Škrlatica (2740m)

Škrlatica velja za najvišji vrh velikega gorskega masiva med dolino Vrat in Veliko Pišnico ter drugi najvišji vrh Vzhodnih Julijskih Alp. Z vseh strani jo obdajajo strme stene; z juga in vzhoda je videti kot mogočna trdnjava s številnimi stolpi. Najlepšo podobo kaže s severozahoda – tu se iznad krnice Velike Dnine dviga njena mogočna stena, ki skupaj s stenama Rakove špice in Rogljice tvori eno najlepših obzidij v naših gorah. Od tod tudi ime Škrlatica, saj prav to mogočno ostenje obsije sonce pred sončnim zahodom, ki ustvari škrlatno barvo. Vrh je povezan v znamenito Martuljkovo skupino gora. Prvopristopniki na vrh z juga so bili leta 1880 Kugy, Komac in Kravanja, ki so 16 let pozneje osvojili vrh še preko severne stene. Še danes ohranja sloves težke gore in naporne ture in kljub zavarovani poti ni deležna množic. Z vrha se lepo vidi severna Triglavska stena in divje ostrice Martuljških gora na severu. V šali rečeno Škrlatica z razgledom v nečem celo prekaša Triglav – pogled na sam Triglav.
Mi bomo svojo pot začeli v Vratih in sestopali po isti poti nazaj. Ob povratku bo možnost osvežitve v Savi Dolinki (kopalke).


Časovnica: 5-6h vzpon, 4-5h sestop
                     pot premaga 1800 vš.m.

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi planinskimi čevlji. Obvezna je čelada (možna izposoja). S seboj imejte sončno kremo, sončna očala, pokrivala, zaščita proti klopom, osebno prvo pomoč, razkužilo, masko ter palice (priporočljive). Hrana in pijača iz nahrbtnika. Koča na izhodišču bo odprta, vmes je le bivak, vode po poti ni.

Zahtevnost ture: Pot je zelo zahtevna, tura je dolga in naporna in terja kondicijo in izurjenega planinca

Odhod: V soboto, 9. julija 2022 ob 4.00 v Vipavi (pri ŠGV), prevoz s kombiji.
              Stroški goriva se razdelijo med vse udeležence, nečlani društva plačajo dodatnih 7€.

Število prijav je omejeno!
Prijave zbira
Marko (puc.marko@gmail.com/031800384) do četrtka zvečer, 7. julija 2022.


Izlet vodita Jurij Nabergoj in Marko Puc, oba VPZS

Udeleženci se izleta udeležijo na lastno odgovornost!

V primeru izredne slabe vremenske napovedi si PD Vipava pridružuje pravico do spremembe/odpovedi izleta.

NAPOVEDNIK
– 16/17 JULIJ 2022 VIŠ
– 23/24 JULIJ 2022 MONTE ZERMULA