Veliki Babanski Škedenj

Manj znani vrh se nahaja v južnem delu Kaninskega pogorja. Pot do njega vodi po nekdanji  neoznačeni mulatjeri. Prvi del poti se hodi v gozdu, preko travnate in skalnate poti do vrha, ki ga označuje majhen Aljažev stolpiček.  Vrh nam ponuja zanimive razglede po Kaninskem pogorju in po dolini Soče. Ob poti je veliko sledi še prve svetovne vojne. Po spustu z vrha se bomo do vozil nazaj vračali čez pode. Med Velikim in Malim Babanskim Škednjem bomo zavili na sedlo med njima in z možici označeni poti ter deloma ohranjeni mulatjeri prečili pode do markirane poti za Kanin.

Časovni okvir: B postaja Bovec do vrha 3,5h hoje ter sestop 2,5h. Skupen čas hoje 6h.

Zahtevnost ture: zmerno zahtevna (brezpotje)

Odhod: Sobota 28.07. ob 4:30h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: najkasneje do 17:00h.

Priporočljiva oprema: poleg osnovne planinske opreme (oblačila prilagojena vremenskim razmeram, pohodni čevlji, palice, rezervna oblačila) je zaradi ponekod neuhojene visoke trave ter kopriv priporočljivo imeti dolge hlače. Hrana in pijača zgolj iz nahrbtnika (na poti ni koč)!

Stroški: Razporedili se bomo po kombijih in si razdelili stroške prevoza. Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€).

Prijave: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559 do vključno četrtka, 26. julija 2018.

Veliki Babanski Škedenj

Manj znani vrh se nahaja v južnem delu Kaninskega pogorja. Pot do njega vodi po nekdanji  neoznačeni mulatjeri. Prvi del poti se hodi v gozdu, preko travnate in skalnate poti do vrha, ki ga označuje majhen Aljažev stolpiček.  Vrh nam ponuja zanimiv razglede. Ker je to bila nekdaj vojaška pot za oskrbovanje vojakov na fronti, je temu prilagojen zahteven teren. Ob poti je veliko sledi še prve svetovne vojne. Po spustu z vrha se bomo do vozil nazaj vračali čez pode.  Med Velikim in Malim Babanskim Škednjem bomo zavili na sedlo med njima in z možici označeni poti ter deloma ohranjeni mulatjeri prečili pode do markirane poti za Kanin.

Zahtevnost ture: zmerno zahtevna (brezpotje)

Odhod: Sobota 30.06. ob 5:30h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: predvidoma do 18:00h.

Priporočljiva oprema: poleg osnovne planinske opreme (oblačila prilagojena vremenskim razmeram, pohodni čevlji, palice, rezervna oblačila) je zaradi ponekod neuhojene visoke trave ter kopriv priporočljivo imeti dolge hlače. Hrana in pijača zgolj iz nahrbtnika!

Prijave: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559; oz. Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384 (v večernih urah) do vključno četrtka, 28. junija 2018.

S planinskim društvom Vipava na Mrzli vrh nad planino Pretovč

Po dolgi zimi je na vrata potrkala pomlad tudi v hribih in z namenom, da izvedemo spomladanski pohod, smo Planinsko društvo Vipava na sobotno zgodnje jutro 26. 5. peljali pestro skupino pohodnikov nad Tolminske planine s ciljem Mrzli vrh (1359 m n. v.) nad Zatolminom.

Za vzpon smo si izbrali nekoliko manj obiskano pot, ki bi bila zanimiva tudi gorskim kolesarjem. Markirano pot kot »Pot miru« smo pričeli na parkirišču na planini Srednjica oz. pod Javorco, obšli znamenito cerkev, posvečeno sv. Duhu, oz. bolj znano kot spominsko cerkev z napisanimi več kot 2800 imeni vojakov različnih narodnosti, padlih na soški fronti. Cerkev je bila zgrajena še med vojno leta 1916. Ta unikaten spomenik je letos zaradi mednarodnega pomena prejel znak evropske kulturne dediščine (ZED), kar pomeni, da je poleg bolnice Franje edini tovrstni spomenik pri nas od manj kot 40 spomenikov v Evropi s tem priznanjem.

Nezahtevna pot nas je mimo cerkve vodila po mulatjeri mimo štirih planin, na dveh so že pričeli s pašništvom. Pri zadnji planini Pretovč smo si napolnili steklenice z vodo, se ustavili v hladni senčki pri kavernah in si ogledali oltar, ki so si ga med vojno postavili vojaki madžarskega bataljona, pot pa nato nadaljevali do vrha. Vrh ponuja širok razgled na Soško dolino, do še malo zasneženega Krnskega in v ozadju Kaninskega pogorja ter Tolminskega Kuka in Migovca. Spomladanske vonjave cvetja so nas spremljale vse do vozil, potem pa spust v dolino k svojim sobotnim obveznostim. Zahvala in pohvala udeležencem, predvsem pa mladim neutrudljivim pohodnikom! Ostale pa vabimo, da se nam pridružite na slednjih izletih in nas spremljate na naši spletni strani.

Statistični podatki:
*dolžina: 16,3 km
*vzpon: 1056m
*spust: 1043m

Besedilo Anja Fabčič, slike Marko Puc

Obvestilo o prenesenem izletu

Izlet na Mojčin dom na Vitrancu, ki je bil mišljen na nedeljo, 20. maja je prestavljen zaradi slabe vremenske napovedi.

Vabljeni na naslednji izlet, in sicer že v soboto, 26. maja na Mrzli vrh nad planino Pretovč.

Več na https://www.planinsko-drustvo-vipava.si/2018/05/mrzli-vrh-nad-planino-pretovc-1359-m-n-m-v/

Hvala za razumevanje.