Veliki Babanski Škedenj

Manj znani vrh se nahaja v južnem delu Kaninskega pogorja. Pot do njega vodi po nekdanji  neoznačeni mulatjeri. Prvi del poti se hodi v gozdu, preko travnate in skalnate poti do vrha, ki ga označuje majhen Aljažev stolpiček.  Vrh nam ponuja zanimive razglede po Kaninskem pogorju in po dolini Soče. Ob poti je veliko sledi še prve svetovne vojne. Po spustu z vrha se bomo do vozil nazaj vračali čez pode. Med Velikim in Malim Babanskim Škednjem bomo zavili na sedlo med njima in z možici označeni poti ter deloma ohranjeni mulatjeri prečili pode do markirane poti za Kanin.

Časovni okvir: B postaja Bovec do vrha 3,5h hoje ter sestop 2,5h. Skupen čas hoje 6h.

Zahtevnost ture: zmerno zahtevna (brezpotje)

Odhod: Sobota 28.07. ob 4:30h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: najkasneje do 17:00h.

Priporočljiva oprema: poleg osnovne planinske opreme (oblačila prilagojena vremenskim razmeram, pohodni čevlji, palice, rezervna oblačila) je zaradi ponekod neuhojene visoke trave ter kopriv priporočljivo imeti dolge hlače. Hrana in pijača zgolj iz nahrbtnika (na poti ni koč)!

Prijave: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559 do vključno četrtka, 26. julija 2018.

Veliki Babanski Škedenj

Manj znani vrh se nahaja v južnem delu Kaninskega pogorja. Pot do njega vodi po nekdanji  neoznačeni mulatjeri. Prvi del poti se hodi v gozdu, preko travnate in skalnate poti do vrha, ki ga označuje majhen Aljažev stolpiček.  Vrh nam ponuja zanimiv razglede. Ker je to bila nekdaj vojaška pot za oskrbovanje vojakov na fronti, je temu prilagojen zahteven teren. Ob poti je veliko sledi še prve svetovne vojne. Po spustu z vrha se bomo do vozil nazaj vračali čez pode.  Med Velikim in Malim Babanskim Škednjem bomo zavili na sedlo med njima in z možici označeni poti ter deloma ohranjeni mulatjeri prečili pode do markirane poti za Kanin.

Zahtevnost ture: zmerno zahtevna (brezpotje)

Odhod: Sobota 30.06. ob 5:30h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: predvidoma do 18:00h.

Priporočljiva oprema: poleg osnovne planinske opreme (oblačila prilagojena vremenskim razmeram, pohodni čevlji, palice, rezervna oblačila) je zaradi ponekod neuhojene visoke trave ter kopriv priporočljivo imeti dolge hlače. Hrana in pijača zgolj iz nahrbtnika!

Prijave: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559; oz. Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384 (v večernih urah) do vključno četrtka, 28. junija 2018.

Planinski tabor 2018

KDAJ? 21. julij – 28. julij 2018

KJE? Pokljuka

Vpis bo potekal v prostorih stare šole (Trg Pavla Rušta 6, 5271 Vipava) v 2. nadstropju, v prostorih PD Vipava 15. junija in 22. junija 2018 ob 19h!

Cena taborjenja:
– otroci: 80€ (do zaključka OŠ)
– odrasli: 100€

Več info:
Neja Božič
GSM: 040 383 128
neja.bozic.96@gmail.com

MRZLI VRH nad planino PRETOVČ (1359 m n.m.v.)

V znamenju spomladanskega pohoda po manj znanih poteh in opomin na stoletnico 1. svetovne vojne.

Mrzli vrh je travnat piramidast vrh, ki se dviga nad Tolminom. Med 1. svetovno vojno je bil zatočišče avstrijskim vojakom za bojnimi položaji ter služil tudi za potrebe bolnišnične oskrbe. Na severni strani hriba je v eni izmed kavern ohranjena Madžarska kapela. Širše gledano pa to območje odkriva arheologom mnogo starejše sledi aktivnosti človeka že od prazgodovine dalje.

Iz vrha se nam raztezajo pogledi na Kaninsko in Krnsko skupino hribov, Matajur, Tolminski Migovec (1881 m) in Tolminski Kuk (2085 m), Slemenske peči z bolj znanim vrhom Rdeči rob (1913 m). Na jug čez smaragdno zeleno Sočo pa se dviga hrib, bolj znan kot Kolovrat, ki je bil prav tako pomembno vpet v dogajanje med soško fronto.

Opis poti: Nezahtevna pot nas bo vodila velik del po mulatjeri mimo več planin: pot bomo začeli pri pl. Srednjica šli mimo cerkvice sv. Duha na Javorci in nadaljevali pot mimo pl. Črča (770 m), pl. Leška Seč (1000 m), pl. Medrja (1133 m) vse do pl. Pretovč (1124 m) od koder se bomo povzpeli na vrh mimo Madžarske kapele. Za ogled kapele priporočam naglavno svetilko. Domov se bomo vračali po isti poti.

Časovni okvir: do vrha je cca. 3h zmerne hoje, sestop pa 2h.

Zahtevnost ture: nezahtevna

Odhod:  Sobota 26.05. ob 05:30h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: predvidoma med 17:00 in 18:00 uro

Priporočljiva oprema: pohodni čevlji, pohodne palice, rezervna oblačila, oblačila primerna vremenskim razmeram, hrana in pijača iz nahrbtnika (ob poti je na več mestih mogoče dotočiti vodo), svetilka (za ogled kapele v kaverni)

Stroški: Razporedili se bomo po kombijih in si razdelili stroške prevoza. Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€). Obisk cerkve na Javorci je po želji mogoč ob povratku (vstopnina 4€).

Prijave: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559; oz. Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384 (v večernih urah) do vključno četrtka, 24. maja 2018

Mojčin dom na Vitrancu (1555 m)

Mojčin dom je celo leto obsijan s soncem. Z doma je lep razgled na vršace Julijcev, vidijo pa se tudi Karnijske Alpe in zahodni Julijci v Italiji. Pot nas bo peljala ob smučišču, mimo Bedančevega doma in skozi gozd. Pot lahko po želji podaljšamo do vrha Vitranca. Pot je lahka, deloma strma, a primerna tudi za šolarje.

Čas hoje:

Kranjska Gora – Bedančev dom 50 min – Mojčin dom še 1h 20,

skupaj vzpona 2h 10 min

Višinska razlika: 745 m

Oprema: pohodniški čevlji, zaščita pred soncem in klopi, dovolj pijače, po želji palice

Odhod: Nedelja, 20. 5. 2018 ob 6.30 s placa v Vipavi s kombijem

Cena: Stroške bencina si razdelimo, za nečlane dodatno 7 €

Prijave do četrtka zvečer!

041 380 902 (Maja)