Plan dejavnosti v letu 2019

Tolminski Kuk maj Anja Fabčič delno zahtevna
Poldnik – Kopa (Picco di Mezzodi) junij Jurij Nabergoj + Marko Puc zahtevna
Dve špici (Due Pizzi) julij Anja Fabčič + Jernej Šček zahtevna
Montaž (Findeneg, Pipan, pot Leva) julij Jurij Nabergoj + Marko Puc zalo zahtevna, mestoma plezanje 1. st.
Planinski tabor 20. – 27. julij PD Vipava
Kanjavec s Triglavskimi jezeri avgust (dvodnevna) Anja Fabčič + Marko Puc zahtevna
Kanin + Prestreljenik avgust Jurij Nabergoj + Marko Puc zalo zahtevna
Monte Coglians (Hohe Warte) september Oton Naglost + Jernej Šček zahtevna
Izlet v neznano november Anja Fabčič + Marko Puc
Veliki vrh + Poljske device (Dleskovška planota) oktober Anja Fabčič lahka
Ermanovec december Maja Funa lahka

Izleti so v okvirnem terminu zato, da se lahko prilagodimo vremenskim razmeram. Natančnejši podatki o sami turi bodo objavljeni na oglasni deski PD Vipava, spletni strani PD Vipava in na Planinsko društvo Vipava (facebook) .

Otmarjeva pot 2019

Pohod po Otmarjevi poti bo na prvo soboto po »Sv. Treh kraljih« in sicer v soboto, 12. januarja 2019.

Začetek ob 6. uri v cerkvici sv. Urbana, ki stoji ob cesti v Podrago, približno 200 m od magistralne ceste Ljubljana – Nova Gorica (odcep za Podrago je med Podnanosom in Vipavo). Ob cerkvici sv. Urbana je možno parkirati avtomobile.

V podraški župnijski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata bo približno ob 6.30 uri sv. maša za + g. Otmarja Črnilogarja.

Zahtevnost pohoda po Otmarjevi poti: Pohod bo trajal približno pol dneva (12 ur); po »Jakobovi poti« se bomo vrnili v Podrago predvidoma okoli 17. ure. Otmarjeva pot je zelo prijetna za hojo, večinoma poteka po stezah in kolovozih. Zahtevna je zaradi dolžine (cca. 28 km) ter zaradi vzponov in spustov. Zahteva dobro kondicijsko pripravljenost.

Opomba: Pohodnik se udeleži pohoda na lastno odgovornost!

Oprema: Planinska, pohodniška… S seboj imejte tudi čelno svetilko, hrano in pijačo.

Organizator: Peš romanje organizira Planinsko društvo Vipava v sodelovanju z župnijami Podraga, Vrabče in Štjak.

Informacije:

Leon Kodre, tel.: 051234143 (zvečer)

V primeru izredno slabega vremena bo pohod odpadel!

VABLJENI!

Otmarjeva pot. Idejo za pot iz Podrage na Štjak, ki se vije mimo desetih cerkva, je predlagal + g. Otmar Črnilogar, duhovnik, profesor latinščine in grščine ter filozofije, prevajalec Svetega pisma (med 1980-1996 je prevajal Mdr, Sir, 1 Kor, 2 Kor, 1 Tim, 2 Tim, Tit, Heb, 1Pt, 2 Pet, 1Jn, 2Jn, 3 Jn, Jud). Bil je tudi navdušen planinec in v letih 1967-1972 predsednik Planinskega društva Vipava. V letu 2006 mu je Občina Vipava v Podragi postavila spomenik.

V letu 2013 je izšla tudi knjiga pri Celjski Mohorjevi družbi z naslovom Otmar Črnilogar: človek mnogih talentov.

Občni zbor

Občni zbor planinskega društva Vipava bo v petek, 16. februarja 2018 ob 19.30 uri v prostorih razmetanega podstrešja (Stara šola na Trgu Pavla Rušta 6, soba nasproti članskih prostorov).

Dnevni red:

*Pozdrav in otvoritev občnega zbora ter izvolitev organov zbora
*Poročila za leto 2017:
– predsednika društva
– načelnika alpinističnega odseka
– načelnika vodniško – izletniškega odseka
– načelnika odseka za planinske poti
– načelnice mladinskega odseka
– finančno poročilo
– nadzornega odbora
*Razprava na poročila in sklepanje o poročilih
*Program dela v društvu v letu 2018
*Razno

Sledila bo kratka video predstavitev lanskoletnih izletov ter zakuska, ob kateri bomo rekli še kakšno besedo.

Možnost bo tudi poravnati članarino za leto 2018!
Vabljeni!

V NOVO LETO S ŠTEVILČNIM OBISKOM

V novo leto smo zakorakali uspešno in nadvse obetajoče. Na novega leta dan so člani našega upravnega odbora planinskega društva Vipava sprejeli na priljubljenem vrhu Plaza (528 m) okrog trideset planincev in planink, ki so si bili primorani obleči vetrovko ali poprijeti za dežnik. Vreme je bilo žal precej muhasto.

Veliko boljše vreme nas je pričakalo na soboto, 13. januarja, ko je bila na sporedu Otmarjeva pot, ki jo organizirata Planinsko društvo Vipava in Krajevna skupnost Podraga. Zjutraj ob 6. uri se je pri cerkvici sv. Urbana zbralo že kar lepo število pohodnikov, ki so po uvodnem pozdravu, zapeti božični pesmi in recitaciji iz zbirke duhovnih pesmi začeli Otmarjevo pot proti Podragi. V cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Podragi je gospod Primož Kodrič daroval sveto mašo za pokojnega Otmarja Černilogarja. Preden smo začeli z resnejšim vzponom, se je skupini priključilo še kar nekaj pohodnikov. Na sv. Socerbu nad Podrago smo se nadejali prvih sončnih žarkov, a dobili smo le sapico burje in lep razgled na Vipavsko dolino. Pot nas je nato vodila mimo sv. Ane do vasi Vrabče, kjer sta nam lepo gostijo s tradicionalnim »krompirčkom« pripravila Boža in Alojz Peljhan. Po okrepčilu smo nadaljevali na Tabor, kjer smo v cerkvi sv. Matere Božje zapeli božično pesem in prisluhnili recitaciji pesmi. Sledila je pogostitev v prostorih stare šole. Zahvala gre gospe Martini Seražin, ki nas vsako leto pričaka odprtih rok. Dodobra okrepčani smo nadaljevali do pol ure hoda oddaljene cerkvice sv. Martina v Grižah.

Tudi v Grižah nas vsako leto pričaka vedno obilnejša gostija, za katero izrekamo hvalo Ireni Orel Skapin in njeni družini. Naslednja postaja naše poti je sv. Tomaž pri vasici Stomaž, ki je še vedno

imenitno prekrita s kamnito streho. Po recitaciji pesmi in petju si privoščimo krajši postanek na soncu. Sledil je spust v dolino Raše k sv. Antonu in takoj zatem vzpon čez Hribe ter Bogo do sv. Katarine. Do tu nas je že dodobra ogrelo, kajti sonce in vzpon sta naredila svoje. Čas za skupno fotografijo vseh 148 udeležencev in spust do zadnje, desete cerkve sv. Jakoba v Štjaku.

Številni so bili navdušeni nad mogočnostjo same cerkve, ki ohranja nekatere dele še iz gotske dobe. Sledil je sestop po rahlo razmočenem terenu mimo vinogradov v Podrago, kjer so nam podraške gospodinje in člani Krajevne skupnosti Podraga pripravili joto s klobaso in obilo pekovskih izdelkov. Zahvala gre prav vsem pohodnikom, ki so se Otmarjeve poti udeležili ter vodnikom Planinskega društva Vipava za ubrano vodenje, Krajevni skupnosti Podraga in podraškim gospodinjam za zaključno pogostitev; Alojzu, Boži, Martini in Ireni za obilico dobrot na poti in Luciji Nabergoj ter pevcem za pripravljen program, ki je obogatil vsak postanek v cerkvah.