Otmarjeva pot 08

“OTMARJEVA POT 2008”

VABILO

 

Četrto peš romanje po »Otmarjevi poti« bo potekalo v soboto 12. januarja 2008.

Začetek ob 6. uri v cerkvici sv. Urbana, ki stoji ob cesti v Podrago, približno 200 m od magistralne ceste Ljubljana – Nova Gorica; odcep za Podrago je med Podnanosom in Vipavo. Ob cerkvici sv. Urbana je možno parkirati.

V podraški župnijski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata bo ob 6.30 sv.maša za + g. Otmarja Črnilogarja. Nato bomo pot nadaljevali in obiskali ostalih osem cerkva.

Peš romanje po Otmarjevi poti skuša biti pohod in romanje obenem, zato se bomo pri vsaki izmed desetih cerkva nekoliko ustavili za počitek. Letošnja duhovna misel v cerkvah bo na temo o družini . Pohod bo trajal približno pol dneva (12 ur); po »Jakobovi poti« se bomo vrnili v Podrago predvidoma okoli 18. ure.

Zahtevnost pohoda po Otmarjevi poti

Pohoda po Otmarjevi poti ne nameravamo »skomercializirati«, ampak ohraniti njegov pohodniško-romarski značaj. Otmarjeva pot je zelo prijetna za hojo, večinoma poteka po stezah in kolovozih. Opozoriti pa je potrebno, da je kljub temu pot zahtevna zaradi dolžine (okoli 25 km), pa tudi zaradi vzponov in spustov; zato zahteva dobro kondicijsko pripravljenost in je tako pravi izziv tudi za resne pohodnike.

Oprema: Planinska, pohodniška… S seboj imejte tudi čelno svetilko, hrano in pijačo.

Organizator: Peš romanje organizira Planinsko društvo Vipava v sodelovanju z župnijami Podraga, Vrabče in Štjak.

Informacije: Danilo Naglost, Grabrijanova 17, 5271 Vipava, tel.: 051/386-462;

Leon Kodre, tel,:05 36 650173 zvečer.

Bogdan Vidmar, Grabrijanova 19, 5271 Vipava, tel.: 051/323-165.

Odhod z glavnega trga v Vipavi ob 5.45 uri – prevoz z osebnimi avtomobili. Pohod bo izveden v vsakem vremenu (le v primeru izredno slabega vremena bo pohod odpadel).

PRISRČNO VABLJENI!

Idejo za pot iz Podrage na Štjak, ki se vije mimo desetih cerkva, je predlagal + g. Otmar Črnilogar, duhovnik, profesor latinščine in grščine ter filozofije, prevajalec Svetega pisma (med 1980-1996 je prevajal Mdr, Sir, 1 Kor, 2 Kor, 1 Tim, 2 Tim, Tit, Heb, 1Pt, 2 Pet, 1Jn, 2Jn, 3 Jn, Jud). Bil je tudi navdušen planinec in v letih 1967-1972 predsednik Planinskega društva Vipava . V letu 2006 mu je Občina Vipava v Podragi postavila spomenik (odkritje in blagoslov je bil 8. 7. 2006).

»Slovenska Jakobova pot«. Del obnovljene srednjeveške mednarodne Jakobove poti med Zagrebom in Trstom bo verjetno potekal po Otmarjevi poti – skozi Štjak, ki nosi ime po sv. Jakobu. Za ureditev in obnovitev srednjeveške poti v Kompostelo – v »daljno lepo Galicijo, notri k svetemu Jakobu«, si v Sloveniji prizadeva Društvo prijateljev poti svetega Jakoba.