MONTE PERALBA (2694m) “Nad izviri reke Piave”

425478

KDAJ? Nedelja, 9. oktobra 2016

ŠTART? Zberemo se na parkirišču pred ŠGV ob 5h, na mejnem prehodu Vrtojba ob 5.30

KAM? Monte Peralba je tretja najvišja gora, po številu obiskovalcev pa verjetno visokogorska prvakinja Karnijskih Alp. Dviga se severno nad turističnim krajem Sappado in že sodi v pokrajino Belluno, saj se od blizu “dotika” Dolomitov. Nad izviri reke Piave se visokogorski travniki kmalu dvignejo v prijazno zaobljeno apnenčaste stene “bele gore” (odtod ime, it. pietra alba). Na slikovitem in razglednem mestu pod steno Chiadenisa se nahaja koča Calvi. Na Peralbo je po normalki – zdaj nosi njegovo ime – zlezel sam papež Janez Pavel II leta 1988.

KAKO? Iz Sappade mimo kraja Forni Avoltri bomo v zaselku Cima Sappada zavili z glavne ceste in se po pribl. 8 kilometrih vijugaste ceste pripeljali do izvirov reke Piave (Sorgenti del Piave). Planota pod Peralbo bo idealna odskočna deska za lepo krožno turo.

KOD? Normalni pristop na Peralbo nam bo služil za sestop. Na vrh se bomo namreč povzpeli po ferrati Sartor, ki nam bo s kratko in sladko telovadbo pomagala preplezati sončno južno steno. Sestop bo manj zahteven.

Predvideni čas: izhodišče – vstop: 2h

plezalna pot: 1.30h

vrh – koča Calvi: 1h

koča – izhodišče: 30 min

Skupaj: 5-6 ur 

OPREMA: vsa pohodniška, za ferrato feratarska (čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, rokavice) – možnost izposoje na PD Vipava 

INFO (vodnika) in PRIJAVE (do vključno srede, 5. oktobra 2016):

Marko Puc (puc.marko@gmail.com / tel. 031800384)

Jernej Šček (jernejscek@hotmail.com / tel. 00393387659709)

V primeru slabega vremena ali neugodnih vremenskih razmer bomo turo prenesli na naslednji termin ali izbrali primeren cilj.