Škrlatica (2740m)

Škrlatica je naša druga najvišja gora in je ime dobila po barvah v katere se ovije ob sončnem zahodu. Stoji na zahodni strani Martuljške skupine. Na sever pada proti Dnini strma stena, na zahodu se priključuje v grebenu na Rakovo špico, Rogljico in proti Dolkovi špici, na vzhodu pa proti Visokemu Rokavu in Oltarju. Poleg Špika in Dolkove špice je edina večja gora v Martuljku z markirano potjo. Na vrhu stoji kovinski križ v spomin vsem gornikom, ki so umrli v slovenskih gorah in ima za seboj pestro zgodovino, saj je bil dvakrat postavljen in enkrat pahnjen čez severno steno. Prvopristopniki ma vrh so bili Kugy, Komac, Kravanja in Kvrh. Mogočni razgledi nam dajo vedeti, da smo opravili z velikim planinskim dejanjem. Vzpon in sestop bomo opravili z doline Vrat.

Časovnica: 5.30/6h vzpon, 5h sestop
                     pot premaga 1740 vš.m.

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi planinskimi čevlji. Obvezen je samovarovalni komplet in čelada. Priporočljivo je imeti s seboj sončno kremo ter palice. S seboj imejte tudi hrano in dovolj pijače (na poti ni vode), topla oblačila primerna času, vetrovko, osebno prvo pomoč, razkužilo, masko.
Držali se bomo priporočil NIJZ.

Zahtevnost ture: Pot je zelo zahtevna. Zaradi višinske razlike in dolžine ture zahteva dobro uhojenega gornika.

Odhod: V soboto, 9. oktobra 2021 ob 4.30 v Vipavi (pri ŠGV), prevoz s kombiji.
              Stroški goriva se razdelijo med vse udeležence, nečlani društva plačajo dodatnih 7€.

Število prijav je omejeno!
Priporočljiv je pogoj PCT.
Prijave zbira
Marko (puc.marko@gmail.com/031800384) do četrtka zvečer, 7. oktobra 2021.

Izlet vodijo Jurij Nabergoj, Jernej Šček, Marko Puc, Herman Slokar, vsi VPZS