Kopa – Poldnik – Picco di Mezzodi (2063m)

Vrh Kopa ali Poldnik, kot jo poimenujejo domačini iz Bele peči ter Rateč je velikokrat uporabljena za sončno uro, saj je točno opoldne sonce tik nad vrhom gore. Možna pristopa na vrh sta dva, težji preko Bukovnika in Rateške škrbine in manj zahteven iz smeri Belopeških jezer preko Jezerske planine in sedla Col Rotondo.
Mi bomo ubrali lažjega, a še vedno v večini zelo strmega (5km in 1130m+) in v vršnem delu tudi rahlo izpostavljenega.
V bližnji okolici brezpotnih vrhov je Kopa edina, ki ima markiran pristop na vrh. Z vrha je čudovit razgled na sosede, ko so Mangart in njegovo severno ostenje, Breitkofel, Bukovnik in greben Ponc vse do Vevnice in Malega Koritniškega Mangarta. Lepo se vidi tudi prvaka Zahodnih Julijcev (Viš, Montaž) ter Kamniti lovec. Z doline pa nas lepo pozdravljajo Belopeški jezeri.

Časovni okvir: Vzpon 3 ure 30 minut, sestop 3 ure

Zahtevnost ture:  delno zahtevna in strma pot

Oprema: Palice so zelo priporočljive. Oblačila primerna vremenskim razmeram  in za visokogorje (priporočljive pohodne hlače, visoki planinski čevlji, vetrovka, rokavice, kapa), osebna prva pomoč,  ter rezervna oblačila.  Hrana in pijača iz nahrbtnika!

Odhod: v nedeljo 30. 06. 2019 ob 05:00, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: predvidoma okrog 18h

Stroški: Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€).

Prijave in več informacij do četrtka, 27. 06. 2019: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384
Vodnika ture: Jurij Nabergoj, VPZS in Marko Puc, VPZS