MRZLI VRH nad planino PRETOVČ (1359 m n.m.v.)

V znamenju spomladanskega pohoda po manj znanih poteh in opomin na stoletnico 1. svetovne vojne.

Mrzli vrh je travnat piramidast vrh, ki se dviga nad Tolminom. Med 1. svetovno vojno je bil zatočišče avstrijskim vojakom za bojnimi položaji ter služil tudi za potrebe bolnišnične oskrbe. Na severni strani hriba je v eni izmed kavern ohranjena Madžarska kapela. Širše gledano pa to območje odkriva arheologom mnogo starejše sledi aktivnosti človeka že od prazgodovine dalje.

Iz vrha se nam raztezajo pogledi na Kaninsko in Krnsko skupino hribov, Matajur, Tolminski Migovec (1881 m) in Tolminski Kuk (2085 m), Slemenske peči z bolj znanim vrhom Rdeči rob (1913 m). Na jug čez smaragdno zeleno Sočo pa se dviga hrib, bolj znan kot Kolovrat, ki je bil prav tako pomembno vpet v dogajanje med soško fronto.

Opis poti: Nezahtevna pot nas bo vodila velik del po mulatjeri mimo več planin: pot bomo začeli pri pl. Srednjica šli mimo cerkvice sv. Duha na Javorci in nadaljevali pot mimo pl. Črča (770 m), pl. Leška Seč (1000 m), pl. Medrja (1133 m) vse do pl. Pretovč (1124 m) od koder se bomo povzpeli na vrh mimo Madžarske kapele. Za ogled kapele priporočam naglavno svetilko. Domov se bomo vračali po isti poti.

Časovni okvir: do vrha je cca. 3h zmerne hoje, sestop pa 2h.

Zahtevnost ture: nezahtevna

Odhod:  Sobota 26.05. ob 05:30h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: predvidoma med 17:00 in 18:00 uro

Priporočljiva oprema: pohodni čevlji, pohodne palice, rezervna oblačila, oblačila primerna vremenskim razmeram, hrana in pijača iz nahrbtnika (ob poti je na več mestih mogoče dotočiti vodo), svetilka (za ogled kapele v kaverni)

Stroški: Razporedili se bomo po kombijih in si razdelili stroške prevoza. Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€). Obisk cerkve na Javorci je po želji mogoč ob povratku (vstopnina 4€).

Prijave: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559; oz. Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384 (v večernih urah) do vključno četrtka, 24. maja 2018