DVE ŠPICI/ DUE PIZZI (2046 m) – v divjini polpretekle zgodovine

Dve špici sta bratska vrhova v razdrapani skupini Naborjetskih gora, ki ločujejo Kanalsko dolino in divjo dolino Dunje. Oba vrhova – Cima Alta (2046m) in Cima Vildiver (2008m) – imata na vrhu križ, mi se bomo po markirani poti iz doline Zajzere povzpeli na nekoliko višji, zahodni vrh. Naborjetske gore so pravi muzej na odprtem z mnogimi vidnimi ostanki iz obdobja prve svetovne vojne. Na naši poti sta najzanimivejša umetni predor skozi Cimo Vildiver in izklesana polica v navpični južni steni Cime Alte. Najbližji hrib so Piparji/Monte Piper (2069 m), nekoliko bolj poznani sosed je Poldašnja špica/ Jof di Miezegnot (2087 m), z vrha se bomo razgledali na mogočno severno ostenje Montaža in Viša ter proti zahodu na Karnijske Alpe.

Časovni okvir: 8 ur (vsaj 4 ure vzpona in nekaj manj za sestop)

Zahtevnost ture:  zahtevna označena pot

Tura zahteva zelo dobro fizično kondicijo, predvsem pa zanesljiv korak in suvereno premikanje v divjem okolju. Obvezna je uporaba čelade, nekaj je zavarovanih odsekov, prav toliko pa krušljivih in zagruščenih mest brez varoval. Divja samota teh krajev bo izkušenemu gorniku nudila obilo visokogorskih užitkov.

Izhodišče in opis poti: S parkirišča na Planini Zajzeri (1004 m) se usmerimo po markirani stezi skozi gozd do Koče Grego (1398 m), od koder se po postanku spustimo po makadamski cesti do sedla Rudni vrh/ Sella di Somdogna. Za nekaj ovinkov se spustimo po asfaltu, ki ga kmalu zapustimo desno za strmo označeno stezo CAI 648, ki nas najprej v ključih, nato s prečenjem melišč pripelje do sedla Cjanalot (1830 m) in bivaka Bernardinis (1907 m). Občutje divjine in oddaljenosti od uhojenih magistral je izpolnjujoče. S čelado in čelko na glavi, stopimo na greben in skozi predor pokukamo na severno stran ter se kmalu spet vrnemo na sonce, kjer nas sprejme umetno izklesana polica, ki preči južno ostenje Cime Alte. V rušju smo po njej kmalu na vrhu. Vrnemo se po poti vzpona.

Oprema: poleg običajne pohodniške opreme obvezna čelada, priporočamo plezalni pas in samovarovanje. Imejte s seboj veliko tekočine, ker je pot južna in brez vodnih izvirov. Sončna krema in pokrivala proti pripeki.

Odhod: v soboto, 27. 07. 2019 ob 05:00 (parkirišče Škofijske gimnazije Vipava), postanek na Vrtojbi ob 5.15

Povratek: predvidoma okrog 19h

Stroški: Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€). Stroške cestnine si bomo tudi razdelili.

Prijave in več informacij do četrtka, 25. 07. 2019:

Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559

Vodnika ture: Jernej Šček, VPZS in Anja Fabčič, VPZS