KRAŠKO PLANINSKO ORIENTACIJSKO TEKMOVANJE (KPOT) 2021

Datum in ura:nedelja, 20. junij 2021, zbor ob 9:00
Lokacija:Lovska koča Štanjel (Tupelče 40, 6222 Štanjel)
Kategorije:A – učenci (do vključno 6. razreda OŠ) B – učenci (do vključno 9. razreda OŠ) C – mladina (do vključno 20 let) D – člani (od 18 let) E – starejši (od 45 let) F – družine (najmanj eden od staršev oz. starih staršev in otroci do vključno 9. razreda OŠ)
Sestava ekip:Ekipe sestavlja od tri do pet tekmovalcev, izjemoma dovolimo tudi udeležbo dvočlanskih ekip, ki pa prejmejo 10 kazenskih točk.
Pogoji udeležbe:Prijavijo se lahko vse ekipe, tudi po več ekip istega PD oz. šole.
Prijave:
Postopek prijave:Do torka, 15. junija, prek spletne prijavnice: https://forms.gle/VJrwgY1voK559ZdZ9
Startnina in plačilo:Startnina je brezplačna.
Ostale informacije:
Možnost prehrane:Zagotovljen obrok po vrnitvi iz proge.
Odpoved tekmovanja:Tekmovanje bo potekalo v vsakem vremenu. V primeru slabše vremenske napovedi naj imajo tekmovalci s seboj primerno zaščito.
Oprema tekmovalcev:Ekipe morajo biti primerno opremljene za gibanje po terenu ne glede na vremenske razmere. Pravilnik zahteva visoko ali nizko pohodno obutev s podplatom iz narebričene gume za vse kategorije in prvo pomoč za kategorije C, D, E in F. Vsi tekmovalci potrebujejo zaščitno masko in eno razkužilo za roke na ekipo.
Potrebni tehnični in drugi pripomočki:Ekipe v vseh kategorijah potrebujejo kompas, pisalo in mobilni telefon, ekipe v kategorijah C, D in E pa še opremo za vrisovanje (šestilo, geotrikotnik, kalkulator).
Smer prehoda progeSmer prehoda proge je obvezno določena z vrstnim redom oštevilčenja KT.
Planinske izkaznice:Vsi tekmovalci morajo imeti s seboj planinsko izkaznico z nalepko za plačano članarino, veljavno v tekočem letu.
Pravila:Tekmovanje bo potekalo po Pravilniku lige ter Pravilniku POT, ki sta bila sprejeta 22. marca 2019 na 2. seji MK PZS (povezava).

VABLJENI!

Vodja tekmovanja: Tina Arh

MEDDRUŠTVENI ODBOR PLANINSKIH DRUŠTEV PRIMORSKE VABI 12. 6. 2021

planince in ljubitelje narave na tradicionalni praznik DAN PLANINCEV, ki ga bomo letos obeležila skupaj planinska društva MDO Primorske NA SLAVNIKU (1028 m). Po dolgem času je to priložnost za skupno druženje.

PROGRAM

• Ob 8.00 uri zbor udeležencev na parkirišču pred občinsko stavbo Hrpelje – Kozina – odcep ceste za Slavnik in nadaljevanje vožnje do odcepa za lovski bivak,
  • od tu pohod po poti SPP do vrha Slavnika, kjer bo kratek počitek,
  •  nadaljevanje pohoda do lovskega bivaka ob lipi,
  • druženje ob skupni malici (ki jo priskrbi organizator) in kratek kulturni program,
  • povratek do parkiranih avtomobilov 20 minut.

Skupne zmerne hoje po nezahtevni poti bo 4 ure.  Vodijo: Vodniki PD Slavnik. Tura je po makadamski cesti iz Kozine do vrha Slavnika in nazaj do bivaka primerna tudi za kolesarje.

Zaradi organizacije so OBVEZNE PRIJAVE udeležencev, z navedbo hoje ali kolesarjenja, na matičnih društvih do četrtka, 10. junija 2020, do 18. ure preko spletnega obrazca, ki ga dosežete s klikom na povezavo https://forms.gle/ioueHh93Bp1BzpHL6. Prevoz do izhodišča je v domeni društev. Kontaktirajte svoje vodje.

Pri organizaciji bodo upoštevani priporočeni ukrepi za preprečitev bolezni Covid-19 Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

PRIJAZNO VABLJENI, SKUPAJ NAM BO LEPO!!!

ERMANOVEC (1026m) in BEVKOV VRH (1051m)

Ermanovec je najvišji vrh na grebenu, ki s severozahoda zapira Poljansko dolino. Vrh ni razgleden, a so zato toliko bolj razgledni travniki pod njim oziroma od koče, ki stoji pod njim. Bevkov vrh pa je prijeten in lahko dostopen vrh nad dolino Idrijce. Spomladi travnike pod njim poživijo vijoličasti žafrani. Od kapelice pod vrhom se nam odpre lep razgled na Krim, Jelenk, Matajur in Kobariški Stol, na verigo bohinjskih gora s Triglavom ter na Porezen, Ratitovec, Blegoš in Kojco.
Pot bomo začeli v vasi Sovodenj in v krožni poti zaobjeli vrhova Ermanovec in Bevkov vrh ter vas Kladje.

Časovnica: 5-6h

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi/nizkimi planinskimi čevlji. Priporočljivo je imeti s seboj pokrivalo za glavo in sončno kremo. S seboj imejte tudi hrano in pijačo, vetrovko, osebno prvo pomoč. Pri planinski koči na Ermanovcu bo možnost nakupa hrane in pijače.
Zaradi trenutnih razmer imejte s seboj mini razkužilo za roke ter obrazno masko.

Zahtevnost ture: Pot je lahka

Odhod:

V nedeljo, 6. junija 2021 ob 6.30 v Vipavi (pri ŠGV), prevoz s kombiji.
Stroški goriva se razdelijo med vse udeležence, nečlani društva plačajo dodatnih 7€.

Število prijav je omejeno!
Prijave zbira Marko (
puc.marko@gmail.com/031800384) do sobote dopoldan, 5. junija 2021.

Izlet vodita Jernej Šček, VPZS in Marko Puc, VPZS

SUHI VRH (1313m)

Suhi vrh je najvišji vrh Nanosa, a veliko manj obiskan kot drugi najvišji vrh Pleša. Vrh ima vpisno skrinjico in ponuja lep razgled na Postojnsko kotlino, Javornike in ob lepem vremenu tudi do Snežnika, Julijskih, Kamniško Savinjskih Alp ter Karavank.
Naše izhodišče bo vasica Strane od koder se bomo preko grebena Votle stene mimo Nanoškega naravnega okna povzpeli na najvišjo točko Nanosa. Tik pod vrhom bo možnost ogleda starega vojaškega rova. Pot bomo nato zaokrožili po markirani poti Pleše in Vojkove koče ter se preko Velikega Ubeljskega po Jakobovi poti vrnili na izhodišče.

Časovnica: 6h

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi/nizkimi planinskimi čevlji. Priporočljivo je imeti nekaj toplih oblačil, saj so temperature na Suhem vrhu nekoliko nižje. S seboj imejte tudi hrano in pijačo, vetrovko, prvo pomoč in naglavno svetilko (ogled rova).  Pri Vojkovi koči bo možnost nakupa hrane in pijače.

Zahtevnost ture: Pot je lahka, a nekaj pozornosti velja pri hoji po grebenu Votle stene in na spustu v Veliko Ubeljsko

Višinska razlika: cca. 950 v.m.

Odhod: v nedeljo, 16. maja 2021 ob 8h v Stranah (pri cerkvi), prevoz v lastni režiji
Število prijav je omejeno!

Izlet vodi Marko Puc, VPZS

Križna gora (1168m) & Sveti Duh (1213m) & Srednja gora (1275m)

Omenjen greben je nižja pogozdena pregrada med Podkrajem in Vodicami. Greben, ki se iz Hrušiških gozdov in Nadrta nadaljuje proti zahodu, čez Streliški vrh (1266 m), preko Srednje gore (1275 m), sv. Duha (1221 m) in podkrajske Križne gore (1162 m) do Cola. Iz Križne gore se nam odprejo pogledi vse od morja do Alp. Kjer je tudi razgledni stolp. Pot bomo pričeli iz Podkraja, do prvega vrha je približno 1h hoje, nato bomo nadaljevali k cerkvici Sv. Duha, do katere je  še cca. 15min. Tu je možnost pobega nazaj v dolino (skupni čas ture do 2h). Mi bomo nadaljevali še približno 40 min v smeri Srednje gore, ki je nekoliko manj obiskan vrh, a ponuja ponovno zanimive razglede proti  J in JZ. Greben se nadaljuje proti Streliškemu vrhu, vendar mi bomo krožno pot zaključili z vrhom Srednja gora na višini 1275 m in se spustili nazaj proti izhodišču po bolj ali manj kolovozni poti.