MRZLA GORA (2203m)

Skupina Mrzle gore je z osrednjim delom Kamniško – Savinjskih Alp povezana prek Savinjskega sedla nad Okrešljem in na severu meji na Karavanke. Osrednja vzpetina je Mrzla gora, ki s svojo skalnato vršno gmoto daje videz ene najbolj zahtevnih gora v pogorju. Pod njo so doline Belske Kočne na severu, Matkovega kota na severovzhodu in Logarske doline na jugovzhodu. Kot prvi je nanjo stopil Johannes Frischauf leta 1877, in sicer z vzhodne plati z vodnikoma Matkom in Piskernikom. Nanjo so speljani dve markirani poti, obe zelo zahtevni. Dostopi so primerni za izkušene planince/ke, vrh bi zlahka razglasili za enega najtežje dostopnih v pogorju. Mi se bomo podali po zahodnem grebenu iz smeri Logarske doline mimo koče pod slapom Rinka ter pogorelega Frischaufovega doma na Okrešlju. Pot je skromno zavarovana in terja kar nekaj zanimivega in razgibanega plezanja v vršnem delu gore. Z višino narašča tudi krušljivost skale.

Časovnica: Vzpon 4h, sestop 4h

Povratek: V poznih popoldanskih urah

Oprema: Čelada, klasična visokogorska pohodniška z visokimi planinskimi čevlji. Priporočljivo je pokrivalo za glavo in sončna krema ter palice za spodnji del. S seboj imejte tudi hrano in veliko pijače (vročina), topla oblačila, prvo pomoč. Na Okrešlju je trenutno zasilno mogoče dobiti pijačo, v koči na izhodišču pa tudi hrano.
Zaradi trenutnih razmer imejte s seboj mini razkužilo za roke ter obrazno masko.

Zahtevnost ture: Zelo zahtevna pot, tura zahteva zelo dobro pripravljenega gornika z zelo dobro fizično kondicijo in z dobrim gibanjem v skali. V kolikor se ocenite, da ture ne boste zmogli, bodite odgovorni pri prijavi. Vodnik si pridružuje pravico, da v takem primeru udeleženca lahko tudi zavrne v kolikor smatra, da ni dovolj pripravljen za samo turo.

Višinska razlika: 1273m

Odhod: v nedeljo, 2. avgusta 2020 ob 4.00 v Vipavi, prevoz v lastni režiji

Za prijave (do petka, 31. julija 2020) in več informacij: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384
Število prijav je omejeno!

Izlet vodita Marko Puc, VPZS in Aljoša Rehar, VPZS