SVETI PAVEL & TABOR & OBELUNEC

Našo pot bomo začeli na Slapu in se po kolovozih, ki vodijo skozi prelepe vinograde povzpeli do cerkvice Sv. Pavla, ki leži na dominantni legi. Cerkev je bila sezidana v 13. stoletju na ostankih rimskega tabora. Razgled z nje sega po Vipavski dolini. Pot bomo nadaljevali do Erzelja nad katerim se dviga Tabor s cerkvico Sv. Mihaela, ki je bila kot grad prvič omenjena že 1351 leta, nato pa so sredi 15. stoletja tu postavili cerkev ter kasneje ostanke obzidja utrdili v tabor. Pot nas bo nadalje vodila skozi zaselek Vovki do Obelunca, ki se dviga nad Gočami. S cerkvice Marije Snežne, ki je bila zgrajena leta 1611 se ponuja lep razgled na zgornjo Vipavsko dolino kjer kraljuje planota Nanos.

Časovnica: 3-4h

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi/nizkimi planinskimi čevlji, palice. S seboj imejte tudi kaj malega hrane in pijače, oblačila, prvo pomoč.
Zaradi trenutnih razmer imejte s seboj obrazno masko v kolikor bo potrebna.

Zahtevnost ture: Lahka pot

Odhod: v nedeljo, 28. marca 2021 ob 14.00 na Slapu (parkirišče pri pokopališču na Slapu)

Držali se bomo vseh predpisanih ukrepov. V kolikor bo skupina večja (10), se bomo razdelili v več manjših.

Izlet vodita Pavel Makovec, VPZS in Marko Puc, VPZS

Kovk (961m) in Kraguljc (897m)

Kovk in Kraguljc sta vrhova, ki se nahajata v grebenu poti po robu, ki poteka od Cola do Predmeje in je tudi del slovenske planinske poti. Z njihovih vrhov se nam odpre pogled na morje, zgornjo Vipavsko dolino z Nanosom ter v lepem vremenu tudi na Julijske Alpe in Kaninsko pogorje. V pomladnem in sončnem vremenu na grebenu požene zelo bujno rastlinstvo.
Izhodišče za turo je sicer lovska koča nad Budanjami, a mi se bomo tokrat v breg pognali kar iz Vipave in se preko cerkvice sv. Ahaca nad Vrhpoljem povzpeli najprej na Sončnico, kjer je znano vzletišče za jadralne padalce ter nato na Kovk in zatem še na Kraguljc ter se po krožni poti vrnili nazaj na izhodišče.

Časovnica: 5-6h

Povratek: V popoldanskih urah

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi/nizkimi planinskimi čevlji, palice. S seboj imejte tudi hrano in pijačo, oblačila, prvo pomoč.

Zaradi trenutnih razmer imejte s seboj obrazno masko v kolikor bo potrebna.

Zahtevnost ture: Lahka pot

Višinska razlika:

Odhod: v soboto, 20. marca 2021 ob 8.00 v Vipavi (vojaško parkirišče ob stadionu)

Izlet vodi Marko Puc, VPZS

Planinsko društvo Vipava in Planinsko društvo Podnanos vabita na izlet RAZOR (2601m) in KRIŠKI PODI (2050m)

Razor je eden velikih slovenskih vrhov, »aristokrat Julijskih Alp« kot je sodil Julius Kugy. Malo prostorni član kluba 2600 nam na vrhu ne ponuja veliko udobja, a vsekakor enega najlepših razgledov v Julijcih. Njegova strma in dolga ostenja v Krnico in Trento kažejo vso mogočnost in mu dajejo vtis nedostopnosti.
Izraziti vrh, ki je predvsem v vršnem delu izjemno krušljiv, se proti severu navezuje v greben nad Mlinarico proti Prisojniku, na jug pa na greben Planje in Kanceljnov proti Trenti. S Kriških podov in iz Mlinarice sta na vrh speljana dostopa, ki se združita na sedlu Planja (2349m). Od tam na vrh vodi zelo zahtevna zavarovana pot, ki so jo zaradi podora na novo nadelali leta 2013. Noben dostop na Razor ni lahek ali krajši od šestih ur. Z vrha je lep razgled na hribe nad Kriškimi podi, ne manjkajo niti velikani, kot so Jalovec, Mangart, Bavški Grintavec in Kaninsko pogorje ter Triglav s svojo severno steno.

ČASOVNICA:
Kriški podi: iz doline Zadnjica 4h (lahka označena pot)
Razor: 2h od Pogačnikovega doma (zelo zahtevna označena pot)

POVRATEK: V poznih popoldanskih urah

OPREMA: Za vzpon na Razor tudi trojček (čelada, pas in SM komplet), klasična visokogorska pohodniška z visokimi planinskimi čevlji. Priporočljivo je pokrivalo za glavo in sončna krema ter palice za lažji del. S seboj imejte tudi hrano in veliko pijače (vročina), topla in rezervna oblačila, prvo pomoč, izkaznice (osebno, zdravstveno, planinsko). Na Pogačnikovem domu na Kriških podih  je koča odprta.
Zaradi trenutnih razmer imejte s seboj mini razkužilo za roke ter obrazno masko.

ZAHTEVNOST TURE: Do Kriških podov je pot lahka, naprej na Razor pa  zelo zahtevna pot, tura zahteva zelo dobro pripravljenega gornika z zelo dobro fizično kondicijo. Kdor se ne bo počutil za vzpon na Razor, bo lahko počakal na Kriških podih.
V kolikor se ocenite, da ture ne boste zmogli, bodite odgovorni pri prijavi. Vodnik si pridružuje pravico, da v takem primeru udeleženca lahko tudi zavrne v kolikor smatra, da ni dovolj pripravljen za samo turo.

VIŠINSKA RAZLIKA: 1950m (Razor), 1400m (Kriški podi)

ODHOD: v nedeljo, 30. avgusta 2020 ob 4.30 v Podnanosu, ob 4.40 v Vipavi (ŠGV); prevoz s kombiji (stroške goriva si razdelimo)

PRIJAVE (do četrtka), 27. avgusta 2020) in več informacij: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384
Število prijav je omejeno!

Izlet vodijo Jurij Nabergoj, Aljoša Rehar, Marko Puc in Boštjan Nabergoj (vsi vodniki VPZS)

Udeleženci se izleta udeležijo na lastno odgovornost! V primeru izredne slabe vremenske napovedi si PD Vipava pridružuje pravico do spremembe/odpovedi izleta.