S planinskim društvom Vipava na Mrzli vrh nad planino Pretovč

Po dolgi zimi je na vrata potrkala pomlad tudi v hribih in z namenom, da izvedemo spomladanski pohod, smo Planinsko društvo Vipava na sobotno zgodnje jutro 26. 5. peljali pestro skupino pohodnikov nad Tolminske planine s ciljem Mrzli vrh (1359 m n. v.) nad Zatolminom.

Za vzpon smo si izbrali nekoliko manj obiskano pot, ki bi bila zanimiva tudi gorskim kolesarjem. Markirano pot kot »Pot miru« smo pričeli na parkirišču na planini Srednjica oz. pod Javorco, obšli znamenito cerkev, posvečeno sv. Duhu, oz. bolj znano kot spominsko cerkev z napisanimi več kot 2800 imeni vojakov različnih narodnosti, padlih na soški fronti. Cerkev je bila zgrajena še med vojno leta 1916. Ta unikaten spomenik je letos zaradi mednarodnega pomena prejel znak evropske kulturne dediščine (ZED), kar pomeni, da je poleg bolnice Franje edini tovrstni spomenik pri nas od manj kot 40 spomenikov v Evropi s tem priznanjem.

Nezahtevna pot nas je mimo cerkve vodila po mulatjeri mimo štirih planin, na dveh so že pričeli s pašništvom. Pri zadnji planini Pretovč smo si napolnili steklenice z vodo, se ustavili v hladni senčki pri kavernah in si ogledali oltar, ki so si ga med vojno postavili vojaki madžarskega bataljona, pot pa nato nadaljevali do vrha. Vrh ponuja širok razgled na Soško dolino, do še malo zasneženega Krnskega in v ozadju Kaninskega pogorja ter Tolminskega Kuka in Migovca. Spomladanske vonjave cvetja so nas spremljale vse do vozil, potem pa spust v dolino k svojim sobotnim obveznostim. Zahvala in pohvala udeležencem, predvsem pa mladim neutrudljivim pohodnikom! Ostale pa vabimo, da se nam pridružite na slednjih izletih in nas spremljate na naši spletni strani.

Statistični podatki:
*dolžina: 16,3 km
*vzpon: 1056m
*spust: 1043m

Besedilo Anja Fabčič, slike Marko Puc

Mali Karman (Monte Cuarnan)

Med Alpami in Padsko nižino

Zahodne Julijske Alpe – Mali Karman – Monte Cuarnan (1372 mnv)

Nad Huminom (Gemono) se nad pobočjem Montenarsa dviga Strmo travnato pobočje s cerkvico Odrešenika na vrhu, ki ju vidimo iz Padske nižine. To je vrh Malega Karmana. Nanj vodita dve nezahtevni, dobro označeni a strmi poti.

V nedeljo, 7. 5. 2018, se je štirinajst planincev, ob 5. uri zjutraj, iz Vipave podalo na ta vrh. Po dobrih dveh urah hoje in postankih, da »nas je duša dohitela« mladina pa ušla na vrh, smo se skupaj slikali pri kapeli na vrhu Malega Karmana oziroma Monte Cuarnana. Vedro vreme in lep razgled je privabil še številne sprehajalce psov, planince in gorske tekače. Sestopili smo po poti vzpona med narcisami (očitno ne cveto samo na Golici), sibirskimi lilijami in preletavanju para gologlavih orlov – supov. Kač nismo videli … Po osvežitvi pri vodi in avtomobilih smo se podali proti domu, veseli, da smo se odpravili na to pot zgodaj in letnemu času ter telesni pripravljenosti primerno.

Plezalni vikend TURA 2018

V soboto 21. in nedeljo 22. aprila je potekal 13. plezalni vikend, ki ga je organiziral alpinistični odsek PD Vipava.

V soboto zjutraj smo organizirali tekmo za otroke. Na tekmi je nastopilo 52 otrok v 5 različnih kategorijah. Letos je bilo manjše število otrok kot v lanskem rekordnem letu.

Najmlajši otroci so plezali 2 smeri na visoki plezalni steni, ostali otroci pa so tekmovali v vsaki kategoriji v 5 balvanih, ki smo jih postavili na igrišču zraven visoke stene v kampu Tura. Smeri na visoki steni in balvanski problemi so bili narejeni tako, da so otroci lahko pokazali vse svoje znanje in spretnosti pri premagovanju plezalnih problemov.

V soboto zvečer je bilo predavanje Dareta Juhanta o njegovih alpinističnih podvigih od domačih Alp do Himalaje.

V nadaljevanju večera je bila še tekma za člane z zanimivim plezanjem balvanov.

V nedeljo smo imeli 8 urno plezanje po sektorjih plezališča pod Gradiško Turo. Ta izziv so sprejele 4 naveze domačega odseka in plezalci smo se selili od enega sektorja do drugega in pridno plezali določeno število smeri v posameznem sektorju. Pravila so sestavljena tako, da je potrebno za dober rezultat plezati v čim večjem številu sektorjev. Plezanje je trajalo od 9. do 17. ure in v popoldanskem času je sonce vplivalo na utrujenost in hitrost plezanja. S podelitvijo nagrad se je zaključil letošnji Plezalni vikend.

Rezultati tekem na plezalnem vikendu

Kategorija: 2011 in mlajši
1. Ž Nara Beber Boštjančič ŠPD Korenjak
2. Ž Hana Krajnc DEŠ
1. M Maj Trampuž PK Divača

Rezultati plezanja po sektorjih so:

1. Hana in Aljoša Polak             1240
  2. Elvis Krečič in Denis Lipušček 1231
  3. Rok Filipčič in Marko Fabčič   896
  4. Anja Fabčič in Jure Leban   696

Reportaža in foto utrinki:
Marko Fabčič (načelnik AO Vipava)

S Kleka smo se vrnili navdušeni

Na toplo in sončno nedeljsko jutro smo se ob 6. uri zbrali v Vipavi in se s polnimi nahrbtniki podali proti Jesenicam in naprej proti planini pod Golico. Od tam smo začeli našo pot, ki nas je po dobri uri in pol hoje pripeljala na planino Rožca, kjer smo imeli postanek za malico. Od tu smo že opazovali bolj oddaljene spodnje Bohinjske gore, Karavanke, Kočno v Kamniško Savinjskih Alpah ter seveda velik del Julijskih Alp na čelu s Triglavom, Škrlatico in Stenarjem ter bližnji Hruški vrh, Dovško Babo, Kepo in Golico. Višje od planine smo pričeli »gaziti« v pravem snegu, a precej težkem in mokrem. Do vrha Kleka smo se bili primorani dodobra obleči, saj je po grebenu in proti vrhu pihal nič kaj prijeten in mrzel veter. Na vrhu smo se naužili krasnih pogledov ter v vedno slabšem in slabšem snegu sestopili po smeri vzpona. Na planini Rožca in nižje pod njo, smo opazovali prve zvončke, telohe in žafrane, ki že nestrpno čakajo pravo pomladno sonce. Izlet smo zaključi s postankom na enem izmed počivališč, kjer nas je naša zvesta Majda iz Cajne postregla z dobrotami, kot je njej v navadi. Hvala.

Še nekaj statističnih podatkov:
*dolžina: 10,2 km
*višinska razlika +: 1016m

Izlet sta vodila Oton Naglost in Marko Puc,                                                        fotografije pa je prispeval Oton Naglost.

Uroševa grapa v steni Nad šitom glave

V sredo, 31. januarja so Jurij, Anja in Marko preplezali Uroševo grapo v steni Nad šitom glave.
Težave III/80, 50      250m    1,5h
Izkoristili smo super razmere na dan pred prihodom slabega vremena.
Jutranja megla pri avtu ni ravno veliko obetala, vendar ko smo se vzpenjali
proti vstopu v Uroševo grapo se je nenadoma razjasnilo in pred nami
se je pokazala s snegom napolnjena linija. Razmere so bile odlične,
ravno prav trden sneg in lepo zalit prvi skok.
Višje nas je čakal še en skok, ki ponavadi zahteva obvoz na desno stran,
to pot pa je ponudil direkten prehod čez. Malo leda in trdega snega je ponudilo
lep prehod čez najtežje mesto. Nekaj metrov pod vrhom smeri pa je ponudilo
čisto pravo ledno plezanje, ki ga letošnjo zimo tako pogrešamo.
Na vrhu smeri nas je čakalo še sonce in doline polne meglenega morja.
Ob hladnem vetru smo se hitro spustili v meglo na Vršiču in odpeljali domov.