Vipavski planinci v Karniji

Začetek poletne sezone smo začeli tokrat v Karniji, in sicer z vzponom na Monte Navagiust. Odpeljali smo se v smeri Italije proti Sappadi. V prisrčni vasici Rigolato, ki je obdana s hribi, smo si privoščili jutranjo kavo. Nato smo odšli do našega izhodišča, v dolino Val Degano nad krajem Forni Avoltri. Tu smo se pripravili in odšli na našo pot v smeri potoka Rio Sissanis proti sedlu Sella Sissanis, ki leži nad jezerom Lago Pera in nudi že prekrasne razglede. Tu smo zavili v smeri zahoda proti našemu vrhu. Po grebenski poti in v zadnjih metrih pod vrhom tudi nekaj tehnično zahtevnejšemu delu smo prišli na maloprostoren vrh Monte Navagiust, ki meri 2129 metrov v višino. Pod samim vrhom je kar nekaj sledi iz vojnih časov. Z vrha smo lahko opazovali bližnjo Monte Volaio na vzhodu ter vse osrednje vršace Karnijskih Alp na zahodu, manjkal ni niti Antelao, ki je kukal v daljavi. Vrnili smo se po isti poti nazaj na sedlo, kjer smo imeli malico. Manjša skupina je odšla še do avstrijske meje na sedlo Passo Giramondo, ostali pa so sestopali mimo jezera Lago Pera do planšarije Casera Bordaglia di Sopra ter nato do jezera Bordaglia. Tu je bil čas za daljši odmor v senci in tako čas tudi za namakanje nog v jezeru. Sestop smo nadaljevali mimo cerkvice San Giovanni Bosco do nižje ležeče planšarije Ricovero Casera Bordaglia di sotto. V nižjem delu smo si ogledali še sotesko in nekaj slapov, ki jih dolbi reka Rio Bordaglia, ki se izteče v reko Torrente Degano. Turo smo zaključili v vasici Rigolato, kjer dobrot ni manjkalo – na tem mestu iskrena hvala tudi naši vedno zvesti Majdi.
Spremljajte nas tudi v poletnih mesecih, ko za vas pripravljamo kar nekaj zanimivih izzivov, zato poziv, da se nam pridružite na kakšni akciji.