MONTAŽ (2753 m)

Montaž, pravo slovensko ime te velike gore je Špik nad Policami, je najvišji v seriji grebena Poliških Špikov ter najvišji vrh v Zahodnih Julijskih Alpah in za Triglavom drugi najvišji v celotnih Julijskih Alpah. Obdajajo ga tri doline – Zajzera, Dunja in Reklanica. Najbolj mogočen pogled nanj se ponuja z zahoda, z doline Dunje, v katero pada najvišja stena te imenitne gore. Na najmanj strmi, sončni reklanski strani pa se je oblikovala prostrana terasa planine Pecol, ki bo naše izhodišče in leži na nadmorski višini 1502 metrih. Pot nas bo vodila prečno pod ostenji Montaža na sedlo Disteis, nato pa po ozki polici do bivaka Suringar, ki ima imenitno pozicijo. Od tam se bomo na vrh povzpeli po tehnično zahtevnem Findeneggovem ozebniku, ki terja tudi plezanje do II. stopnje in je precej krušljiv.  Z vrha bomo sestopili po Pipanovi lestvi ter v primeru dobre časovnice in pripravljenosti nadaljevali po poti Leva, sicer bomo sestopili po klasični poti nazaj na planino Pecol.

Časovni okvir: 7-8h (4h vzpon, 3h sestop), s pot Leva dodatni 2h

Zahtevnost ture:  zelo zahtevna pot

Tura zahteva zelo dobro fizično kondicijo ter dobro izurjenega planinca (plezanje II. stopnje in hoja po izpostavljenih in zagruščenih policah).

Vodnik si pridružuje pravico, da med prijavljenimi kandidati neprimernega tudi zavrne.

Oprema: Čelada, (pas in samovarovalni komplet v primeru, da se odločimo še za pot Leva), primerna planinska oprema za visokogorje ter primerna času.

Odhod: v soboto, 28. 09. 2019 ob 04:00 (parkirišče Škofijske gimnazije Vipava), možni postanki v Ajdovščini in Vrtojbi

Povratek: predvidoma zvečer, po 20h

Stroški: Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€). Stroške cestnine si bomo tudi razdelili.

Prijave (OMEJITEV NA 7 UDELEŽENCEV!) in več informacij do petka, 27. 09. 2019: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384

Vodnika ture: Jurij Nabergoj, VPZS in Marko Puc, VPZS