ERMANOVEC (1026m) in BEVKOV VRH (1051m)

Ermanovec je najvišji vrh na grebenu, ki s severozahoda zapira Poljansko dolino. Vrh ni razgleden, a so zato toliko bolj razgledni travniki pod njim oziroma od koče, ki stoji pod njim. Bevkov vrh pa je prijeten in lahko dostopen vrh nad dolino Idrijce. Spomladi travnike pod njim poživijo vijoličasti žafrani. Od kapelice pod vrhom se nam odpre lep razgled na Krim, Jelenk, Matajur in Kobariški Stol, na verigo bohinjskih gora s Triglavom ter na Porezen, Ratitovec, Blegoš in Kojco.
Pot bomo začeli v vasi Sovodenj in v krožni poti zaobjeli vrhova Ermanovec in Bevkov vrh ter vas Kladje.

Časovnica: 5-6h

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi/nizkimi planinskimi čevlji. Priporočljivo je imeti s seboj pokrivalo za glavo in sončno kremo. S seboj imejte tudi hrano in pijačo, vetrovko, osebno prvo pomoč. Pri planinski koči na Ermanovcu bo možnost nakupa hrane in pijače.
Zaradi trenutnih razmer imejte s seboj mini razkužilo za roke ter obrazno masko.

Zahtevnost ture: Pot je lahka

Odhod:

V nedeljo, 6. junija 2021 ob 6.30 v Vipavi (pri ŠGV), prevoz s kombiji.
Stroški goriva se razdelijo med vse udeležence, nečlani društva plačajo dodatnih 7€.

Prijave zbira Marko (
puc.marko@gmail.com/031800384) do sobote dopoldan, 5. junija 2021.

Izlet vodita Jernej Šček, VPZS in Marko Puc, VPZS

SUHI VRH (1313m)

Suhi vrh je najvišji vrh Nanosa, a veliko manj obiskan kot drugi najvišji vrh Pleša. Vrh ima vpisno skrinjico in ponuja lep razgled na Postojnsko kotlino, Javornike in ob lepem vremenu tudi do Snežnika, Julijskih, Kamniško Savinjskih Alp ter Karavank.
Naše izhodišče bo vasica Strane od koder se bomo preko grebena Votle stene mimo Nanoškega naravnega okna povzpeli na najvišjo točko Nanosa. Tik pod vrhom bo možnost ogleda starega vojaškega rova. Pot bomo nato zaokrožili po markirani poti Pleše in Vojkove koče ter se preko Velikega Ubeljskega po Jakobovi poti vrnili na izhodišče.

Časovnica: 6h

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi/nizkimi planinskimi čevlji. Priporočljivo je imeti nekaj toplih oblačil, saj so temperature na Suhem vrhu nekoliko nižje. S seboj imejte tudi hrano in pijačo, vetrovko, prvo pomoč in naglavno svetilko (ogled rova).  Pri Vojkovi koči bo možnost nakupa hrane in pijače.

Zahtevnost ture: Pot je lahka, a nekaj pozornosti velja pri hoji po grebenu Votle stene in na spustu v Veliko Ubeljsko

Višinska razlika: cca. 950 v.m.

Odhod: v nedeljo, 16. maja 2021 ob 8h v Stranah (pri cerkvi), prevoz v lastni režiji

Izlet vodi Marko Puc, VPZS

Križna gora (1168m) & Sveti Duh (1213m) & Srednja gora (1275m)

Omenjen greben je nižja pogozdena pregrada med Podkrajem in Vodicami. Greben, ki se iz Hrušiških gozdov in Nadrta nadaljuje proti zahodu, čez Streliški vrh (1266 m), preko Srednje gore (1275 m), sv. Duha (1221 m) in podkrajske Križne gore (1162 m) do Cola. Iz Križne gore se nam odprejo pogledi vse od morja do Alp. Kjer je tudi razgledni stolp. Pot bomo pričeli iz Podkraja, do prvega vrha je približno 1h hoje, nato bomo nadaljevali k cerkvici Sv. Duha, do katere je  še cca. 15min. Tu je možnost pobega nazaj v dolino (skupni čas ture do 2h). Mi bomo nadaljevali še približno 40 min v smeri Srednje gore, ki je nekoliko manj obiskan vrh, a ponuja ponovno zanimive razglede proti  J in JZ. Greben se nadaljuje proti Streliškemu vrhu, vendar mi bomo krožno pot zaključili z vrhom Srednja gora na višini 1275 m in se spustili nazaj proti izhodišču po bolj ali manj kolovozni poti.

Vipavski mali in veliki trški ledenik

Mi bomo svojo pot začeli pri Podraški bajti in se nato po gozdnih poteh mimo mnogih križišč podali najprej do malega in nato še velikega ledenika. Pot bomo zaokrožili mimo TK Abram in nato po markirani planinski poti nazaj na naše izhodišče.

Časovnica: 5-6h

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi/nizkimi planinskimi čevlji. Priporočljivo je imeti nekaj toplih oblačil, saj so temperature nekoliko nižje. S seboj imejte tudi hrano in pijačo, vetrovko, prvo pomoč. Pri TK Abram bo možnost nakupa hrane in pijače.

Zahtevnost ture: Pot okrog ledenikov je lahka, nekaj pozornosti velja le pri ogledu samih ledenikov, kjer je nevarnost zdrsa.

Višinska razlika: cca. 600 v.m.

Odhod: v soboto, 1. maja 2021 ob 9h pri Podraški bajti (Od EKO koče še naprej v smeri Abrama), prevoz v lastni režiji

Izlet vodita Marko Puc, VPZS in Aljoša Rehar, VPZS

3x TURA (Gradiška 793m, Podraška 852m, Šentviška 963m)

Pobočje Ture je skalnata vzpetina na zahodnem robu nanoške planote nad Vipavsko dolino. Nad vasjo Gradišče pri Vipavi tvorijo vznožne strmine Gradiške Ture navpične stene iz gladkega čvrstega apnenca kjer so svoj dom našli plezalci ter ljubitelji ferat, saj je naše društvo pod vodstvom pokojnega dr. Otmarja Črnilogarja, nekdanjega župnika v Podragi in profesorja klasičnih jezikov na ljubljanski Teološki fakulteti, nadelalo drzno iz zahtevno plezalno pot. Poimenovali so jo po Fricu Furlanu, velikemu ljubitelju gora, ki se je leta 1952 smrtno ponesrečil v stenah Gradiške Ture. Ob 50-letnici omenjene poti pa so se z novo, Otmarjevo potjo, ki pripelje tik pod vrh Gradiške Ture, oddolžili še dr. Črnilogarju.
Mi bomo pot začeli v Kampu Tura in z vzponom po pešpoti na Gradiško Turo in nato nadaljevali po nekaj brezpotnih stezicah na Podraško Turo in nato proti Šentviški Turi. Sestopili bomo mimo Konja in se v ključih spustili na pot, ki vodi mimo cerkvice sv. Miklavža nazaj na izhodišče. Na poti se ob lepem vremenu obetajo razgledi proti verigi Julijskih Alp, Karnijskim Alpam in nekaterim velikanom Dolomitov ter proti morju.

Časovnica: Vzpon 3,5h; sestop 2h

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi/nizkimi planinskimi čevlji. Priporočljivo je pokrivalo za glavo, sončna krema in palice za sestopni del. S seboj imejte tudi hrano in pijačo, vetrovko, prvo pomoč.

Zahtevnost ture: Pot na Gradiško Turo je delno zahtevna, naprej sledi nekaj brezpotja po travah. V veliki večini je sicer pot lahka.

Višinska razlika: 750 m

Odhod: v nedeljo, 25. aprila 2021 ob 8.30 v Kampu Tura, prevoz v lastni režiji