Nad Lonicami: Zermula (2143 m) s sosedom

Člani PD Vipava radi odkrivamo tudi bolj osamljene kotičke naše gorske soseščine. Nad prijaznim, prav domačnim prelazom Lonice/Cason di Lanza, ki precej drzno povezuje Kanalsko in Šempetrsko dolino z dvema izhodiščema na p, Pontebbo – za nas Tabljo – na vzhodu, in Paluzzo na zahodu, se na obe strani neba dvigajo zanimivi gorniški cilji. Tokrat izbiramo severna pobočja Zermule (2143 m), prvega v celoti »italijanskega« greben Karnijskih Alp, ki ga je zaradi stražarske lege oplazila velika vojna, o kateri še danes dovolj pozornemu mimohodcu pričajo številni rovi, bunkerji in strelne line ob poti. Etimološki izvor imena, ki kajpak sega v bogato furlansko izročilo in pomeni »kalček«, zagotovo ubeseduje pogled na prostrana, s travniki posejana južna pobočja. Z razglednega vrha, čez katerega med drugim teče točkovna tranzverzala 60 Vrhov Prijateljstva, nam oči segajo navzgor v smeri venca nad Mokrinami/Pramollo/Nassfeld z najbližjim Velikim Koritnikom/Creta di Aip/Trogkofel in nič kaj oddaljenim Konjskim špikom/Monte Cavallo/Rosskofel, proti zahodu iščejo robove masiva Cogliansa nad prelazom Monte Croce Carnico na eni, na jugu ni daleč do Sernia in Grauzarie, na zahodu pa že vohamo, kar od Juljijcev ostaja čez državno mejo.

Predviden je vzpon po precej navpični, a dobro razčlenjeni ferati na vrh, sledi spust na spodnjo škrbino Lanza in nazaj proti izhodišču. Kdor bi rad turo nekoliko podaljšal in precej začinil, pa se bo lahko preizkusil še v ferati Alpincev na bližnji, s križem in soldaško preteklostjo zaznamovani kucelj Zuc della Guardia (1911 m).


Časovnica: 2.30 h vzpon na Zermulo, 45 min vzpon na Zuc della Guardio, 3 h sestop
                     pot premaga 700 vš.m.

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi planinskimi čevlji. Obvezen je varovalni trojček (možna izposoja). S seboj imejte sončno kremo, sončna očala, pokrivala, zaščita proti klopom, osebno prvo pomoč, razkužilo, masko ter palice (priporočljive). Hrana in pijača iz nahrbtnika. Na poti ni koč.

Zahtevnost ture: Pot je tehnično zelo zahtevna, tura je krajša in kondicijsko manj naporna, čeprav zahteva precejšnjo moč v rokah in obvladanje gibanja v skali

Odhod: V nedeljo, 24. julija 2022 ob 6.00 v Vipavi (pri ŠGV), prevoz s kombiji.
              Stroški goriva se razdelijo med vse udeležence, nečlani društva plačajo dodatnih 7€.

Število prijav je omejeno!
Prijave zbira
Marko (puc.marko@gmail.com/031800384) do petka zvečer, 22. julija 2022.


Izlet vodita Jernej Šček in Marko Puc, oba VPZS

Udeleženci se izleta udeležijo na lastno odgovornost!

V primeru izredne slabe vremenske napovedi si PD Vipava pridružuje pravico do spremembe/odpovedi izleta.

NAPOVEDNIK:
30/31 julij OKOLI LASTOVIC in VELIKI NABOJS