Špik Hude police in pot Ceria – Merlone (PRESTAVLJENO NA 16. SEPTEMBER 2018)

Špik Hude police je v Zahodnih Julijcih eden izmed lažje dostopnih vrhov v verigi Poliških špikov. Po južni strani na vrh vodi v številnih serpentinah speljana mulatjera, ki se začne na planini Pecol, ki se razteza pod grebenom Poliških špikov. Na severno stran goro krasi najdaljši ozebnik v Julijskih Alpah, visok je kar 750m in se ga večinoma uporablja za zimske pristope. Pot Ceria – Merlone pa je veličastno prečenje grebena od Škrbine Prednje Špranje do Škrbine nad Tratico. Pot poteka po italijanskih položajih iz 1. svetovne vojne ter večinoma po južnem ostenju in je zelo razgledna, saj hodimo po izpostavljenih policah, a dobro zavarovanih. Vzpne se samo na en vrh, in sicer 2531m visoki Špik nad Nosom, kjer stoji najvišje ležeči bivak v Julijskih Alpah, bivak Luce Vuericha, ki nudi  prekrasen razgled.

Časovni okvir: S planine Pecol do vrha 2,5h, pot Ceria Merlone 3,5h, sestop na Krni dol 3,5h

Zahtevnost ture: Zelo zahtevna

Odhod: Nedelja, 16. september ob 4h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: Predvidoma do 20h

Priporočljiva oprema: Poleg osnovne planinske opreme (oblačila prilagojena vremenskim razmeram, pohodni čevlji, palice, rezervna oblačila, sončna krema, čelna svetilka, prva pomoč) je potreben trojček (čelada, pas in sam. komplet). Hrana in pijača zgolj iz nahrbtnika!

Stroški: Razporedili se bomo po kombijih in si razdelili stroške prevoza. Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€).

Prijave: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384 do vključno petka, 14. septembra 2018.

Vodji izleta: Marko Puc in Jernej Šček, vodnika PZS

Špik Hude police in pot Ceria – Merlone

Zahtevnost ture: Zelo zahtevna

Odhod: Nedelja, 2. september ob 4h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: Predvidoma do 20h

Stroški: Razporedili se bomo po kombijih in si razdelili stroške prevoza. Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€).

Prijave: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384 do vključno petka, 31. avgusta 2018.

Vodji izleta: Marko Puc in Jernej Šček, vodnika PZS

Veliki Babanski Škedenj

Manj znani vrh se nahaja v južnem delu Kaninskega pogorja. Pot do njega vodi po nekdanji  neoznačeni mulatjeri. Prvi del poti se hodi v gozdu, preko travnate in skalnate poti do vrha, ki ga označuje majhen Aljažev stolpiček.  Vrh nam ponuja zanimive razglede po Kaninskem pogorju in po dolini Soče. Ob poti je veliko sledi še prve svetovne vojne. Po spustu z vrha se bomo do vozil nazaj vračali čez pode. Med Velikim in Malim Babanskim Škednjem bomo zavili na sedlo med njima in z možici označeni poti ter deloma ohranjeni mulatjeri prečili pode do markirane poti za Kanin.

Časovni okvir: B postaja Bovec do vrha 3,5h hoje ter sestop 2,5h. Skupen čas hoje 6h.

Zahtevnost ture: zmerno zahtevna (brezpotje)

Odhod: Sobota 28.07. ob 4:30h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: najkasneje do 17:00h.

Priporočljiva oprema: poleg osnovne planinske opreme (oblačila prilagojena vremenskim razmeram, pohodni čevlji, palice, rezervna oblačila) je zaradi ponekod neuhojene visoke trave ter kopriv priporočljivo imeti dolge hlače. Hrana in pijača zgolj iz nahrbtnika (na poti ni koč)!

Prijave: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559 do vključno četrtka, 26. julija 2018.

Veliki Babanski Škedenj

Manj znani vrh se nahaja v južnem delu Kaninskega pogorja. Pot do njega vodi po nekdanji  neoznačeni mulatjeri. Prvi del poti se hodi v gozdu, preko travnate in skalnate poti do vrha, ki ga označuje majhen Aljažev stolpiček.  Vrh nam ponuja zanimiv razglede. Ker je to bila nekdaj vojaška pot za oskrbovanje vojakov na fronti, je temu prilagojen zahteven teren. Ob poti je veliko sledi še prve svetovne vojne. Po spustu z vrha se bomo do vozil nazaj vračali čez pode.  Med Velikim in Malim Babanskim Škednjem bomo zavili na sedlo med njima in z možici označeni poti ter deloma ohranjeni mulatjeri prečili pode do markirane poti za Kanin.

Zahtevnost ture: zmerno zahtevna (brezpotje)

Odhod: Sobota 30.06. ob 5:30h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: predvidoma do 18:00h.

Priporočljiva oprema: poleg osnovne planinske opreme (oblačila prilagojena vremenskim razmeram, pohodni čevlji, palice, rezervna oblačila) je zaradi ponekod neuhojene visoke trave ter kopriv priporočljivo imeti dolge hlače. Hrana in pijača zgolj iz nahrbtnika!

Prijave: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559; oz. Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384 (v večernih urah) do vključno četrtka, 28. junija 2018.

Planinski tabor 2018

KDAJ? 21. julij – 28. julij 2018

KJE? Pokljuka

Vpis bo potekal v prostorih stare šole (Trg Pavla Rušta 6, 5271 Vipava) v 2. nadstropju, v prostorih PD Vipava 15. junija in 22. junija 2018 ob 19h!

Cena taborjenja:
– otroci: 80€ (do zaključka OŠ)
– odrasli: 100€

Več info: