika z naslovom “Otmar Črnilogar človek mnogih talentov”, ki je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi.

Podnapisi k priloženim fotografijam:

01 in 02 – Gradiška Tura z vrisanimi tremi variantami označenih planinskih poti neposredno na Gradiško Turo: Običajna planinska pot oziroma t. i. obhodna pot (prekinjena črta) ter Furlanova pot (leva pikčasta črta) in Otmarjeva pot (desna pikčasta pot). Foto: PD Vipava

03 do 10 – Utrinki iz posameznih faz izdelave Otmarjeve poti. Foto: Marko Fabčič/PD Vipava

11 – Slovesnost ob odprtju Furlanove poti leta 1969. Foto: arhiv PD Vipava

12 – Oče vipavskega planinstva, duhovnik, prevajalec in profesor Otmar Črnilogar (1931–1999). Foto: arhiv PD Vipava

13 do 19 – Vzpon po Otmarjevi poti. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

20 do 23 – Detajl z Otmarjeve poti. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

24 – Napis tik pod vrhom Gradiške Ture. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

25 – Pogled z vrha Gradiške Ture proti Vipavi in Vipavski dolini. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

26 – Na vrhu Gradiške Ture. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

27 do 29 – Vrh Gradiške Ture. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

30 – Pogled z vrha Gradiške Ture proti Vipavi in Vipavski dolini. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

31 do 35 – Utrinki s prvega uradnega vzpona članov PD Vipava po Otmarjevi poti. Foto: Oton Naglost/PD Vipava

36 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Predsednik PD Vipava Pavel Makovec. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

37 in 38 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Slavnostni govornik – alpinist in himalajec Anton Sazonov – Tonač. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

39 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Moderatorka prireditve, članica PD Vipava Polona Puc. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

40 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Posamezniki, ki so pred pol stoletja pomagali pri postavljanju Furlanove poti na Gradiško Turo. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

41 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Nekdanji vipavski semeniščnik Janez Kržišnik, ki je pomagal pri postavljanju Furlanove poti. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

42 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Posamezniki, ki so pred pol stoletja pomagali pri postavljanju Furlanove poti na Gradiško Turo. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

43 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Vipavska klapa Planta. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

44 in 45 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Alpinist, gorski reševalec, član PD Vipava in eden od vodij projekta postavitve Otmarjeve poti Marko Fabčič. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

46 do 48 – Uradno odprtje Otmarjeve poti z razkritjem info table nove poti. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

49 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Eden od vodij projekta postavitve Otmarjeve poti Marko Fabčič, vipavski župan Goran Kodelja, predsednik PD Vipava Pavel Makovec ter alpinist in himalajec Anton Sazonov – Tonač. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

50 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Vipavski tamburaši. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

51 in 52 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Župan Občine Vipava Goran Kodelja. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

53 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Načelnik Komisije za planinske poti pri PZS Bogdan Seliger. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

54 in 55 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Duhovnik in nekdanji podraški župnik Bogdan Vidmar. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

56 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Ključni akterji za postavitev Otmarjeve poti – vodji projekta, alpinista in člana PD Vipava Marko Fabčič in Jurij Nabergoj ter na sredini vodja Odbora za tehnična vprašanja pri Komisiji za planinske poti PZS Igor Mlakar. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

57 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Spominsko obeležje s koščkoma jeklenic s Furlanove in Otmarjeve poti. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

58 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Vabila na slovesnost z vrisanimi označenimi planinskimi potmi na Gradiško Turo. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

59 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Druga, dopolnjena izdaja zbornika Otmar Črnilogar – človek mnogih talentov. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

60 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Priložnostna razstava fotografij avtorja Otona Naglosta s prvega uradnega vzpona članov PD Vipava po Otmarjevi poti. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

61 in 62 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Vodji projekta postavitve Otmarjeve poti Jurij Nabergoj in Marko Fabčič, župan Občine Vipava Goran Kodelja ter alpinist in himalajec Anton Sazonov – Tonač. Foto: Oton Naglost/PD Vipava

63 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Udeleženci slovesnega odprtja Otmarjeve poti in Vipavski tamburaši. Foto: Oton Naglost/PD Vipava

SREČANJE MLADIH PLANINCEV MDO PRIMORSKE

V soboto zjutraj (20. 5. 2019) je potekalo srečanje mladih mladincev, ki ga je organiziral mladinski odsek PD Vipava. Pohoda se je udeležilo čez 70 nadobudnih mladih planincev in planink s spremljevalci in starši iz različnih planinskih društev Primorske.

Na pot smo se podali kljub napovedanemu slabemu vremenu. Tekom dneva je za kratek čas posijalo tudi sonce. Prvi postanek je bil pred vzponom na Plaz (527 m. n. v.), kjer smo si morali sleči oblačila in narediti požirek soka oziroma vode. Po poti smo si na svoji levi lahko ogledali panoramo Zgornje Vipavske doline. Na Plazu je sledil malo daljši počitek z malico. Kdor je želel, je lahko odšel na vrh Plaza in se vpisal v vpisno knjigo ter vzel žig in užival v razgledu.

Ker je vreme bilo na naši strani in smo bili vsi polni energije smo se  odločili, da odidemo na Škavnico (734 m. n. v.). Pot nas je vodila skozi gozd, kjer smo opazili veliko različnih vrst gorskih rož. Ob prihodu na našo najvišjo točko tega pohoda je posijalo sonce, čeprav je vremenska napoved za ta dan kazala nevihto.

Na Škavnici je sledil daljši postanek, kjer smo naredili skupinsko sliko in dovolj časa je bilo za raziskovanje kraških pojavov – škavnic. Gre za skalne vdolbine, ki nastanejo v apnenčasti kamnini zaradi korozije.

Točno ob poldan smo krenili po gozdni poti do Kapelice pri Vratih in se vpisali v vpisno knjigo.

Nato je sledil spust mimo Plaza do Kampa Tura na Gradišču. Lahko rečemo, da so naši vodniki imeli vso pot in vreme preračunano do potankosti, saj je ob prihodu zadnje skupine na parkirišče prvič v dnevu začelo močno deževati. Na koncu smo se še poslovili in odhiteli domov.

Tolminski Migovec in Tolminski Kuk (2085 m)

Tolminski Migovec je 1868 m visok kopasti vrh. Zanimiv je zaradi razmeroma hitro dosegljivega vrha, ki ponuja razglede na sosednje višje vrhove in pogled proti dolini Soče. Poznan je tudi ko trenutno najdaljši (25 km) razvejen jamski sistem raziskan pri nas (imenovan Votla gora). Pot bomo pričeli iz Tolminskih Raven (924 m n. v.) po skozi gozd speljani strmi poti, nekoliko višje pa po travnatem pobočju dosegli slikovito planino na Kalu na višini 1490 m (1,5h). Tu bomo navkreber nadaljevali najprej v smeri Tolminskega Migovca (3h) ter se povzpeli še do najvišjega vrha Spodnjih Bohinjskih gora, na Tolminski Kuk (4 – 4,5h). Na katerega vodi slabo označena skalna strma pot, a ponuja široke poglede na Primorske in Bohinjske gore (Krn, Batognica, Triglav, Komna, Vogel, Mrzli vrh…).

Turo je mogoče nadaljevati proti Škrbini, ki delno vodi po grebenu (Zeleni vrh) delno pa preči skalnata oz. meliščna pobočja (Mali vrh, Podrta gora, Vrh Kont), ki je druga možnost sestopa proti izhodišču (tura se v tem primeru podaljša za dobro uro hoje). V primeru snega na Tolminskem Kuku, se bomo zagotovo vračali po isti poti nazaj, v tem primeru pa bomo »spotoma« še pokukali proti dolini iz 1570 m visoke Grušnice, ki je 15 min oddaljena od pl. Kal.

Izvedbo ture si bomo prilagodili glede na razmere!

Časovni okvir: Skupni čas hoje: Tolminske Ravne – Tolminski Kuk (4,5 h) s sestopom po isti poti (7 h) oz. čez Škrbino (8,5 h).

Zahtevnost ture:  delno zahtevna

Oprema: obvezna zimska oprema: dereze, cepin. Palice. Obutev in oblačila primerna vremenskim razmeram  in za visokogorje(priporočljive pohodne hlače, vetrovka, gamaše, rokavice, visoki pohodni čevlji, kapa) ter rezervna oblačila.  Hrana in pijača iz nahrbtnika!

Odhod: v nedeljo 02.06. ob 06:00 h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: predvidoma okrog 19:00 h

Stroški: Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€).

Prijave in več informacij do četrtka 30.05.: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559

V primeru slabega vremena bo tura preložena na nedeljo 09.06.2019.