BRINICA – MONTE BRINIZA (1636 m)

KDAJ? Sobota, 23. 3. 2019, ob 6. uri iz parkirišča pred nogometnim igriščem in ŠGV v Vipavi.

OPIS: Pot nas bo vodila iz Vipave do mejnega prehoda Učja, Barda (Luserva) do Viškorše (Monteaperta), kjer bomo pustili prevozno sredstvo.

Vzpon na Brinico, najvišji vrh osrednjega dela Stola, ki se imenuje Viškorška gora (Gran Monte) je tehnično nezahteven in nudi razglede. Pri prečenju grebena, ki se vije med Tersko dolino in Dolom po Meji, moramo premagati več vzponov in spustov.

ČASOVNICA: Za vzpon bomo potrebovali približno 3.45 ure. Prečenje po grebenu 1.20 . Sestop 2 uri. Skupaj 7 ur.

VIŠINSKA RAZLIKA:  od izhodišča v Viškorši (605m) do vrha Brinice je 1028 m.

OPREMA:
Planinski čevlji, osebni dokument, vremenu primerna oblačila, sončna očala , pohodne palice in dobra volja.

PRIJAVE: Na tel. številko 031542893 (Oton) do 20. 3.  2019.

VODJA IZLETA: Oton Naglost

V primeru izredno slabega vremena bo izlet odpovedan oziroma prestavljen na drugi termin. Udeležba na lastno odgovornost.

Občni zbor planinskega društva Vipava

Vabimo Vas
na redni letni občni zbor PD Vipava,
ki bo v petek, 15. februarja 2019 ob 19. uri
v prostorih stare OŠ Vipava
(Trg Pavla Rušta 6, Vipava)

Dnevni red:

1. Pozdrav in otvoritev občnega zbora ter izvolitev organov zbora
2. Poročila za leto 2018:
– predsednika društva
– načelnika alpinističnega odseka
– načelnika vodniško – izletniškega odseka
– načelnika odseka za planinske poti
– načelnice mladinskega odseka
– finančno poročilo
– nadzornega odbora
3. Razprava na poročila in sklepanje o poročilih
4. Program dela v društvu v letu 2019
5. Razno

Sledila bo kratka video predstavitev lanskoletnih izletov ter predstavitev in občutki zakoncev Klančnik o lanskem uspešno opravljenim rekordnim časom na Slovenski planinski poti.

Možnost bo tudi poravnati članarino za leto 2019!
Več o članarini na:

Vabljeni!

TOLSTI VRH (1715m)

KDAJ? Petek 8. februarja ob 7. uri iz parkirišča pred nogometnim igriščem v Vipavi.

OPIS: Pot nas bo vodila do Ljubljane mimo Kranja in Golnika do vasi Gozd kjer bomo pričeli s hojo na Kriško goro kjer je zavetišče. Po krajšem počitku nadaljujemo na Tolsti vrh, ki je obenem tudi najvišji.

Z vrha se pred nas postavi od tu mogočni Storžič in greben Karavank kjer izstopa Veliki vrh. Ne bo pa nas razočaral tudi pogled na Julice in polja in vasi pod nami.

ČASOVNICA: Za vzpon bomo potrebovali približno 3 ure.

VIŠINSKA RAZLIKA: po poti 910 m

OPREMA:
Planinski čevlji, topla oblačila, če bo sonce krema ter sončna očala, pohodne palice, če bo pot gladka in ledena ne bodo odveč kake male dereze za bolj udobno hojo in dobra volja.

Stroške prevoza si bomo razdelili, nečlani plačajo dodatnih 7€ (sorazmerni del najema kombija).

PRIJAVE: Na tel. številko 031542893 (Oton) do . 5.februar 2019.

VODJA IZLETA: Oton Naglost

Otmarjeva pot 2019

Pohod po Otmarjevi poti bo na prvo soboto po »Sv. Treh kraljih« in sicer v soboto, 12. januarja 2019.

Začetek ob 6. uri v cerkvici sv. Urbana, ki stoji ob cesti v Podrago, približno 200 m od magistralne ceste Ljubljana – Nova Gorica (odcep za Podrago je med Podnanosom in Vipavo). Ob cerkvici sv. Urbana je možno parkirati avtomobile.

V podraški župnijski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata bo približno ob 6.30 uri sv. maša za + g. Otmarja Črnilogarja.

Zahtevnost pohoda po Otmarjevi poti: Pohod bo trajal približno pol dneva (12 ur); po »Jakobovi poti« se bomo vrnili v Podrago predvidoma okoli 17. ure. Otmarjeva pot je zelo prijetna za hojo, večinoma poteka po stezah in kolovozih. Zahtevna je zaradi dolžine (cca. 28 km) ter zaradi vzponov in spustov. Zahteva dobro kondicijsko pripravljenost.

Opomba: Pohodnik se udeleži pohoda na lastno odgovornost!

Oprema: Planinska, pohodniška… S seboj imejte tudi čelno svetilko, hrano in pijačo.

Organizator: Peš romanje organizira Planinsko društvo Vipava v sodelovanju z župnijami Podraga, Vrabče in Štjak.

Informacije:

Leon Kodre, tel.: 051234143 (zvečer)

V primeru izredno slabega vremena bo pohod odpadel!

VABLJENI!

Otmarjeva pot. Idejo za pot iz Podrage na Štjak, ki se vije mimo desetih cerkva, je predlagal + g. Otmar Črnilogar, duhovnik, profesor latinščine in grščine ter filozofije, prevajalec Svetega pisma (med 1980-1996 je prevajal Mdr, Sir, 1 Kor, 2 Kor, 1 Tim, 2 Tim, Tit, Heb, 1Pt, 2 Pet, 1Jn, 2Jn, 3 Jn, Jud). Bil je tudi navdušen planinec in v letih 1967-1972 predsednik Planinskega društva Vipava. V letu 2006 mu je Občina Vipava v Podragi postavila spomenik.

V letu 2013 je izšla tudi knjiga pri Celjski Mohorjevi družbi z naslovom Otmar Črnilogar: človek mnogih talentov.