JEZERSKI STOG (2040 m) & ADAM (2012 m ) in EVA (2019 m)

To so manj poznani vrhovi v Triglavskem narodnem parku, ki se dvigajo z Bohinjske strani Julijskih Alp nad Fužinarskimi planinami in Velim poljem. Ker nanje ne vodi markirana planinska pot, so manj obiskani, a ne ponujajo nič manj zadovoljivih razgledov na sosednje Ograde, Debeli vrh, Tosc, Mišelj vrh ter za njim pogleda na Triglav in itd. Pot bomo pričeli na pl. Blato, šli čez pl. Krstenic (1655 m) najprej na Jezerski Stog in nato še na Adama in Evo, nazaj se bomo vračali čez Lazovski Preval, na katerega nas najprej čaka ponoven vzpon slabih 200m in se spustili čez pl. V Lazu (1560 m) do izhodišča. Po poti je sicer še vidno precej podrtega drevja (posledica viharja), ki pa ne ovira preveč naše poti.  Vabljeni na prijeten, že jesenko obarvan pohod!

Odhod / povratek: Nedelja, 14. oktobra 2018 pred škofijsko gimnazijo Vipava ob 05:00h. Povratek domov v večernih urah.

Priporočljiva oprema: Osnovna planinske oprema  ter oblačila prilagojena vremenskim razmeram (za hladnejše temperature rokavice, kapa ter  za zaščita pred dežjem), palice, rezervna oblačila. Hrana in pijača zgolj iz nahrbtnika!

Zahtevnost ture: nezahtevna neoznačena pot.

Višinska razlika: 1150 m

Časovni okvir:  vzpon na Jezerski Stog 3h, na Adami in Evo  1,20h. Sestop čez Lazovšk preval 3,5h. Skupni čas ture je približno 8h.

Stroški: Razporedili se bomo po kombijih in si razdelili stroške prevoza. Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€).

Prijave sprejemamo do petka 12.10.2018: Anja Fabčič:  040/370-559/ a.fabcic@gmail.com.

V primeru slabega vremena bo tura skrajšana in prestavljena v november ali začetek decembra.

IZLET V NEZNANO

Kdaj?
V soboto, 29. septembra 2018 ob 7h iz parkirišča pred Škofijsko gimnazijo v Vipavi

Kam?
Gibali se bomo med 300 in 900 metri nad morjem ter okusili nekaj … lahkega in prijetnega.

Oprema?
Osnovna planinska oprema (oblačila prilagojena vremenskim razmeram, visoki pohodni čevlji, palice, rezervna oblačila, sončna krema, čelna svetilka, prva pomoč) Hrana in pijača zgolj iz nahrbtnika!

Časovni okvir:
Za celotno pot bomo potrebovali med 5 in 6 ur.

Prijave: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384 do vključno četrtka, 27. septembra 2018.

Špik Hude police in pot Ceria – Merlone (PRESTAVLJENO NA 16. SEPTEMBER 2018)

Špik Hude police je v Zahodnih Julijcih eden izmed lažje dostopnih vrhov v verigi Poliških špikov. Po južni strani na vrh vodi v številnih serpentinah speljana mulatjera, ki se začne na planini Pecol, ki se razteza pod grebenom Poliških špikov. Na severno stran goro krasi najdaljši ozebnik v Julijskih Alpah, visok je kar 750m in se ga večinoma uporablja za zimske pristope. Pot Ceria – Merlone pa je veličastno prečenje grebena od Škrbine Prednje Špranje do Škrbine nad Tratico. Pot poteka po italijanskih položajih iz 1. svetovne vojne ter večinoma po južnem ostenju in je zelo razgledna, saj hodimo po izpostavljenih policah, a dobro zavarovanih. Vzpne se samo na en vrh, in sicer 2531m visoki Špik nad Nosom, kjer stoji najvišje ležeči bivak v Julijskih Alpah, bivak Luce Vuericha, ki nudi  prekrasen razgled.

Časovni okvir: S planine Pecol do vrha 2,5h, pot Ceria Merlone 3,5h, sestop na Krni dol 3,5h

Zahtevnost ture: Zelo zahtevna

Odhod: Nedelja, 16. september ob 4h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: Predvidoma do 20h

Priporočljiva oprema: Poleg osnovne planinske opreme (oblačila prilagojena vremenskim razmeram, pohodni čevlji, palice, rezervna oblačila, sončna krema, čelna svetilka, prva pomoč) je potreben trojček (čelada, pas in sam. komplet). Hrana in pijača zgolj iz nahrbtnika!

Prijave: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384 do vključno petka, 14. septembra 2018.

Vodji izleta: Marko Puc in Jernej Šček, vodnika PZS

Veliki Babanski Škedenj

Osem zagnanih pohodnikov se nas je zbralo na zgodnjo jutranjo soboto 28.07., nekateri neutrudljivi naravnost iz Pokljuškega tabora,  da osvojimo še eno manj poznano goro v sklopu Kaninskega pogorja, torej Veliki Babanski Škedenj.

Območje je sicer bolj poznano in priljubljeno med jamarji, kar so nam tudi sami jamarji potrdili, ki smo jih ulovili pri jamarskem taborjenju. Pot smo pričeli pri t.i. Kaninski B postaji oz. nekaj metrov višje, pri markirani stezi za Kanin. Potem pa nadaljevali turo po stari mulatjeri, ki pa jo ponekod v teh hribovskih spomladanskih obdobjih prerašča zelenje, ki poskrbi za bolj divji pohod, a še vedno ne težaven. Vseskozi nas je spremljal preplet zgodovine 1. sv. vojne ter zanimivo spreminjane rastlinstva, od povsem navadnih travniških rastlin, ki jih najdemo na naših »Dolinskih« travnikih, do tipičnih predstavnikov Alpskega rastlinstva. Hojo navkreber so nam bogatili razgledi proti jugu (oz. v dolino Soče, sosednji Polovnik, Matajur v ozadju in Kobariški stol), iz vrha smo pa potrpežljivo, ko so se meglice umikale, videli »Kaninski greben« z bolj poznanimi hribi v okolici: Veliko Babo, Vrh Laške Planje, Črni vogel, Kanin, Prestreljenik ter pod njim še Veliki Škedenj, ob katerem smo se vračali. Še prej smo pa preko sedla med Babanskima Škednjema preko Jezerc morali poiskati pravo mulatjero deloma po brezpotju in se izogibati breznom.

Lepega, uspešnega dneva ne gre zaključiti brez skupnega nazdravljanja še v Bovškem duhu. Hvala vsem udeležencem za prijetno družbo, vabljeni na naslednje izlete!

Špik Hude police in pot Ceria – Merlone

Zahtevnost ture: Zelo zahtevna

Odhod: Nedelja, 2. september ob 4h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: Predvidoma do 20h

Stroški: Razporedili se bomo po kombijih in si razdelili stroške prevoza. Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€).

Prijave: Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384 do vključno petka, 31. avgusta 2018.

Vodji izleta: Marko Puc in Jernej Šček, vodnika PZS