Planinski tabor 2019 (zadnje informacije in napotki)

Štart avtobusa bo v soboto, 20. julija 2019 ob 14h, in sicer iz glavnega trga v Vipavi!

Da pa kaj ne pozabite, smo za vas pripravili seznam nujnejših stvari, ki jih ne gre prezreti:
1. Spalna vreča
2. Armafleks ali blazina
3. Nahrbtnik
4. Gojzarji ali visoki telovadni
5. Telovadni copati
6. Natikači (japonke)
7. Palerina in dežnik
8. Anorak – Vetrovka
9. Baterijska svetilka in Dodatni baterijski vložki
10. Posode in Jedilni pribor
11. Pribor za osebno higijeno (zobna ščetka in pasta, milo, šampon, …)
12. Brisača
13. Spodnje perilo (za 7 dni)
14. Majice s kratkimi rokavi
15. Kratke hlače
16. Trenirka
17. Pulover ali topla majica z dolgimi rokavi
18. Volnene nogavice, rokavice in volnena kapa
19. Nogavice (za 7 dni)
20. Potrjena zdravstvena izkaznica
21. Potrjena planinska izkaznica
22. Nekaj denarja

DVE ŠPICI/ DUE PIZZI (2046 m) – v divjini polpretekle zgodovine

Dve špici sta bratska vrhova v razdrapani skupini Naborjetskih gora, ki ločujejo Kanalsko dolino in divjo dolino Dunje. Oba vrhova – Cima Alta (2046m) in Cima Vildiver (2008m) – imata na vrhu križ, mi se bomo po markirani poti iz doline Zajzere povzpeli na nekoliko višji, zahodni vrh. Naborjetske gore so pravi muzej na odprtem z mnogimi vidnimi ostanki iz obdobja prve svetovne vojne. Na naši poti sta najzanimivejša umetni predor skozi Cimo Vildiver in izklesana polica v navpični južni steni Cime Alte. Najbližji hrib so Piparji/Monte Piper (2069 m), nekoliko bolj poznani sosed je Poldašnja špica/ Jof di Miezegnot (2087 m), z vrha se bomo razgledali na mogočno severno ostenje Montaža in Viša ter proti zahodu na Karnijske Alpe.

Časovni okvir: 8 ur (vsaj 4 ure vzpona in nekaj manj za sestop)

Zahtevnost ture:  zahtevna označena pot

Tura zahteva zelo dobro fizično kondicijo, predvsem pa zanesljiv korak in suvereno premikanje v divjem okolju. Obvezna je uporaba čelade, nekaj je zavarovanih odsekov, prav toliko pa krušljivih in zagruščenih mest brez varoval. Divja samota teh krajev bo izkušenemu gorniku nudila obilo visokogorskih užitkov.

Izhodišče in opis poti: S parkirišča na Planini Zajzeri (1004 m) se usmerimo po markirani stezi skozi gozd do Koče Grego (1398 m), od koder se po postanku spustimo po makadamski cesti do sedla Rudni vrh/ Sella di Somdogna. Za nekaj ovinkov se spustimo po asfaltu, ki ga kmalu zapustimo desno za strmo označeno stezo CAI 648, ki nas najprej v ključih, nato s prečenjem melišč pripelje do sedla Cjanalot (1830 m) in bivaka Bernardinis (1907 m). Občutje divjine in oddaljenosti od uhojenih magistral je izpolnjujoče. S čelado in čelko na glavi, stopimo na greben in skozi predor pokukamo na severno stran ter se kmalu spet vrnemo na sonce, kjer nas sprejme umetno izklesana polica, ki preči južno ostenje Cime Alte. V rušju smo po njej kmalu na vrhu. Vrnemo se po poti vzpona.

Oprema: poleg običajne pohodniške opreme obvezna čelada, priporočamo plezalni pas in samovarovanje. Imejte s seboj veliko tekočine, ker je pot južna in brez vodnih izvirov. Sončna krema in pokrivala proti pripeki.

Odhod: v soboto, 27. 07. 2019 ob 05:00 (parkirišče Škofijske gimnazije Vipava), postanek na Vrtojbi ob 5.15

Povratek: predvidoma okrog 19h

Stroški: Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€). Stroške cestnine si bomo tudi razdelili.

Prijave in več informacij do četrtka, 25. 07. 2019:

Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559

Vodnika ture: Jernej Šček, VPZS in Anja Fabčič, VPZS

Kopa – Poldnik – Picco di Mezzodi (2063m)

Vrh Kopa ali Poldnik, kot jo poimenujejo domačini iz Bele peči ter Rateč je velikokrat uporabljena za sončno uro, saj je točno opoldne sonce tik nad vrhom gore. Možna pristopa na vrh sta dva, težji preko Bukovnika in Rateške škrbine in manj zahteven iz smeri Belopeških jezer preko Jezerske planine in sedla Col Rotondo.
Mi bomo ubrali lažjega, a še vedno v večini zelo strmega (5km in 1130m+) in v vršnem delu tudi rahlo izpostavljenega.
V bližnji okolici brezpotnih vrhov je Kopa edina, ki ima markiran pristop na vrh. Z vrha je čudovit razgled na sosede, ko so Mangart in njegovo severno ostenje, Breitkofel, Bukovnik in greben Ponc vse do Vevnice in Malega Koritniškega Mangarta. Lepo se vidi tudi prvaka Zahodnih Julijcev (Viš, Montaž) ter Kamniti lovec. Z doline pa nas lepo pozdravljajo Belopeški jezeri.

Časovni okvir: Vzpon 3 ure 30 minut, sestop 3 ure

Zahtevnost ture:  delno zahtevna in strma pot

Oprema: Palice so zelo priporočljive. Oblačila primerna vremenskim razmeram  in za visokogorje (priporočljive pohodne hlače, visoki planinski čevlji, vetrovka, rokavice, kapa), osebna prva pomoč,  ter rezervna oblačila.  Hrana in pijača iz nahrbtnika!

Odhod: v nedeljo 30. 06. 2019 ob 05:00, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: predvidoma okrog 18h

Prijave in več informacij do četrtka, 27. 06. 2019: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384
Vodnika ture: Jurij Nabergoj, VPZS in Marko Puc, VPZS

Planinski tabor PD Vipava 2019

Vabimo vas na planinski tabor, ki bo letos
od 20. 7. do 27. 7. 2019, v Robanovem kotu.

Vpis

Vpisovanje bo potekalo 14. 6. in 21. 6., od 19h do 20h, v prostorih planinskega društva Vipava.

Prijavnica

Cena taborjenja

• otroci: 90€ (do zaključka OŠ).
  • odrasli: 110€.

Kontaktna oseba

Več informacij vam lahko poda Neja Božič, na telefon 040 383 128, neja.bozic.96@gmail.com.

Na Turo po novem tudi po Otmarjevi poti

Odprtje nove planinske poti predstavlja prav poseben praznik za ljubitelje gora, tako na lokalni kot širši ravni. Ne zgodi se namreč prav pogosto, da zaživi povsem nova pot, še manj pogosto, če govorimo o zelo zahtevnih planinskih poteh. Gre za velik zalogaj, ki zajema vse od idejne zasnove in trasiranja do pridobivanja ustreznih soglasij in finančnih sredstev ter nazadnje same nadelave nove poti, ki mora ustrezati vsem tehničnim in varnostnim standardom.

Vendar pa to vipavskih planincev ni ustavilo in tako so maja letos ob praznovanju polstoletnega jubileja obstoječe Furlanove poti na Gradiško Turo ponosno odprli novo zelo zahtevno planinsko pot na Turo, poimenovano po nekdanjem predsedniku Planinskega društva Vipava Otmarju Črnilogarju, sicer tudi najbolj zaslužnemu za postavitev Furlanove poti na Turo.

Na slovesnosti ob praznovanju 50-letnice postavitve Furlanove in ob istočasnem odprtju nove Otmarjeve poti, ki je potekala 19. maja 2019 v prostorih Škofijske gimnazije Vipava, je kot osrednji govornik nastopil ugledni alpinist in himalajec Anton Sazonov – Tonač. Ta je namreč skupaj s Črnilogarjem pred pol stoletja zasnoval danes slovenskim planincem dobro poznano Furlanovo pot.

“V šoli so nas učili, da je energija neuničljiva. Tudi Otmar je imel ogromno energije in mogoče njegov duh nekje visoko nad nami ali pa mogoče tudi tukajle mirno in zadovoljno sledi tem dogodkom. Čestital bi izvajalcem te poti, ker so postavili lep spomenik na Otmarja – velikega človeka, duhovnika, učitelja in planinca,” je na slovesnosti povedal Tonač in dodal, da je bila Vipava že doslej zaradi plezališča in Furlanove poti znana po Sloveniji, pa tudi izven meja.

Slovesnost ob 50-letnici Furlanove in odprtju nove Otmarjeve poti, ki je zaradi deževnega vremena namesto ob vznožju Ture potekala v prostorih vipavske škofijske gimnazije, se je sicer začela z ljubiteljem gora dobro znano pesmijo Oj, Triglav moj dom, ki jo je na besedilo Matije Zemljiča leta 1895 uglasbil dovški župnik in skladatelj Jakob Aljaž. Zapeli so jo pevci vipavske klape Planta, poleg njih pa so kulturni del programa popestrili še člani Vipavskih tamburašev.

Dogodek je pritegnil veliko število planincev in drugih gostov, prireditvena dvorana vipavske gimnazije je bila napolnjena do zadnjega kotička. Dogodka so se poleg predstavnikov in članov PD Vipava udeležili med drugim tudi aktualni župan Občine Vipava Goran Kodelja, nekdanji župan Ivan Princes, načelnik Komisije za planinske poti pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) Bogdan Seliger in vodja odbora za tehnična vprašanja pri Komisiji za planinske poti Igor Mlakar s svojo ekipo iz Posočja.

Posebne pozornosti so bili na prireditvi deležni posamezniki, ki so pred pol stoletja sodelovali pri izdelavi Furlanove poti, med njimi je bilo veliko takratnih vipavskih semeniščnikov. V njihovem imenu je spregovoril duhovnik Janez Kržišnik, zdajšnji vrhpoljski župnik. Za blagoslov nove Otmarjeve poti na Turo je poskrbel duhovnik Bogdan Vidmar, ki je bil v preteklosti tudi Črnilogarjev naslednik v podraški župniji.

Najbolj zaslužnim za postavitev stare in nove poti je vipavsko planinsko društvo podelilo posebna spominska obeležja, sestavljena iz kamna z Gradiške Ture ter koščkov stare jeklenice s Furlanove ter nove jeklenice z Otmarjeve poti. Glavnima vodjema projekta, alpinistoma, gorskima reševalcema in članoma PD Vipava Juriju Nabergoju in Marku Fabčiču pa je poleg tega izročilo tudi uokvirjeni sliki s fotografskimi utrinki posameznih faz izdelave poti.

Slovesno predajo Otmarjeve poti v uporabo je spremljala še razstava fotografij, s katerimi je član PD Vipava in izkušen fotograf Oton Naglost v objektiv ujel utrinke s prvega uradnega vzpona članov društva po Otmarjevi poti na Turo, ki se je odvil 7. maja 2019. Poleg tega je na dan uradnega odprtja Otmarjeve poti v prostorih Škofijske gimnazije Vipava potekala tudi predstavitev druge, dopolnjene izdaje zbornika z naslovom “Otmar Črnilogar človek mnogih talentov”, ki je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi.

Podnapisi k priloženim fotografijam:

01 in 02 – Gradiška Tura z vrisanimi tremi variantami označenih planinskih poti neposredno na Gradiško Turo: Običajna planinska pot oziroma t. i. obhodna pot (prekinjena črta) ter Furlanova pot (leva pikčasta črta) in Otmarjeva pot (desna pikčasta pot). Foto: PD Vipava

03 do 10 – Utrinki iz posameznih faz izdelave Otmarjeve poti. Foto: Marko Fabčič/PD Vipava

11 – Slovesnost ob odprtju Furlanove poti leta 1969. Foto: arhiv PD Vipava

12 – Oče vipavskega planinstva, duhovnik, prevajalec in profesor Otmar Črnilogar (1931–1999). Foto: arhiv PD Vipava

13 do 19 – Vzpon po Otmarjevi poti. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

20 do 23 – Detajl z Otmarjeve poti. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

24 – Napis tik pod vrhom Gradiške Ture. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

25 – Pogled z vrha Gradiške Ture proti Vipavi in Vipavski dolini. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

26 – Na vrhu Gradiške Ture. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

27 do 29 – Vrh Gradiške Ture. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

30 – Pogled z vrha Gradiške Ture proti Vipavi in Vipavski dolini. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava