Na Turo po novem tudi po Otmarjevi poti

Odprtje nove planinske poti predstavlja prav poseben praznik za ljubitelje gora, tako na lokalni kot širši ravni. Ne zgodi se namreč prav pogosto, da zaživi povsem nova pot, še manj pogosto, če govorimo o zelo zahtevnih planinskih poteh. Gre za velik zalogaj, ki zajema vse od idejne zasnove in trasiranja do pridobivanja ustreznih soglasij in finančnih sredstev ter nazadnje same nadelave nove poti, ki mora ustrezati vsem tehničnim in varnostnim standardom.

Vendar pa to vipavskih planincev ni ustavilo in tako so maja letos ob praznovanju polstoletnega jubileja obstoječe Furlanove poti na Gradiško Turo ponosno odprli novo zelo zahtevno planinsko pot na Turo, poimenovano po nekdanjem predsedniku Planinskega društva Vipava Otmarju Črnilogarju, sicer tudi najbolj zaslužnemu za postavitev Furlanove poti na Turo.

Na slovesnosti ob praznovanju 50-letnice postavitve Furlanove in ob istočasnem odprtju nove Otmarjeve poti, ki je potekala 19. maja 2019 v prostorih Škofijske gimnazije Vipava, je kot osrednji govornik nastopil ugledni alpinist in himalajec Anton Sazonov – Tonač. Ta je namreč skupaj s Črnilogarjem pred pol stoletja zasnoval danes slovenskim planincem dobro poznano Furlanovo pot.

“V šoli so nas učili, da je energija neuničljiva. Tudi Otmar je imel ogromno energije in mogoče njegov duh nekje visoko nad nami ali pa mogoče tudi tukajle mirno in zadovoljno sledi tem dogodkom. Čestital bi izvajalcem te poti, ker so postavili lep spomenik na Otmarja – velikega človeka, duhovnika, učitelja in planinca,” je na slovesnosti povedal Tonač in dodal, da je bila Vipava že doslej zaradi plezališča in Furlanove poti znana po Sloveniji, pa tudi izven meja.

Slovesnost ob 50-letnici Furlanove in odprtju nove Otmarjeve poti, ki je zaradi deževnega vremena namesto ob vznožju Ture potekala v prostorih vipavske škofijske gimnazije, se je sicer začela z ljubiteljem gora dobro znano pesmijo Oj, Triglav moj dom, ki jo je na besedilo Matije Zemljiča leta 1895 uglasbil dovški župnik in skladatelj Jakob Aljaž. Zapeli so jo pevci vipavske klape Planta, poleg njih pa so kulturni del programa popestrili še člani Vipavskih tamburašev.

Dogodek je pritegnil veliko število planincev in drugih gostov, prireditvena dvorana vipavske gimnazije je bila napolnjena do zadnjega kotička. Dogodka so se poleg predstavnikov in članov PD Vipava udeležili med drugim tudi aktualni župan Občine Vipava Goran Kodelja, nekdanji župan Ivan Princes, načelnik Komisije za planinske poti pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) Bogdan Seliger in vodja odbora za tehnična vprašanja pri Komisiji za planinske poti Igor Mlakar s svojo ekipo iz Posočja.

Posebne pozornosti so bili na prireditvi deležni posamezniki, ki so pred pol stoletja sodelovali pri izdelavi Furlanove poti, med njimi je bilo veliko takratnih vipavskih semeniščnikov. V njihovem imenu je spregovoril duhovnik Janez Kržišnik, zdajšnji vrhpoljski župnik. Za blagoslov nove Otmarjeve poti na Turo je poskrbel duhovnik Bogdan Vidmar, ki je bil v preteklosti tudi Črnilogarjev naslednik v podraški župniji.

Najbolj zaslužnim za postavitev stare in nove poti je vipavsko planinsko društvo podelilo posebna spominska obeležja, sestavljena iz kamna z Gradiške Ture ter koščkov stare jeklenice s Furlanove ter nove jeklenice z Otmarjeve poti. Glavnima vodjema projekta, alpinistoma, gorskima reševalcema in članoma PD Vipava Juriju Nabergoju in Marku Fabčiču pa je poleg tega izročilo tudi uokvirjeni sliki s fotografskimi utrinki posameznih faz izdelave poti.

Slovesno predajo Otmarjeve poti v uporabo je spremljala še razstava fotografij, s katerimi je član PD Vipava in izkušen fotograf Oton Naglost v objektiv ujel utrinke s prvega uradnega vzpona članov društva po Otmarjevi poti na Turo, ki se je odvil 7. maja 2019. Poleg tega je na dan uradnega odprtja Otmarjeve poti v prostorih Škofijske gimnazije Vipava potekala tudi predstavitev druge, dopolnjene izdaje zbornika z naslovom “Otmar Črnilogar človek mnogih talentov”, ki je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi.

Podnapisi k priloženim fotografijam:

01 in 02 – Gradiška Tura z vrisanimi tremi variantami označenih planinskih poti neposredno na Gradiško Turo: Običajna planinska pot oziroma t. i. obhodna pot (prekinjena črta) ter Furlanova pot (leva pikčasta črta) in Otmarjeva pot (desna pikčasta pot). Foto: PD Vipava

03 do 10 – Utrinki iz posameznih faz izdelave Otmarjeve poti. Foto: Marko Fabčič/PD Vipava

11 – Slovesnost ob odprtju Furlanove poti leta 1969. Foto: arhiv PD Vipava

12 – Oče vipavskega planinstva, duhovnik, prevajalec in profesor Otmar Črnilogar (1931–1999). Foto: arhiv PD Vipava

13 do 19 – Vzpon po Otmarjevi poti. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

20 do 23 – Detajl z Otmarjeve poti. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

24 – Napis tik pod vrhom Gradiške Ture. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

25 – Pogled z vrha Gradiške Ture proti Vipavi in Vipavski dolini. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

26 – Na vrhu Gradiške Ture. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

27 do 29 – Vrh Gradiške Ture. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

30 – Pogled z vrha Gradiške Ture proti Vipavi in Vipavski dolini. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

31 do 35 – Utrinki s prvega uradnega vzpona članov PD Vipava po Otmarjevi poti. Foto: Oton Naglost/PD Vipava

36 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Predsednik PD Vipava Pavel Makovec. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

37 in 38 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Slavnostni govornik – alpinist in himalajec Anton Sazonov – Tonač. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

39 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Moderatorka prireditve, članica PD Vipava Polona Puc. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

40 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Posamezniki, ki so pred pol stoletja pomagali pri postavljanju Furlanove poti na Gradiško Turo. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

41 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Nekdanji vipavski semeniščnik Janez Kržišnik, ki je pomagal pri postavljanju Furlanove poti. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

42 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Posamezniki, ki so pred pol stoletja pomagali pri postavljanju Furlanove poti na Gradiško Turo. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

43 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Vipavska klapa Planta. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

44 in 45 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Alpinist, gorski reševalec, član PD Vipava in eden od vodij projekta postavitve Otmarjeve poti Marko Fabčič. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

46 do 48 – Uradno odprtje Otmarjeve poti z razkritjem info table nove poti. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

49 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Eden od vodij projekta postavitve Otmarjeve poti Marko Fabčič, vipavski župan Goran Kodelja, predsednik PD Vipava Pavel Makovec ter alpinist in himalajec Anton Sazonov – Tonač. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

50 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Vipavski tamburaši. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

51 in 52 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Župan Občine Vipava Goran Kodelja. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

53 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Načelnik Komisije za planinske poti pri PZS Bogdan Seliger. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

54 in 55 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Duhovnik in nekdanji podraški župnik Bogdan Vidmar. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

56 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Ključni akterji za postavitev Otmarjeve poti – vodji projekta, alpinista in člana PD Vipava Marko Fabčič in Jurij Nabergoj ter na sredini vodja Odbora za tehnična vprašanja pri Komisiji za planinske poti PZS Igor Mlakar. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

57 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Spominsko obeležje s koščkoma jeklenic s Furlanove in Otmarjeve poti. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

58 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Vabila na slovesnost z vrisanimi označenimi planinskimi potmi na Gradiško Turo. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

59 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Druga, dopolnjena izdaja zbornika Otmar Črnilogar – človek mnogih talentov. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

60 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Priložnostna razstava fotografij avtorja Otona Naglosta s prvega uradnega vzpona članov PD Vipava po Otmarjevi poti. Foto: Aljoša Rehar/PD Vipava

61 in 62 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Vodji projekta postavitve Otmarjeve poti Jurij Nabergoj in Marko Fabčič, župan Občine Vipava Goran Kodelja ter alpinist in himalajec Anton Sazonov – Tonač. Foto: Oton Naglost/PD Vipava

63 – Uradno odprtje Otmarjeve poti. Udeleženci slovesnega odprtja Otmarjeve poti in Vipavski tamburaši. Foto: Oton Naglost/PD Vipava

SREČANJE MLADIH PLANINCEV MDO PRIMORSKE

V soboto zjutraj (20. 5. 2019) je potekalo srečanje mladih mladincev, ki ga je organiziral mladinski odsek PD Vipava. Pohoda se je udeležilo čez 70 nadobudnih mladih planincev in planink s spremljevalci in starši iz različnih planinskih društev Primorske.

Na pot smo se podali kljub napovedanemu slabemu vremenu. Tekom dneva je za kratek čas posijalo tudi sonce. Prvi postanek je bil pred vzponom na Plaz (527 m. n. v.), kjer smo si morali sleči oblačila in narediti požirek soka oziroma vode. Po poti smo si na svoji levi lahko ogledali panoramo Zgornje Vipavske doline. Na Plazu je sledil malo daljši počitek z malico. Kdor je želel, je lahko odšel na vrh Plaza in se vpisal v vpisno knjigo ter vzel žig in užival v razgledu.

Ker je vreme bilo na naši strani in smo bili vsi polni energije smo se  odločili, da odidemo na Škavnico (734 m. n. v.). Pot nas je vodila skozi gozd, kjer smo opazili veliko različnih vrst gorskih rož. Ob prihodu na našo najvišjo točko tega pohoda je posijalo sonce, čeprav je vremenska napoved za ta dan kazala nevihto.

Na Škavnici je sledil daljši postanek, kjer smo naredili skupinsko sliko in dovolj časa je bilo za raziskovanje kraških pojavov – škavnic. Gre za skalne vdolbine, ki nastanejo v apnenčasti kamnini zaradi korozije.

Točno ob poldan smo krenili po gozdni poti do Kapelice pri Vratih in se vpisali v vpisno knjigo.

Nato je sledil spust mimo Plaza do Kampa Tura na Gradišču. Lahko rečemo, da so naši vodniki imeli vso pot in vreme preračunano do potankosti, saj je ob prihodu zadnje skupine na parkirišče prvič v dnevu začelo močno deževati. Na koncu smo se še poslovili in odhiteli domov.

Plezalni vikend Tura 2019

V soboto 13. in nedeljo 14. aprila je potekal 14. plezalni vikend, ki ga je organiziral alpinistični odsek PD Vipava. V soboto smo organizirali tekmo za otroke. Na tekmi je nastopilo 61 otrok iz večinoma primorskih plezalnih klubov v 5 različnih kategorijah. Udeležba je bila velika glede na neugoden termin, ko je bilo isti dan državno prvenstvo v plezanju za osnovnošolce in v nedeljo še tekma za Zahodno ligo v Ljubljani. Letos je tekmovanje potekalo za vse kategorije na visoki steni, drugače kot prejšnja leta, ko je večina tekmovala na balvanski steni. Otroci so plezali po 2 smeri, le najmlajši so se pomerili v samo eni smeri. Smeri so bile primernih težav, da so lahko otroci pokazali vse svoje plezalno znanje.

V nedeljo smo imeli 8 urno plezanje po sektorjih plezališča pod Gradiško Turo. Ta izziv so sprejele 4 naveze domačega odseka in plezalci smo se selili od enega sektorja do drugega in pridno plezali določeno število smeri v posameznem sektorju. Pravila so sestavljena tako, da je potrebno za dober rezultat plezati v čim večjem številu sektorjev. Plezanje je trajalo od 9. do 17. ure, ko je bilo potrebno priti v prostore kampa Tura. Midva z Jurijem sva morala zelo pohiteti, tudi preteči kar precej poti od sektorja Triptih, da sva pravočasno prišla do kampa. Uspela sva priti v zadnji minuti in preostale naveze so naju nagradile z aplavzom za uspešen zaključek plezalnega dne. S podelitvijo nagrad se je zaključil letošnji Plezalni vikend.

Letošnji plezalni vikend je za spremembo od kar nekaj prejšnjih izvedb potekal v hladnem in vetrovnem vremenu, kjer smo tekmovalci in organizatorji uporabljali zimska oblačila – bunde, kape in tudi rokavice. Mrzlo je bilo v soboto na tekmi otrok in tudi v nedeljo, ko smo plezali po sektorjih. Če smo prejšnja leta predvsem pri nedeljskem plezanju v popoldanskih urah občutili moč aprilskega sonca smo letos občutili mrzlo vipavsko sapico.

Rezultati tekem na plezalnem vikendu

Kategorija: 2012 in mlajši

Komen 10 0:54,9 23 1:41,1 33
2:36,0

Kategorija: 2004-2005

Zap. št. Spol Ime in priimek Klub Višina 1. smeri Čas 1. smeri Višina 2. smeri Čas 2. smeri Skupna višina Skupni čas
1žNara Beber Boštjančič ŠPO Korenjak vrh1:02,1 vrh 1:34,2 45 + +  2:36,3
2žPolona Premrl AO Vipava vrh1:20,1 14 + 1:54,4 35 + +  3:14,5
3žLipanje Suzana ŠPO Plus vrh1:22,1 14 1:08,4 35 +   2:30,5
4žEnya Jeram CCR Štorje 201:45,1 14 1:45,7 34    3:30,8
5žMeta Lampe Pregelj PK Podkraj 182:35,1 12 1:37,9 30    4:13,0
6žNika Uršič AO Vipava 12 1:53,1 14 1:45,7 26    3:38,8
7žMojca Pregelj PK Podkraj 12 +0:40,1 12 + 0:54,7 24 + +  1:34,8

1m Nejc Černuta DEŠ 21 + 1:31,1 vrh 1:47,7 45 + +  3:18,8

Plezanje po sektorjih:

1. Hana in Aljoša Polak                            1404

2.  Elvis Krečič in Denis Lipušček               1258

3. Jurij Nabergoj in Marko Fabčič                998

4.  Anja Fabčič in Jure Leban                       974

Marko Fabčič, Načelnik AO Vipava

Čestitke našima članoma

Na petkovi podelitvi priznanj za najvidnejše dosežke v športu je Športna zveza Vipava podelila plakete tudi dvema našima zvestima članoma, in sicer:

– Jurij Nabergoj, statua za življenjsko delo

(Jurij Nabergoj se je rodil 5. februarja 1955. leta na Slapu.
Posebno in obsežno poglavje v njegovem življenju je planinstvo v
najširšem pomenu besede.
Tudi sicer pa je aktivno deloval na področju športa. V času, ko smo imeli
z Ajdovščino še skupno občino, je bil dva mandata član izvršnega
odbora in dva mandata predsednik Telesno kulturne skupnosti.
Ob ustanovitvi naše samostojne občine pa je postal pobudnik za
ustanovitev Športne zveze Vipava. Skupaj s sedmimi društvi, ki so takrat
delovali v okviru novoustanovljene občine, je pripravil vse potrebne akte.
Postal je podpredsednik Športne zveze. Tako so postavili temelj za to, da
so imela društva tudi materialne pogoje za svoje delovanje. Razširila se
je tudi športna dejavnost in danes športna zveza, zasnovana na teh
temeljih, združuje 14 športnih društev.
Med drugim je sodeloval tudi pri ustanovitvi Tekaškega društva Burja in
je vrsto let pomagal izpeljati dva njihova velika projekta, Vipavski in
Gradiški tek.
Jurij Nabergoj je deloval tudi v raznih komisijah na področju športa in
tako pomembno prispeval k razvoju in množičnosti.
Tudi na področju, ki ga predstavlja Planinsko društvo in njegovi kolegi
planinci.
Jurij se je vipavskim planincem pridružil 1967. leta, ko je društvo zaživelo
s prihodom Otmarja Črnilogarja. Že 1971. leta se je udeležil vodniškega
tečaja v Vratih, leto kasneje pa na Komni tudi tečaja za vodnike v zimskih
razmerah.
S tem je postal prvi uradni vodnik v vipavskem planinskem društvu.
Hkrati je začel tudi plezati ter dosegel naziv alpinist in kasneje inštruktor
alpinizma. V teh letih je postal tudi načelnik mladinskega odseka, ki ga je
vodil vse do 1976. leta.
1973. leta je skupaj z Mirom Perhavcem dal pobudo za organizacijo
Pohoda po poteh nanoške bitke, ki se je nato kot tradicionalen obdržal
vse do 1994. leta. Poleg tega se je sredi sedemdesetih let z ekipami
planinskega društva udeležil tudi nekaj orientacijskih tekmovanj.
V letu 1978 je prvič postal predsednik društva. To funkcijo je ločeno
opravljal tri mandate.
Ves čas je pripravljal planinske izlete in jih tudi vodil, skupaj s planinskimi
kolegi je organiziral tabore ter v alpinistični šoli vzgajal mlade alpiniste.
Tako je še danes aktiven pri vzgoji in učenju otrok, ki se navdušujejo nad
športnim plezanjem.
Jurij Nabergoj je ob vsem, kar smo povedali, tudi gorski reševalec.
Vse to in še več je športna pot Jurija Nabergoja, za kar smo mu hvaležni
in se nadejamo, da bo svoje zamisli in delovanje z nami delil tudi v
prihodnje.)

– Anja Klančnik, mala plaketa

(Anja Klančnik je velika ljubiteljica hoje in teka v naravi. Avgusta lani se je sredi dopustovanja na morju odločila »preteči« Slovensko planinsko pot v enem kosu. To pomeni, da na poti iz Maribora do cilja na Debelem Rtiču zbere 80 planinskih žigov v manj kot 14 dneh. Sredi njenega izziva pa so jo prijatelji iz Ultra Trail Vipavske doline vzpodbudili, da premaga 8 let star rekord Ruth Podgornik. Anja je za pot dolgo 600 km s 45.000 metri vzpona preko najvišjih vrhov naših Alp potrebovala 11 dni, 23 ur in 49 minut, kar je pomenilo, da ji je uspelo postaviti nov rekord.)

ISKRENE ČESTITKE!

Med zimo in pomladjo

V soboto, 23. 3. 2019, smo se v okrilju PD Vipava podali na pot proti odročni in osamljeni Brinici. Ta je s 1636 m najvišji točka Viškorške gore, grebena na južnem obrobju Julijcev, tik ob meji med Slovenijo na italijanski strani. Pot nas je vodila iz Viškorše po vijugasti mulatjeri med gostim leskovjem, cvetočimi zvončki, telohom, … do Križa. Stopali smo med kopnim in snegom. Da zime še ni konec, nas je opominjal pogled na severno stran grebena, ki je bil zasnežen in ves zimski. Tudi zato smo se z vrha Brinice  na izhodišče  vrnili po smeri vzpona; po bolj udobni in manj zasneženi južni strani.
Naj spregovorijo fotografije.