V NOVO LETO S ŠTEVILČNIM OBISKOM

V novo leto smo zakorakali uspešno in nadvse obetajoče. Na novega leta dan so člani našega upravnega odbora planinskega društva Vipava sprejeli na priljubljenem vrhu Plaza (528 m) okrog trideset planincev in planink, ki so si bili primorani obleči vetrovko ali poprijeti za dežnik. Vreme je bilo žal precej muhasto.

Veliko boljše vreme nas je pričakalo na soboto, 13. januarja, ko je bila na sporedu Otmarjeva pot, ki jo organizirata Planinsko društvo Vipava in Krajevna skupnost Podraga. Zjutraj ob 6. uri se je pri cerkvici sv. Urbana zbralo že kar lepo število pohodnikov, ki so po uvodnem pozdravu, zapeti božični pesmi in recitaciji iz zbirke duhovnih pesmi začeli Otmarjevo pot proti Podragi. V cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Podragi je gospod Primož Kodrič daroval sveto mašo za pokojnega Otmarja Černilogarja. Preden smo začeli z resnejšim vzponom, se je skupini priključilo še kar nekaj pohodnikov. Na sv. Socerbu nad Podrago smo se nadejali prvih sončnih žarkov, a dobili smo le sapico burje in lep razgled na Vipavsko dolino. Pot nas je nato vodila mimo sv. Ane do vasi Vrabče, kjer sta nam lepo gostijo s tradicionalnim »krompirčkom« pripravila Boža in Alojz Peljhan. Po okrepčilu smo nadaljevali na Tabor, kjer smo v cerkvi sv. Matere Božje zapeli božično pesem in prisluhnili recitaciji pesmi. Sledila je pogostitev v prostorih stare šole. Zahvala gre gospe Martini Seražin, ki nas vsako leto pričaka odprtih rok. Dodobra okrepčani smo nadaljevali do pol ure hoda oddaljene cerkvice sv. Martina v Grižah.

Tudi v Grižah nas vsako leto pričaka vedno obilnejša gostija, za katero izrekamo hvalo Ireni Orel Skapin in njeni družini. Naslednja postaja naše poti je sv. Tomaž pri vasici Stomaž, ki je še vedno

imenitno prekrita s kamnito streho. Po recitaciji pesmi in petju si privoščimo krajši postanek na soncu. Sledil je spust v dolino Raše k sv. Antonu in takoj zatem vzpon čez Hribe ter Bogo do sv. Katarine. Do tu nas je že dodobra ogrelo, kajti sonce in vzpon sta naredila svoje. Čas za skupno fotografijo vseh 148 udeležencev in spust do zadnje, desete cerkve sv. Jakoba v Štjaku.

Številni so bili navdušeni nad mogočnostjo same cerkve, ki ohranja nekatere dele še iz gotske dobe. Sledil je sestop po rahlo razmočenem terenu mimo vinogradov v Podrago, kjer so nam podraške gospodinje in člani Krajevne skupnosti Podraga pripravili joto s klobaso in obilo pekovskih izdelkov. Zahvala gre prav vsem pohodnikom, ki so se Otmarjeve poti udeležili ter vodnikom Planinskega društva Vipava za ubrano vodenje, Krajevni skupnosti Podraga in podraškim gospodinjam za zaključno pogostitev; Alojzu, Boži, Martini in Ireni za obilico dobrot na poti in Luciji Nabergoj ter pevcem za pripravljen program, ki je obogatil vsak postanek v cerkvah.