Naravni rezervat Doline Glinščice

KDAJ? Nedelja, 21. december 2014 (štart iz Vipave ob 7:00, v Bazovici ob 7:45)

KJE? Dolina Glinščice (it. Val Rosandra) je izrazit kanjon v neposredni bližini mesta Trst. Zajeda se v smeri zahod – vzhod od vasi Boljunec proti Kozini. Kot tipični fenomen Kraškega roba se tudi tu mešata apnenec in fliš v milem, povsem mediteranskem podnebju. Posebnost Klinšce, kot ji pravijo slovenski domačini, pa je povsem visokogorski ambient, v katerem se obiskovalec znajde takoj, ko zakoraka z asfaltne ceste. Visoke stene in kamniti razi, dolga melišča in povsem kamnito okolje. Ni čudno, da je dolina Glinščice ne le pohodniški, a tudi plezalski Eldorado, in to že od 20. let prejšnjega stoletja. Takrat je prav tu slavni alpinist Emilio Comici organiziral prvi tečaj plezanja v Italiji in opravil slavne posnetke za svoj priročnik Umetnost plezanja.

KAKO? Dolina Glinščice ponuja obilo gorniških možnosti, od krajših sprehodov do dolgih in napornih tur, feratarstva, plezanja in alpinizma, kolesarjenja in padalstva. Našo pot bomo začeli v vasi Jezero (S.Lorenzo, 375m) ter se po prelepi razgledni planoti Draški Kras ogreli nad dolino do Griže (M.Stena, 442m), od koder se bomo po markirani “vertikali” Slovenskega planinskega društva Trst spustili v kanjon in osamljeni zaselek Botač (Bottazzo, 195m), kjer so še vidni ostanki “hladne” meje. Po gozdni poti št. 46 bomo, daleč od izletniških karavan, stopili na Vrh Griže (M. Carso, 455m) in razgledišče, ki je navadno v domeni padalcev. Horuk nazaj proti dolini: naš naslednji cilj bo skala: najprej bomo stopili na Cippo Comici (343m), razgledno špico vrh slavnega grebena Počivence (Crinale), se spustili do cerkvice sv. Marije na Pečeh (S.Maria in Siaris) ter ob reki dosegli kočo Premuda na robu divje doline, od koder nas bo pot vodila le še navzgor do izhodišča. Čas: 4-5 ur. Ob koncu bo za neobvezno popestritev možno opraviti eno od treh zelo zahtevnih zavarovanih plezalnih poti, ki se razvijajo na pečinah pod Jezerom. Navpični ferati sta Zimske rože (srednje zahtevna) in Nos (zelo zahtevna), katerih vzpon traja 30min. Tehnično in kondicijsko privlačnejša pa je ferata B.Biondi, ki skoraj 400m dolžine razvije v strmi prečnici. Čas za f.Biondi: 1.30h.

OPREMA: za hojo pohodniška (priporočam palice), za ferate feratarska (čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, popkovina, rokavice).

Prijave zbiramo do srede, 17. decembra 2014! (obrnite se na enega izmed vodnikov)

INFO (vodnika): Jernej Šček tel. 0039 338 76 59 709 / jernejscek@hotmail.com

Marko Puc tel. 031/800-384 / puc.marko@gmail.com