SREČANJE MLADIH PLANINCEV MDO PRIMORSKE

V soboto zjutraj (20. 5. 2019) je potekalo srečanje mladih mladincev, ki ga je organiziral mladinski odsek PD Vipava. Pohoda se je udeležilo čez 70 nadobudnih mladih planincev in planink s spremljevalci in starši iz različnih planinskih društev Primorske.

Na pot smo se podali kljub napovedanemu slabemu vremenu. Tekom dneva je za kratek čas posijalo tudi sonce. Prvi postanek je bil pred vzponom na Plaz (527 m. n. v.), kjer smo si morali sleči oblačila in narediti požirek soka oziroma vode. Po poti smo si na svoji levi lahko ogledali panoramo Zgornje Vipavske doline. Na Plazu je sledil malo daljši počitek z malico. Kdor je želel, je lahko odšel na vrh Plaza in se vpisal v vpisno knjigo ter vzel žig in užival v razgledu.

Ker je vreme bilo na naši strani in smo bili vsi polni energije smo se  odločili, da odidemo na Škavnico (734 m. n. v.). Pot nas je vodila skozi gozd, kjer smo opazili veliko različnih vrst gorskih rož. Ob prihodu na našo najvišjo točko tega pohoda je posijalo sonce, čeprav je vremenska napoved za ta dan kazala nevihto.

Na Škavnici je sledil daljši postanek, kjer smo naredili skupinsko sliko in dovolj časa je bilo za raziskovanje kraških pojavov – škavnic. Gre za skalne vdolbine, ki nastanejo v apnenčasti kamnini zaradi korozije.

Točno ob poldan smo krenili po gozdni poti do Kapelice pri Vratih in se vpisali v vpisno knjigo.

Nato je sledil spust mimo Plaza do Kampa Tura na Gradišču. Lahko rečemo, da so naši vodniki imeli vso pot in vreme preračunano do potankosti, saj je ob prihodu zadnje skupine na parkirišče prvič v dnevu začelo močno deževati. Na koncu smo se še poslovili in odhiteli domov.