BRINICA – MONTE BRINIZA (1636 m)

KDAJ? Sobota, 23. 3. 2019, ob 6. uri iz parkirišča pred nogometnim igriščem in ŠGV v Vipavi.

OPIS: Pot nas bo vodila iz Vipave do mejnega prehoda Učja, Barda (Luserva) do Viškorše (Monteaperta), kjer bomo pustili prevozno sredstvo.

Vzpon na Brinico, najvišji vrh osrednjega dela Stola, ki se imenuje Viškorška gora (Gran Monte) je tehnično nezahteven in nudi razglede. Pri prečenju grebena, ki se vije med Tersko dolino in Dolom po Meji, moramo premagati več vzponov in spustov.

ČASOVNICA: Za vzpon bomo potrebovali približno 3.45 ure. Prečenje po grebenu 1.20 . Sestop 2 uri. Skupaj 7 ur.

VIŠINSKA RAZLIKA:  od izhodišča v Viškorši (605m) do vrha Brinice je 1028 m.

OPREMA:
Planinski čevlji, osebni dokument, vremenu primerna oblačila, sončna očala , pohodne palice in dobra volja.

PRIJAVE: Na tel. številko 031542893 (Oton) do 20. 3.  2019.

VODJA IZLETA: Oton Naglost

V primeru izredno slabega vremena bo izlet odpovedan oziroma prestavljen na drugi termin. Udeležba na lastno odgovornost.

Na Tolstem vrhu in Kriški gori držali zimo za rep

Tokratni zimski vzpon Planinskega društva Vipava smo “opravili” na slovenski kulturni praznik, 8. 2. 2019, na 1715 m visok Tolsti vrh. Devet planincev našega društva se je od koče Na gozdu prek strmih južnih pobočji Tolstega vrha povzpelo na zasnežen vrh. Od tu se nam je razprostrl pogled na Storžič, celoten greben Košute, prek Karavank, vse do Triglava, Blegoša in Porezna. V množici številnih pohodnikov smo po odpeti Zdravljici sestopili po razglednem in lepo zasneženem grebenu do koče na Kriški gori. V spokojnem februarskem soncu smo se okrepčali z žganci, posladki in marsičim iz nahrbtnikov. Nadaljnji sestop po zaledeneli poti do izhodišča smo popestrili z “modrovanjem” in nabiranjem teloha.

Občni zbor planinskega društva Vipava

Vabimo Vas
na redni letni občni zbor PD Vipava,
ki bo v petek, 15. februarja 2019 ob 19. uri
v prostorih stare OŠ Vipava
(Trg Pavla Rušta 6, Vipava)

Dnevni red:

1. Pozdrav in otvoritev občnega zbora ter izvolitev organov zbora
2. Poročila za leto 2018:
– predsednika društva
– načelnika alpinističnega odseka
– načelnika vodniško – izletniškega odseka
– načelnika odseka za planinske poti
– načelnice mladinskega odseka
– finančno poročilo
– nadzornega odbora
3. Razprava na poročila in sklepanje o poročilih
4. Program dela v društvu v letu 2019
5. Razno

Sledila bo kratka video predstavitev lanskoletnih izletov ter predstavitev in občutki zakoncev Klančnik o lanskem uspešno opravljenim rekordnim časom na Slovenski planinski poti.

Možnost bo tudi poravnati članarino za leto 2019!
Več o članarini na:

Vabljeni!

TOLSTI VRH (1715m)

KDAJ? Petek 8. februarja ob 7. uri iz parkirišča pred nogometnim igriščem v Vipavi.

OPIS: Pot nas bo vodila do Ljubljane mimo Kranja in Golnika do vasi Gozd kjer bomo pričeli s hojo na Kriško goro kjer je zavetišče. Po krajšem počitku nadaljujemo na Tolsti vrh, ki je obenem tudi najvišji.

Z vrha se pred nas postavi od tu mogočni Storžič in greben Karavank kjer izstopa Veliki vrh. Ne bo pa nas razočaral tudi pogled na Julice in polja in vasi pod nami.

ČASOVNICA: Za vzpon bomo potrebovali približno 3 ure.

VIŠINSKA RAZLIKA: po poti 910 m

OPREMA:
Planinski čevlji, topla oblačila, če bo sonce krema ter sončna očala, pohodne palice, če bo pot gladka in ledena ne bodo odveč kake male dereze za bolj udobno hojo in dobra volja.

Stroške prevoza si bomo razdelili, nečlani plačajo dodatnih 7€ (sorazmerni del najema kombija).

PRIJAVE: Na tel. številko 031542893 (Oton) do . 5.februar 2019.

VODJA IZLETA: Oton Naglost

OTMARJEVA POT PONOVNO NAVDUŠILA

Kot je že v navadi, se na prvo soboto po svetih treh kraljih odpravimo na Otmarjevo pot, ki je posvečena pokojnemu g. Otmarju Črnilogarju, ki je bil vrsto let župnik v Podragi ter nenazadnje prvi predsednik planinskega društva Vipava in pomemben član le-tega.
V mrzlem jutru smo se najbolj vztrajni zbrali že pri cerkvici sv. Urbana pred Podrago, kjer je uradni štart pohoda. Sprehodili smo se do župnijske cerkve v Podragi, kjer sta gospod Matej Nastran in gospod Tomaž Kodrič darovala sveto mašo za pokojnega Otmarja.
Po maši smo zagrizli v klanec proti cerkvici sv. Socerba nad Podrago, kjer nas po navadi pozdravijo prvi jutranji žarki izza Nanosa. In tudi tokrat smo ujeli pravi čas.
Pot nas je naprej vodila do sv. Ane nad Razguri in nato do Vrabč, kjer so nam domačini pripravili nekaj za pod zob, da smo lažje nadaljevali našo pot, ki nas je zatem kmalu pripeljala do cerkve Marijinega darovanja na Taboru nad Vrabčami, kjer je tudi najvišja točka celotne Otmarjeve poti – 605m. Tudi tu nam na široko vrata odprejo prijazni domačini in nas povabijo na topel čaj.
Nadaljujemo proti Grižam in naši šesti cerkvici, ki je posvečena sv. Martinu. Tu sledi krajši postanek pri domačinki, ki nas vsako leto pozdravi z obilico dobrot. Vsako cerkev si tudi ogledamo ter v njej zapojemo pesem, ki veselo zadoni. Zatem nas z duhovno besedo nagovori gospod Matej Nastran, ki se je z nami odpravil na celotno pot.
Sledi vzpon do sv. Tomaža pri Stomažih in nato spust v dolino Raše k sv. Antonu, ki slovi po izviru vode, ki se nahaja v notranjosti same cerkve.
Iz doline Raše nas pot vodi naprej skozi gozd do ceste, po kateri nadaljujemo do sv. Katarine nad Bogim. Tu je čas, da vzamemo kaj za pod zob tudi iz nahrbtnikov ter da se zberemo na skupinski fotografiji.

Od tu sledi še spust na Štjak k sv. Jakobu in še zadnji »zakuski na poti« ter nato med jesenskim listjem, v blatu in med vinogradi nazaj v Podrago.
Celotna pot premaga 30 kilometrov in 1170 višinskih metrov.

V Podragi zaključimo s toplim obrokom v dvorani krajevne skupnosti in obilici sladkih in slanih dobrot podraških gospodinj.
Zahvala gre prav vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi pohoda, tako krajevni skupnosti Podraga, posameznikom Lojzetu, Boži, Martini, Ireni za prigrizke na poti, ki pridejo še kako prav, gospodu Mateju Nastranu za duhovno besedo in vsem, ki nas vsako leto podprete, da soustvarimo nekaj lepega in dobrega, ki nas vse bogati.