Mali Karman (Monte Cuarnan)

Med Alpami in Padsko nižino

Zahodne Julijske Alpe – Mali Karman – Monte Cuarnan (1372 mnv)

Nad Huminom (Gemono) se nad pobočjem Montenarsa dviga Strmo travnato pobočje s cerkvico Odrešenika na vrhu, ki ju vidimo iz Padske nižine. To je vrh Malega Karmana. Nanj vodita dve nezahtevni, dobro označeni a strmi poti.

V nedeljo, 7. 5. 2018, se je štirinajst planincev, ob 5. uri zjutraj, iz Vipave podalo na ta vrh. Po dobrih dveh urah hoje in postankih, da »nas je duša dohitela« mladina pa ušla na vrh, smo se skupaj slikali pri kapeli na vrhu Malega Karmana oziroma Monte Cuarnana. Vedro vreme in lep razgled je privabil še številne sprehajalce psov, planince in gorske tekače. Sestopili smo po poti vzpona med narcisami (očitno ne cveto samo na Golici), sibirskimi lilijami in preletavanju para gologlavih orlov – supov. Kač nismo videli … Po osvežitvi pri vodi in avtomobilih smo se podali proti domu, veseli, da smo se odpravili na to pot zgodaj in letnemu času ter telesni pripravljenosti primerno.