Špik Hude police in pot Ceria – Merlone (PRESTAVLJENO NA 16. SEPTEMBER 2018)

Špik Hude police je v Zahodnih Julijcih eden izmed lažje dostopnih vrhov v verigi Poliških špikov. Po južni strani na vrh vodi v številnih serpentinah speljana mulatjera, ki se začne na planini Pecol, ki se razteza pod grebenom Poliških špikov. Na severno stran goro krasi najdaljši ozebnik v Julijskih Alpah, visok je kar 750m in se ga večinoma uporablja za zimske pristope. Pot Ceria – Merlone pa je veličastno prečenje grebena od Škrbine Prednje Špranje do Škrbine nad Tratico. Pot poteka po italijanskih položajih iz 1. svetovne vojne ter večinoma po južnem ostenju in je zelo razgledna, saj hodimo po izpostavljenih policah, a dobro zavarovanih. Vzpne se samo na en vrh, in sicer 2531m visoki Špik nad Nosom, kjer stoji najvišje ležeči bivak v Julijskih Alpah, bivak Luce Vuericha, ki nudi  prekrasen razgled.

Časovni okvir: S planine Pecol do vrha 2,5h, pot Ceria Merlone 3,5h, sestop na Krni dol 3,5h

Zahtevnost ture: Zelo zahtevna

Odhod: Nedelja, 16. september ob 4h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: Predvidoma do 20h

Priporočljiva oprema: Poleg osnovne planinske opreme (oblačila prilagojena vremenskim razmeram, pohodni čevlji, palice, rezervna oblačila, sončna krema, čelna svetilka, prva pomoč) je potreben trojček (čelada, pas in sam. komplet). Hrana in pijača zgolj iz nahrbtnika!

Stroški: Razporedili se bomo po kombijih in si razdelili stroške prevoza. Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€).

Prijave: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384 do vključno petka, 14. septembra 2018.

Vodji izleta: Marko Puc in Jernej Šček, vodnika PZS