Tolminski Migovec in Tolminski Kuk (2085 m)

Tolminski Migovec je 1868 m visok kopasti vrh. Zanimiv je zaradi razmeroma hitro dosegljivega vrha, ki ponuja razglede na sosednje višje vrhove in pogled proti dolini Soče. Poznan je tudi ko trenutno najdaljši (25 km) razvejen jamski sistem raziskan pri nas (imenovan Votla gora). Pot bomo pričeli iz Tolminskih Raven (924 m n. v.) po skozi gozd speljani strmi poti, nekoliko višje pa po travnatem pobočju dosegli slikovito planino na Kalu na višini 1490 m (1,5h). Tu bomo navkreber nadaljevali najprej v smeri Tolminskega Migovca (3h) ter se povzpeli še do najvišjega vrha Spodnjih Bohinjskih gora, na Tolminski Kuk (4 – 4,5h). Na katerega vodi slabo označena skalna strma pot, a ponuja široke poglede na Primorske in Bohinjske gore (Krn, Batognica, Triglav, Komna, Vogel, Mrzli vrh…).

Turo je mogoče nadaljevati proti Škrbini, ki delno vodi po grebenu (Zeleni vrh) delno pa preči skalnata oz. meliščna pobočja (Mali vrh, Podrta gora, Vrh Kont), ki je druga možnost sestopa proti izhodišču (tura se v tem primeru podaljša za dobro uro hoje). V primeru snega na Tolminskem Kuku, se bomo zagotovo vračali po isti poti nazaj, v tem primeru pa bomo »spotoma« še pokukali proti dolini iz 1570 m visoke Grušnice, ki je 15 min oddaljena od pl. Kal.

Izvedbo ture si bomo prilagodili glede na razmere!

Časovni okvir: Skupni čas hoje: Tolminske Ravne – Tolminski Kuk (4,5 h) s sestopom po isti poti (7 h) oz. čez Škrbino (8,5 h).

Zahtevnost ture:  delno zahtevna

Oprema: obvezna zimska oprema: dereze, cepin. Palice. Obutev in oblačila primerna vremenskim razmeram  in za visokogorje(priporočljive pohodne hlače, vetrovka, gamaše, rokavice, visoki pohodni čevlji, kapa) ter rezervna oblačila.  Hrana in pijača iz nahrbtnika!

Odhod: v nedeljo 02.06. ob 06:00 h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: predvidoma okrog 19:00 h

Stroški: Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€).

Prijave in več informacij do četrtka 30.05.: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559

V primeru slabega vremena bo tura preložena na nedeljo 09.06.2019.