DVE ŠPICI/ DUE PIZZI (2046 m) – v divjini polpretekle zgodovine

Dve špici sta bratska vrhova v razdrapani skupini Naborjetskih gora, ki ločujejo Kanalsko dolino in divjo dolino Dunje. Oba vrhova – Cima Alta (2046m) in Cima Vildiver (2008m) – imata na vrhu križ, mi se bomo po markirani poti iz doline Zajzere povzpeli na nekoliko višji, zahodni vrh. Naborjetske gore so pravi muzej na odprtem z mnogimi vidnimi ostanki iz obdobja prve svetovne vojne. Na naši poti sta najzanimivejša umetni predor skozi Cimo Vildiver in izklesana polica v navpični južni steni Cime Alte. Najbližji hrib so Piparji/Monte Piper (2069 m), nekoliko bolj poznani sosed je Poldašnja špica/ Jof di Miezegnot (2087 m), z vrha se bomo razgledali na mogočno severno ostenje Montaža in Viša ter proti zahodu na Karnijske Alpe.

Časovni okvir: 8 ur (vsaj 4 ure vzpona in nekaj manj za sestop)

Zahtevnost ture:  zahtevna označena pot

Tura zahteva zelo dobro fizično kondicijo, predvsem pa zanesljiv korak in suvereno premikanje v divjem okolju. Obvezna je uporaba čelade, nekaj je zavarovanih odsekov, prav toliko pa krušljivih in zagruščenih mest brez varoval. Divja samota teh krajev bo izkušenemu gorniku nudila obilo visokogorskih užitkov.

Izhodišče in opis poti: S parkirišča na Planini Zajzeri (1004 m) se usmerimo po markirani stezi skozi gozd do Koče Grego (1398 m), od koder se po postanku spustimo po makadamski cesti do sedla Rudni vrh/ Sella di Somdogna. Za nekaj ovinkov se spustimo po asfaltu, ki ga kmalu zapustimo desno za strmo označeno stezo CAI 648, ki nas najprej v ključih, nato s prečenjem melišč pripelje do sedla Cjanalot (1830 m) in bivaka Bernardinis (1907 m). Občutje divjine in oddaljenosti od uhojenih magistral je izpolnjujoče. S čelado in čelko na glavi, stopimo na greben in skozi predor pokukamo na severno stran ter se kmalu spet vrnemo na sonce, kjer nas sprejme umetno izklesana polica, ki preči južno ostenje Cime Alte. V rušju smo po njej kmalu na vrhu. Vrnemo se po poti vzpona.

Oprema: poleg običajne pohodniške opreme obvezna čelada, priporočamo plezalni pas in samovarovanje. Imejte s seboj veliko tekočine, ker je pot južna in brez vodnih izvirov. Sončna krema in pokrivala proti pripeki.

Odhod: v soboto, 27. 07. 2019 ob 05:00 (parkirišče Škofijske gimnazije Vipava), postanek na Vrtojbi ob 5.15

Povratek: predvidoma okrog 19h

Stroški: Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€). Stroške cestnine si bomo tudi razdelili.

Prijave in več informacij do četrtka, 25. 07. 2019:

Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559

Vodnika ture: Jernej Šček, VPZS in Anja Fabčič, VPZS

Kopa – Poldnik – Picco di Mezzodi (2063m)

Vrh Kopa ali Poldnik, kot jo poimenujejo domačini iz Bele peči ter Rateč je velikokrat uporabljena za sončno uro, saj je točno opoldne sonce tik nad vrhom gore. Možna pristopa na vrh sta dva, težji preko Bukovnika in Rateške škrbine in manj zahteven iz smeri Belopeških jezer preko Jezerske planine in sedla Col Rotondo.
Mi bomo ubrali lažjega, a še vedno v večini zelo strmega (5km in 1130m+) in v vršnem delu tudi rahlo izpostavljenega.
V bližnji okolici brezpotnih vrhov je Kopa edina, ki ima markiran pristop na vrh. Z vrha je čudovit razgled na sosede, ko so Mangart in njegovo severno ostenje, Breitkofel, Bukovnik in greben Ponc vse do Vevnice in Malega Koritniškega Mangarta. Lepo se vidi tudi prvaka Zahodnih Julijcev (Viš, Montaž) ter Kamniti lovec. Z doline pa nas lepo pozdravljajo Belopeški jezeri.

Časovni okvir: Vzpon 3 ure 30 minut, sestop 3 ure

Zahtevnost ture:  delno zahtevna in strma pot

Oprema: Palice so zelo priporočljive. Oblačila primerna vremenskim razmeram  in za visokogorje (priporočljive pohodne hlače, visoki planinski čevlji, vetrovka, rokavice, kapa), osebna prva pomoč,  ter rezervna oblačila.  Hrana in pijača iz nahrbtnika!

Odhod: v nedeljo 30. 06. 2019 ob 05:00, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: predvidoma okrog 18h

Prijave in več informacij do četrtka, 27. 06. 2019: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384
Vodnika ture: Jurij Nabergoj, VPZS in Marko Puc, VPZS

Planinski tabor PD Vipava 2019

Vabimo vas na planinski tabor, ki bo letos
od 20. 7. do 27. 7. 2019, v Robanovem kotu.

Vpis

Vpisovanje bo potekalo 14. 6. in 21. 6., od 19h do 20h, v prostorih planinskega društva Vipava.

Prijavnica

Cena taborjenja

• otroci: 90€ (do zaključka OŠ).
  • odrasli: 110€.

Kontaktna oseba

Več informacij vam lahko poda Neja Božič, na telefon 040 383 128, neja.bozic.96@gmail.com.

Tolminski Migovec in Tolminski Kuk (2085 m)

Tolminski Migovec je 1868 m visok kopasti vrh. Zanimiv je zaradi razmeroma hitro dosegljivega vrha, ki ponuja razglede na sosednje višje vrhove in pogled proti dolini Soče. Poznan je tudi ko trenutno najdaljši (25 km) razvejen jamski sistem raziskan pri nas (imenovan Votla gora). Pot bomo pričeli iz Tolminskih Raven (924 m n. v.) po skozi gozd speljani strmi poti, nekoliko višje pa po travnatem pobočju dosegli slikovito planino na Kalu na višini 1490 m (1,5h). Tu bomo navkreber nadaljevali najprej v smeri Tolminskega Migovca (3h) ter se povzpeli še do najvišjega vrha Spodnjih Bohinjskih gora, na Tolminski Kuk (4 – 4,5h). Na katerega vodi slabo označena skalna strma pot, a ponuja široke poglede na Primorske in Bohinjske gore (Krn, Batognica, Triglav, Komna, Vogel, Mrzli vrh…).

Turo je mogoče nadaljevati proti Škrbini, ki delno vodi po grebenu (Zeleni vrh) delno pa preči skalnata oz. meliščna pobočja (Mali vrh, Podrta gora, Vrh Kont), ki je druga možnost sestopa proti izhodišču (tura se v tem primeru podaljša za dobro uro hoje). V primeru snega na Tolminskem Kuku, se bomo zagotovo vračali po isti poti nazaj, v tem primeru pa bomo »spotoma« še pokukali proti dolini iz 1570 m visoke Grušnice, ki je 15 min oddaljena od pl. Kal.

Izvedbo ture si bomo prilagodili glede na razmere!

Časovni okvir: Skupni čas hoje: Tolminske Ravne – Tolminski Kuk (4,5 h) s sestopom po isti poti (7 h) oz. čez Škrbino (8,5 h).

Zahtevnost ture:  delno zahtevna

Oprema: obvezna zimska oprema: dereze, cepin. Palice. Obutev in oblačila primerna vremenskim razmeram  in za visokogorje(priporočljive pohodne hlače, vetrovka, gamaše, rokavice, visoki pohodni čevlji, kapa) ter rezervna oblačila.  Hrana in pijača iz nahrbtnika!

Odhod: v nedeljo 02.06. ob 06:00 h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: predvidoma okrog 19:00 h

Prijave in več informacij do četrtka 30.05.: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559

V primeru slabega vremena bo tura preložena na nedeljo 09.06.2019.

Srečanje mladih planincev

Planinsko društvo Vipava

vabi na

SREČANJE MLADIH PLANINCEV

18.05.2019

Lepo vabljeni na srečanje mladih planincev, ki bo letos potekalo v organizaciji PD Vipava. Mlajši planinci (vrtčevska skupina) se bodo povzpeli na Plaz in do kapelice Na vratih (približno 1 uro in 30 minut). Tisti malo starejši planinci  pa bodo odšli do observatorija na Nanosu (še dodatnih 40 minut).

Na izletu potrebujete pohodno obutev, vetrovko ter zaščito za sonce in dež. V nahrbtniku pa mora biti dovolj tekočine in malica. Zaščitite se tudi pred klopmi, ker bo večina poti potekala skozi gozd.

Dobimo se v soboto, 18.05.2019, ob 9.00 uri na igrišču v Kampu Podtura,  Gradišče nad Vipavo. Povratek bo približno ob 13.00, nato bodo potekale igre.

Željeno je, da se srečanja (razen vrtčevskih otrok), otroci udeležijo brez staršev.

Prosim, da potrdite in pošljite udeležbo na: 17tadej.naglost@gmail.com do 16.05.2019.

Za dodatne informacija pokličete popoldan na telefon 068 672 392 (Tadej Naglost) ali 040 383 128 (Neja Božič).

LEPO VABLJENI!