Otmarjeva pot 2019

Pohod po Otmarjevi poti bo na prvo soboto po »Sv. Treh kraljih« in sicer v soboto, 12. januarja 2019.

Začetek ob 6. uri v cerkvici sv. Urbana, ki stoji ob cesti v Podrago, približno 200 m od magistralne ceste Ljubljana – Nova Gorica (odcep za Podrago je med Podnanosom in Vipavo). Ob cerkvici sv. Urbana je možno parkirati avtomobile.

V podraški župnijski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata bo približno ob 6.30 uri sv. maša za + g. Otmarja Črnilogarja.

Zahtevnost pohoda po Otmarjevi poti: Pohod bo trajal približno pol dneva (12 ur); po »Jakobovi poti« se bomo vrnili v Podrago predvidoma okoli 17. ure. Otmarjeva pot je zelo prijetna za hojo, večinoma poteka po stezah in kolovozih. Zahtevna je zaradi dolžine (cca. 28 km) ter zaradi vzponov in spustov. Zahteva dobro kondicijsko pripravljenost.

Opomba: Pohodnik se udeleži pohoda na lastno odgovornost!

Oprema: Planinska, pohodniška… S seboj imejte tudi čelno svetilko, hrano in pijačo.

Organizator: Peš romanje organizira Planinsko društvo Vipava v sodelovanju z župnijami Podraga, Vrabče in Štjak.

Informacije:

Leon Kodre, tel.: 051234143 (zvečer)

V primeru izredno slabega vremena bo pohod odpadel!

VABLJENI!

Otmarjeva pot. Idejo za pot iz Podrage na Štjak, ki se vije mimo desetih cerkva, je predlagal + g. Otmar Črnilogar, duhovnik, profesor latinščine in grščine ter filozofije, prevajalec Svetega pisma (med 1980-1996 je prevajal Mdr, Sir, 1 Kor, 2 Kor, 1 Tim, 2 Tim, Tit, Heb, 1Pt, 2 Pet, 1Jn, 2Jn, 3 Jn, Jud). Bil je tudi navdušen planinec in v letih 1967-1972 predsednik Planinskega društva Vipava. V letu 2006 mu je Občina Vipava v Podragi postavila spomenik.

V letu 2013 je izšla tudi knjiga pri Celjski Mohorjevi družbi z naslovom Otmar Črnilogar: človek mnogih talentov.

LIPNIK (MONTE SHENONE, 1950m) & DUNJSKI VRH (JOF DI DOGNA, 1961m)

V grebenski rezi, ki se zahodno od sedla Bieliga še enkrat nekoliko povzpne, izstopata vrhova s povsem različnim značajem – nekoliko višji in južnejši vrh Dunje je po večini poraščen z gostim ruševjem, iznad katerega štrlijo skalni pomoli, čeri in razbita pobočja. Lipnik pa na jugu prav do vznožja poraščajo strme trave s številnimi žlebovi in krajšimi skalnimi odstavki. Jugozahodno od vrha se nato po grebenu proti vrhu Dunje razrašča ruševje, o katerem na severni strani ni ne duha ne sluha. Zahodna stran Lipnika je prepadno odsekana s 400-metrsko steno, pod katero gozdnata pobočja strmo padajo v zatrep grape potoka Rio Gelovitz. Tako Dunjski vrh kot Lipnik sta neprekosljiva razglednika: Karnijske Alpe in vrhovi v grebenu Strme peči onkraj Dunje so kot na dlani, toda pogled na Montaž je od tod naravnost veličasten, neopisljiv.

Časovni okvir: S planine Poccet preko Lipnika na Dunjski vrh 3,5h, sestop po isti poti 3h

Zahtevnost ture: Lahka

Odhod: Sobota, 10. november 2018 ob 4h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: V primeru, da nam bo čas dopuščal si bomo na poti nazaj grede ogledali še 80m slap Fontanone di Goriuda v dolini Reklanice (15min hoje). Povratek nazaj v pozno popoldanskih urah.

Priporočljiva oprema: Osnovna planinske opreme (oblačila prilagojena vremenskim razmeram, pohodni čevlji, palice, rezervna oblačila, sončna krema, čelna svetilka, prva pomoč, osebna izkaznica). Hrana in pijača iz nahrbtnika, koča na planini Poccet bo morda še odprta.

Stroški: Razporedili se bomo po kombijih in si razdelili stroške prevoza. Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€).

Prijave: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384 v večernih urah do vključno četrtka, 8. novembra 2018.

Vodja izleta: Marko Puc, vodnik PZS

JEZERSKI STOG (2040 m) & ADAM (2012 m ) in EVA (2019 m)

To so manj poznani vrhovi v Triglavskem narodnem parku, ki se dvigajo z Bohinjske strani Julijskih Alp nad Fužinarskimi planinami in Velim poljem. Ker nanje ne vodi markirana planinska pot, so manj obiskani, a ne ponujajo nič manj zadovoljivih razgledov na sosednje Ograde, Debeli vrh, Tosc, Mišelj vrh ter za njim pogleda na Triglav in itd. Pot bomo pričeli na pl. Blato, šli čez pl. Krstenic (1655 m) najprej na Jezerski Stog in nato še na Adama in Evo, nazaj se bomo vračali čez Lazovski Preval, na katerega nas najprej čaka ponoven vzpon slabih 200m in se spustili čez pl. V Lazu (1560 m) do izhodišča. Po poti je sicer še vidno precej podrtega drevja (posledica viharja), ki pa ne ovira preveč naše poti.  Vabljeni na prijeten, že jesenko obarvan pohod!

Odhod / povratek: Nedelja, 14. oktobra 2018 pred škofijsko gimnazijo Vipava ob 05:00h. Povratek domov v večernih urah.

Priporočljiva oprema: Osnovna planinske oprema  ter oblačila prilagojena vremenskim razmeram (za hladnejše temperature rokavice, kapa ter  za zaščita pred dežjem), palice, rezervna oblačila. Hrana in pijača zgolj iz nahrbtnika!

Zahtevnost ture: nezahtevna neoznačena pot.

Višinska razlika: 1150 m

Časovni okvir:  vzpon na Jezerski Stog 3h, na Adami in Evo  1,20h. Sestop čez Lazovšk preval 3,5h. Skupni čas ture je približno 8h.

Stroški: Razporedili se bomo po kombijih in si razdelili stroške prevoza. Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€).

Prijave sprejemamo do petka 12.10.2018: Anja Fabčič:  040/370-559/ a.fabcic@gmail.com.

V primeru slabega vremena bo tura skrajšana in prestavljena v november ali začetek decembra.

Alpinistična šola AO Vipava

Program alpinistične šole

Alpinistična šola traja 1 leto in obsega:

teoretična predavanja s področja prve pomoči, skalne in zimske tehnike, orientacije, vremenoslovja, ledne tehnike in športnega plezanja …

organizirane eno ali dvodnevne ture, kjer z inštruktorji in alpinisti v naravi prakticiramo aktualno tematiko (brezpotja, športno plezanje, gibanje v gorah pozimi, ledno plezanje, turno smučanje, skalno plezanje, ledeniška tura…) in praktične vaje pod strokovnim nadzorom, kjer se naučite vrvne tehnike, gibanja naveze, nameščanja varoval, izdelave sidrišč, samoreševanja …

Seznam predavanj:

Uvodno predavanje

Alpinistična oprema

Priprava in izvedba ture

Tehnika gibanja v kopnem svetu

Nevarnosti v gorah

Sneg, led, plazovi