KRNIŠKA GLAVICA (Jof di Sompdogna)

Na severozahodu se eden od stranskih grebenov Montaža zlagoma spušča proti sedlu Rudni vrh, ki je vezni člen med Montaževo skupino in grebenom Naborjetskih gora. Ta greben, imenovan Zmajev greben (Cresta dei Draghi), je niz ostrih, navpičnih skalnih stolpov, dostopen zgolj plezalcem. Spušča se proti Krniški škrbini (Foran de la Grave, 1731m), nad katero se na severu iznad gostega ruševja dviga skalna konica Krniške glavice (1889m). Zaradi neposredne Montaževe bližine velja za odličen razglednik. Največ vzponov beleži od koče Grego, za katero je hišna gora, čeprav na njeno teme vodijo poti tako rekoč z vseh strani neba. Na vrhu je večji križ, pod njim pa so na vseh straneh vidni ostanki vojaških objektov, kavern in jarkov. Na severni strani je med drugim nekdanji bunker, preurejen v zasilni bivak Kofler.

Časovnica: Hoje bo za cca. 5 h

Povratek: v popoldanskih urah

Oprema: Klasična pohodniška z visokimi planinskimi čevlji. Priporočljivo je pokrivalo za glavo in sončna krema ter palice. S seboj imejte tudi hrano in pijačo, saj koča zaradi razmer morda ne bo obratovala.
Zaradi trenutnih razmer imejte s seboj mini razkužilo za roke ter obrazno masko.

Zahtevnost ture: nezahtevna označena pot
Višinska razlika: 890 m

Odhod: v soboto, 27. junija 2020 ob 5.00 v Vipavi, prevoz v lastni režiji

Za prijave (do četrtka, 25. junija 2020) in več informacij: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384