Otmarjeva pot

75-DSC00433

Na mrzlo sobotno jutro, 7. januarja 2017, smo se najbolj pogumni odpravili na Otmarjevo pot od Podrage do Štjaka. Letošnji pohod je bil že 12. po vrsti, prvega smo izvedli leta 2005. Ob 6. uri smo se zbrali pri cerkvici sv. Urbana pred Podrago, kjer smo pri temperaturi –11 ˚C začeli s potjo. V Podragi smo imeli v župnijski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata sveto mašo, ki jo je daroval tamkajšnji župnik Tomaž Kodrič. Po maši smo nadaljevali z vzponom na tretjo postojanko – sv. Socerb. Tu so nas pozdravili prvi jutranji žarki in prijetnejše temperature kot v dolini. Razgled na Vipavsko dolino je bil čudovit, zahvaljujoč sončnim žarkom, ki so pokukali izza Nanosa. Pot nas je nato vodila do sv. Ane nad vasjo Razguri. Majhno jezerce pred cerkvico je zamrznilo in nekateri so to izkoristili za drsanje na ledu.
Od tod smo se po asfaltni poti odpravili prvemu postanku naproti. Alojz in Boža Peljhan sta nas pričakala odprtih rok. V ponudbi je bil tradicionalni »krompirčk s pnceto s prtrwra«, čaj ter sladke dobrote.
Dodobra siti smo se odpravili do pete romarske cerkvice – sv. Matere Božje na Taboru nad Vrabčami, ki je tudi najvišja točka pohoda (605 m). Domačini ji rečejo kar cerkev Device Marije. Tu smo ponovno postali v stari šoli tik ob cerkvi, kjer so nam domačinke skuhale čaj in kavo.
Nadaljevali smo po kolovozu do podružničnega sv. Martina v Grižah. Cerkev velja za eno izmed najbolj zanimivih in kulturnozgodovinsko najpomembnejših. V celoti je bila krita s skrilami, zdaj pa so te ohranjene samo še na vhodni lopi. Petju božičnih pesmi in branju misli, ki jih je skrbno izbrala Lucija Nabergoj za vsako cerkev posebej, je sledila krajša poslastica, s katero nam je postregla naša vipavska rojakinja Irena Škapin Orel. Pot nas je naprej vodila v dolino Raše, iz katere smo se nato vzpeli do cerkvice sv. Tomaža pod Stomažem. Tu smo si privoščili kosilo iz nahrbtnika in nekoliko daljši postanek. Sledil je spust v dolino Raše k osmi postojanki – sv. Antonu, zatem pa najzahtevnejši vzpon na celotni 28 kilometrov dolgi Otmarjevi poti do sv. Katarine v Taboru nad Bogem. Čas je bil za skupinsko siko in že smo se odpravili proti zadnji, deseti cerkvi na tej romarski poti, sv. Jakobu na Štjaku.

Od tu je sledil še spust skozi gozd in mimo vinogradov med Gočami in Podrago proti kulturnemu domu v Podragi, kjer so nam krajevna skupnost Podraga in vaške gospodinje postregle s toplim obrokom, pijačo in sladkimi dobrotami.
83 pohodnikov nas je ob prijetnem druženju delilo vtise s poti in tako smo ob klepetu in željah, da bi se na pohodu ponovno srečali naslednje leto, zaključili Otmarjevo pot.

Vabilo na pohod po Otmarjevi poti 2017

Pohod po Otmarjevi poti bo na prvo soboto po »Sv. Treh kraljih« in sicer v soboto, 7. januarja 2017.

Začetek: ob 6. uri v cerkvici sv. Urbana, ki stoji ob cesti v Podrago, približno 200 m od magistralne ceste Ljubljana – Nova Gorica (odcep za Podrago je med Podnanosom in Vipavo). Ob cerkvici sv. Urbana je možno parkirati avtomobile.

V podraški župnijski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata bo približno ob 6.30 uri sv. maša za + g. Otmarja Črnilogarja.

Zahtevnost pohoda po Otmarjevi poti: Pohod bo trajal približno pol dneva (12 ur); po »Jakobovi poti« se bomo vrnili v Podrago predvidoma okoli 18. ure. Otmarjeva pot je zelo prijetna za hojo, večinoma poteka po stezah in kolovozih. Zahtevna je zaradi dolžine (okoli 25 km) in zaradi vzponov in spustov. Zahteva dobro kondicijsko pripravljenost.

Opomba: pohodnik se udeleži pohoda na lastno odgovornost!!!

Oprema: Planinska, pohodniška… S seboj imejte tudi čelno svetilko, hrano in pijačo.

Organizator: Peš romanje organizira Planinsko društvo Vipava v sodelovanju z župnijo Podraga.

Informacije: Leon Kodre, tel.: 05/ 366-501-73 (zvečer)

VABLJENI!

Otmarjeva pot – Idejo za pot iz Podrage na Štjak, ki se vije mimo desetih cerkva, je predlagal + g. Otmar Črnilogar, duhovnik, profesor latinščine in grščine ter filozofije, prevajalec Svetega pisma (med 1980-1996 je prevajal Mdr, Sir, 1 Kor, 2 Kor, 1 Tim, 2 Tim, Tit, Heb, 1Pt, 2 Pet, 1Jn, 2Jn, 3 Jn, Jud). Bil je tudi navdušen planinec in v letih 1967-1972 predsednik Planinskega društva Vipava. V letu 2006 mu je Občina Vipava v Podragi postavila spomenik.

Otmarjeva pot 2016

Pohod po Otmarjevi poti bo na prvo soboto po »Sv. Treh kraljih« in sicer v soboto, 9. januarja 2016.

Začetek ob 6. uri v cerkvici sv. Urbana, ki stoji ob cesti v Podrago, približno 200 m od magistralne ceste Ljubljana – Nova Gorica (odcep za Podrago je med Podnanosom in Vipavo). Ob cerkvici sv. Urbana je možno parkirati avtomobile.

Opomba: pohodnik se udeleži pohoda na lastno odgovornost!!!

Organizator: Peš romanje organizira Planinsko društvo Vipava v sodelovanju z župnijami Podraga, Vrabče in Štjak.

Informacije:

Leon Kodre, tel.: 05/ 366-501-73 (zvečer)

VABLJENI!

Otmarjeva pot. Idejo za pot iz Podrage na Štjak, ki se vije mimo desetih cerkva, je predlagal + g. Otmar Črnilogar, duhovnik, profesor latinščine in grščine ter filozofije, prevajalec Svetega pisma (med 1980-1996 je prevajal Mdr, Sir, 1 Kor, 2 Kor, 1 Tim, 2 Tim, Tit, Heb, 1Pt, 2 Pet, 1Jn, 2Jn, 3 Jn, Jud). Bil je tudi navdušen planinec in v letih 1967-1972 predsednik Planinskega društva Vipava. V letu 2006 mu je Občina Vipava v Podragi postavila spomenik.

Otmarjeva pot 2015

Bo na prvo soboto po »Sv. Treh kraljih« in sicer v soboto, 10. januarja 2015.

Otmarjeva pot je zelo prijetna za hojo, večinoma poteka po stezah in kolovozih. Zahtevna je zaradi dolžine (okoli 25 km) in zaradi vzponov in spustov. Zahteva dobro kondicijsko pripravljenost.

Opomba: pohodnik se udeleži pohoda na lastno odgovornost!!!

Oprema: Planinska, pohodniška… S seboj imejte tudi čelno svetilko, hrano in

Informacije: Leon Kodre, tel.: 05/ 366-501-73 (zvečer)

Splet: http://www.planinsko-drustvo-vipava.si

VABLJENI!

Otmarjeva pot. Idejo za pot iz Podrage na Štjak, ki se vije mimo desetih cerkva, je predlagal + g. Otmar Črnilogar, duhovnik, profesor latinščine in grščine ter filozofije, prevajalec Svetega pisma (med 1980-1996 je prevajal Mdr, Sir, 1 Kor, 2 Kor, 1 Tim, 2 Tim, Tit, Heb, 1Pt, 2 Pet, 1Jn, 2Jn, 3 Jn, Jud). Bil je tudi navdušen planinec in v letih 1967-1972 predsednik Planinskega društva Vipava. V letu 2006 mu je Občina Vipava v Podragi postavila spomenik. V letu 2013 je izšla tudi knjiga pri Celjski Mohorjevi družbi z naslovom Otmar Črnilogar: človek mnogih talentov.