Poti v okolici Vipave

Plaz (529m)

Izhodišče Vipava: Pot se polagoma vzpenja mimo Starega gradu. Od starega gradu naprej pot postane malo bolj strma. Proti koncu se pot z vlake zoža na stezo. Ko prispemo do odcepa za Abrama nas čala le še 10 min po dokaj ravnem terenu. Na vrhu vas pričakuje lep razgled in vpisna knjiga z žigom. Čas vzpona 1,5h.

Izhodišče Gradišče pri Vipavi: Avto pustimo na parkirišču pod Gradiško turo. Ob vhodu na parkirišče zavijemo desno navzgor po markirani poti. Od tu naprej se držimo široke poti. Po 20 min se s poti lahko zavijemo desno s poti in uberemo krajšo pot. Lahko pa nadaljujemo po razgledni poti naprej. Poti se ponovno združita na travnatem platoju s klopco. Od tu je le še nekaj korakov do samega vrha Plaza, ki nam ponudi veličasten pogled na Vipavsko dolino. Čas vzpona 1h.

Gradiška Tura (761m)

Izhodišče Gradišče pri Vipavi: Avto pustimo na parkirišču pod Gradiško turo. Od tu naprej se odpravimo peš navzgor proti stenam Ture. Kmalu po začetku poti pridemo do razcepa za sv. Miklav ali Tura. Zavijemo levo mimo klopce na melišče. Na melišču de držimo desno (poti na levo vodijo do razlilčnih plezališč). Kmalu pridemo do križišča, kjer se je potrebno odločiti ali zavijemo na plezalno pot ali gremo naokoli. V primiru da vzamemo zelo zahtevno pot (plezalno) zavijemo levi in takoj pridemo na jeklenice. Po tretjem odseku jeklenic lahko stopimo na razgledni mostiček in si malce oddahnemi. Pot naokoli gre desno okoli. Poti se združijo na vrhu plezalne poti, ki se nahaja na sredini celotne poti do vrha. Na vrhu vas pričakuje lep razgled in vpisna knjiga z žigom. Ob lepev vremenu se vidi Triglav in morje. Čas vzpona je 1,5h za obe varianti.

Izhodišče Plaz: usmerimo se mimo klopce nazgor proti vzhodu. Široka pot, ki se počasi vzpenja, nas po 20 min pripelje do kapelice. Kapelica ima svojo vpisno knjigo in žig. Pri kapelici zavijemo desno po vlaki. Ko začne vlaka zavijati desno skrenemo na stezo. Steza nas pripelje na veliko jaso, kjer se nahaja majhen observaroti za opazovanje zvezd. Nadaljujemo naprej po naslednjem kolovozu mimo observatorija. Kmalu zatem pridemo na pot, ki pelje iz Gradiške ture na Lipe in Abram. V tem križišču zavijmo desno. Od tu naprej mamo še malo gor in dol pa smo na Turi. Čas vzpona 1h.

Sv. Miklav

Stari grad

Soteska Bele

Abram

Loza in debela bukva

Škavnica