JALOVEC (2645m)

Jalovec velja za najlepšo slovensko goro. Imenujemo ga tudi »kristal«, saj je njegova vršna oblika s severa res videti kot lepo brušen kristal. Stoji na stičišču grebenov, ki oklepajo doline Trento, Bavšico, Koritnico in Tamar. Prvi zabeleženi vzpon nanj so leta 1875 iz Loške Koritnice opravili Trentar Miha Černuta, vodnika Andrej Strgulc in Ivan Wallas ter turist Karl Wurmb iz Beljaka. A na vrhu so naleteli na zabit lesen kol trentarskih lovcev. Danes na Jalovec vodijo številne poti, ki pa so vse po vrsti dolge in zahtevne, zato med ljubitelji gora velja vzpon za veliko gorniško dejanje.
Mi bomo svoj vzpon začeli v Zadnji Trenti, pri Flori in vzpon nadaljevali mimo Jalovške škrbine na vrh Jalovca ter za sestop uporabili krožno varianto mimo zavetišča pod Špičkom.

Časovnica: Hoje je za 12h

Povratek: V večernih urah

Oprema: Čelada, klasična pohodniška z visokimi planinskimi čevlji. Priporočljivo je pokrivalo za glavo in sončna krema ter palice. S seboj imejte tudi hrano in veliko pijače (vročina), zavetišče bo odprto.
Zaradi trenutnih razmer imejte s seboj mini razkužilo za roke ter obrazno masko.

Zahtevnost ture: Zelo zahtevna pot, tura zahteva zelo dobro pripravljenega gornika z zelo dobro fizično kondicijo. V kolikor se ocenite, da ture ne boste zmogli, bodite odgovorni pri prijavi. Vodnik si pridružuje pravico, da v takem primeru udeleženca lahko tudi zavrne v kolikor smatra, da ni dovolj pripravljen za samo turo.

Višinska razlika: 1745m

Odhod: v soboto, 18. julija 2020 ob 4.00 v Vipavi, prevoz v lastni režiji

Za prijave (do četrtka, 16. julija 2020) in več informacij: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384
Število prijav je omejeno!

Izlet vodita Marko Puc, VPZS in Jurij Nabergoj, VPZS