Otmarjeva pot 2010

OTMARJEVA POT 2010

Peš romanje po »Otmarjevi poti«, ki bo letos potekalo že šestič, bo na prvo soboto po »Sv. Treh kraljih, v soboto 9. januarja 2010.

Začetek ob 6. uri v cerkvici sv. Urbana, ki stoji ob cesti v Podrago, približno 200 m od magistralne ceste Ljubljana – Nova Gorica (odcep za Podrago je med Podnanosom in Vipavo). Ob cerkvici sv. Urbana je možno parkirati avtomobile.

V podraški župnijski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata bo približno ob 6.30 sv.maša za + g. Otmarja Črnilogarja – v letu 2009 smo se spominjali 10-letnico njegove smrti, tudi tako, da smo poromali peš iz Vipave na njegov grob, v Šebrelje, trije pa smo šli iz Šebrelj še naprej do vrha Triglava.

Peš romanje po Otmarjevi poti skuša biti pohod in romanje, zato se bomo pri vsaki izmed desetih cerkva ustavili za molitev in duhovno misel. Letošnja duhovna misel bo črpala iz socialne okrožnice Benedikta XVI., Ljubezen v resnici (Caritas in veritate). Romamo po starodavnih poteh, v srcu in glavi pa nosimo vprašanja našega časa!

Zahtevnost pohoda po Otmarjevi poti. Pohod bo trajal približno pol dneva (12 ur); po »Jakobovi poti« se bomo vrnili v Podrago predvidoma okoli 18. ure. Otmarjeva pot je zelo prijetna za hojo, večinoma poteka po stezah in kolovozih. Zahtevna je zaradi dolžine (okoli 30 km) in zaradi vzponov in spustov. Zahteva dobro kondicijsko pripravljenost.

 

Opomba: pohodnik se udeleži pohoda na lastno odgovornost!!!

Oprema: Planinska, pohodniška… S seboj imejte tudi čelno svetilko, hrano in pijačo.

Zaželeno je, da s seboj prinesete tudi kamen iz domačega kraja (v poštev pride le kamenje, na katerega pa lahko zapišete svojo prošnjo, zahvalo ali misel!), ki ga boste položili h križu pri sv. Socerbu.

Organizator: Peš romanje organizira Planinsko društvo Vipava v sodelovanju z župnijami Podraga, Vrabče in Štjak.

Informacije: Danilo Naglost, Grabrijanova 17, 5271 Vipava, tel.: 051/386-462; Leon Kodre, tel, :05/ 366-501-73 (zvečer). Splet: http://www.planinsko-drustvo-vipava.si

Odhod z glavnega trga v Vipavi ob 5.45 uri – prevoz z osebnimi avtomobili, do cerkvice sv. Urbana, kjer bo začetek romanja ob 6. uri. Pohod bo izveden v vsakem vremenu (le v primeru izredno slabega vremena bo odpadel).

VABLJENI!

Otmarjeva pot. Idejo za pot iz Podrage na Štjak, ki se vije mimo desetih cerkva, je predlagal + g. Otmar Črnilogar, duhovnik, profesor latinščine in grščine ter filozofije, prevajalec Svetega pisma (med 1980-1996 je prevajal Mdr, Sir, 1 Kor, 2 Kor, 1 Tim, 2 Tim, Tit, Heb, 1Pt, 2 Pet, 1Jn, 2Jn, 3 Jn, Jud). Bil je tudi navdušen planinec in v letih 1967-1972 predsednik Planinskega društva Vipava. V letu 2006 mu je Občina Vipava v Podragi postavila spomenik.

»Slovenska Jakobova pot« poteka med Zagrebom in Trstom. Del te poti, iz Podrage v Štjak, ki nosi ime po sv. Jakobu, sovpada z OP. Za ureditev in obnovitev srednjeveške SJP poti si prizadeva Društvo prijateljev poti svetega Jakoba (http://www.jakobova-pot.si), ki je v letu 2008, od 19. aprila organiziralo prvo skupno peš romanje po obnovljeni Jakobovi poti. Organizirano romanje je potekalo tudi v letu 2009. Cilj je, da bi pot označili na tak način, da bi se romarji nanjo lahko podali tudi kot posamezniki, ali v manjših skupinah. V letu 2010 je jubilejno Jakobovo leto, kar je spodbuda za še bolj zavzeto urejanje SJP in romanja po tej poti.

Okrožnica Ljubezen v resnici (Caritas in veritate) je socialna okrožnica papeža Benedikta XVI. Predstavljena je bila 7. julija 2009, dan pred začetkom zasedanja vrha G8 v Aquili. Papež v času današnje globalizacije in svetovne gospodarske krize predstavlja pogled Cekve na družbena vprašanja in iskanje skupnega dobrega. Družbeni nauk cerkve je po prepričanju papeža B XVI. temelj nove evangelizacije, kar je potrebno nujno upoštevati tudi pri krščanski vzgoji.