Vipavski planinci zagnano začeli novo leto

V vipavskem planinskem društvu smo novo leto začeli, kot sedaj že tradicija veleva, na Plazu. Na vsakoletnem srečanju se nas je na lep sončen dan zbralo preko dvesto pohodnikov, ki smo veseli delili topel čaj in zaželeli še mnogo varnih korakov in poti.
Že kak mesec pred novim letom smo se organizacijsko že pripravljali tudi na Otmarjev pohod, ki ga skupaj z župnijo Podraga prirejamo že petnajsto leto po vrsti. Tudi letos je bil obisk pohoda zelo pohvalen in opaziti je, da vse več pohodnikov prihaja s tržaškega, veliko je tudi pohodnikov »Jakobove poti«.
V začetku februarja smo organizirali srečanje vodnikov in mentorjev primorskega meddruštvenega odbora. Udeležba je bila pod pričakovanji, a zagodlo nam je vreme, saj je sprva bilo suho, a nas je kasneje ulovil dež in bili smo primorani skrajšati traso pohoda. A strokovni kadri tako našega društva kot tudi drugih primorskih so si izmenjali mnenja in izkušnje z vodniških akcij. Zaključili smo s kosilom v bližnji piceriji.
Sredi februarja je sledil redni letni občni zbor društva in pa tudi izvolitev novega upravnega odbora društva za naslednje mandatno obdobje. Pregledali smo preteklo leto, načelniki posameznih odsekov so podali svoja poročila in sedaj že bivši upravni odbor je dobil razrešnico.

Nato so sledile volitve, na katerih je mesto predsednika ponovno zavzel Pavel Makovec, na ostalih mestih pa je prišlo do nekaterih sprememb. Še največja je bila ta, da smo se za dolgoletno delo (35 let) zahvalili tajniku društva Leonu Kodretu, ki je vsa ta leta zvesto in marljivo prisostvoval k delovanju društva. Njegovo mesto je zasedel Jernej Naglost, Leon pa se seli med člane UO.

Novoizvoljeni upravni odbor je tako zaprisegel in predstavil nov plan dela ter že zagnano zagrizel vanj, saj smo že konec februarja deset pohodnikov popeljali v Polhograjsko hribovje, in sicer na najvišja vrhova – Grmado in Tošč. Iz Polhovega Gradca smo se najprej strmo vzpeli na Grmado in sledil je rahel spust do doma na Govejku in nato še vzpon na Tošč, s katerega smo lahko v slabi vidljivosti vendarle opazovali tudi Triglav.

Kot glavni cilj si je društvo v letošnjem letu zadalo tudi obnovitev balkona v Furlanovi poti, saj kot ste lahko že videli, smo v lanskem letu na tej poti nekaj odsekov popravili in obnovili, zamenjali smo tudi dotrajano jeklenico.

V začetku leta so bili aktivni tudi mladinci, ki so na Plaz prinesli in odnesli vso potrebno opremo za novoletno srečanje.
Alpinistični odsek pa je zelo aktivno plezal v sosednji Italiji, v Sappadi. Plezali so predvsem ledne slapove v sektorju Specchio di Biancaneve, in sicer so plezali v dveh skupinah. Prva skupina je plezala več raztežajev dolg slap Lo specchio di Biancaneve, druga pa je ostala v spodnjem in s tečajniki alpinistične šole plezala smeri dolge 20–30 metrov na top rope.

Tečajniki alpinistične šole so tudi izvajali zimsko tehniko izobraževanja na Vršiču in temu primerno splezal tudi marsikatero grapo ter smer.

V nadaljnjih mesecih sledijo izleti na Kresišče v Karavanke, Krniško glavico v Zahodnih Julijcih ter na Monte Cavallo di Pontebba, zatorej vsi lepo vabljeni v našo družbo.