STOL (2236m)

Veličasten, zvonasto oblikovan najvišji vrh Karavank se v mogočnih, z dolgimi žlebovi razbrazdanih strmalih spušča proti gorenjski deželi in blejski kotlini. Na sever gleda proti zatrepu Medvedjega dola, na zahodu preko Potoškega Stola v Belščico ter na vzhodu se preko grebena Orlic in Svačice stika z Vrtačo. Je zelo lep razglednik – pogled seže do Snežnika in Pece, mimo Julijskih Alp do Dolomitov  ter Visokih in Nizkih tur; pestra okolica Gorenjske in Koroške je kot na dlani.
Mi bomo svojo pot začeli in končali pri Valvasorjev domu pod Stolom.

Časovnica: 4,30h vzpon, 4h sestop
                     pot premaga 1100 vš.m.

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi, nepremočljivimi planinskimi čevlji. Obvezna je zimska oprema (čelada, dereze, cepin), po potrebi gamaše. Nekaj kompletov le te lahko dobite na društvu. S seboj imejte sončno kremo, sončna očala, zimska oblačila in pokrivala, osebno prvo pomoč, razkužilo, masko ter palice (neobvezno). Hrana in pijača iz nahrbtnika. Koča na izhodišču bo odprta.

Držali se bomo priporočil NIJZ. Prosimo, da pridete s pogojem PCT!

Zahtevnost ture: Pot je zahtevna, potrebna so osnovna znanja uporabe zimske opreme

Odhod:

V soboto, 26. februarja 2022 ob 5.30 v Vipavi (pri ŠGV), prevoz s kombiji.

Stroški goriva se razdelijo med vse udeležence, nečlani društva plačajo dodatnih 7€.

Število prijav je omejeno!
Prijave zbira Marko (
puc.marko@gmail.com/031800384) do četrtka zvečer, 24. februarja 2022.

Izlet vodita Jurij Nabergoj in Marko Puc, oba VPZS