Obvestilo o prenesenem izletu

Izlet na Mojčin dom na Vitrancu, ki je bil mišljen na nedeljo, 20. maja je prestavljen zaradi slabe vremenske napovedi.

Vabljeni na naslednji izlet, in sicer že v soboto, 26. maja na Mrzli vrh nad planino Pretovč.

Več na https://www.planinsko-drustvo-vipava.si/2018/05/mrzli-vrh-nad-planino-pretovc-1359-m-n-m-v/

Hvala za razumevanje.

MRZLI VRH nad planino PRETOVČ (1359 m n.m.v.)

V znamenju spomladanskega pohoda po manj znanih poteh in opomin na stoletnico 1. svetovne vojne.

Mrzli vrh je travnat piramidast vrh, ki se dviga nad Tolminom. Med 1. svetovno vojno je bil zatočišče avstrijskim vojakom za bojnimi položaji ter služil tudi za potrebe bolnišnične oskrbe. Na severni strani hriba je v eni izmed kavern ohranjena Madžarska kapela. Širše gledano pa to območje odkriva arheologom mnogo starejše sledi aktivnosti človeka že od prazgodovine dalje.

Iz vrha se nam raztezajo pogledi na Kaninsko in Krnsko skupino hribov, Matajur, Tolminski Migovec (1881 m) in Tolminski Kuk (2085 m), Slemenske peči z bolj znanim vrhom Rdeči rob (1913 m). Na jug čez smaragdno zeleno Sočo pa se dviga hrib, bolj znan kot Kolovrat, ki je bil prav tako pomembno vpet v dogajanje med soško fronto.

Opis poti: Nezahtevna pot nas bo vodila velik del po mulatjeri mimo več planin: pot bomo začeli pri pl. Srednjica šli mimo cerkvice sv. Duha na Javorci in nadaljevali pot mimo pl. Črča (770 m), pl. Leška Seč (1000 m), pl. Medrja (1133 m) vse do pl. Pretovč (1124 m) od koder se bomo povzpeli na vrh mimo Madžarske kapele. Za ogled kapele priporočam naglavno svetilko. Domov se bomo vračali po isti poti.

Časovni okvir: do vrha je cca. 3h zmerne hoje, sestop pa 2h.

Zahtevnost ture: nezahtevna

Odhod:  Sobota 26.05. ob 05:30h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: predvidoma med 17:00 in 18:00 uro

Priporočljiva oprema: pohodni čevlji, pohodne palice, rezervna oblačila, oblačila primerna vremenskim razmeram, hrana in pijača iz nahrbtnika (ob poti je na več mestih mogoče dotočiti vodo), svetilka (za ogled kapele v kaverni)

Stroški: Razporedili se bomo po kombijih in si razdelili stroške prevoza. Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+7€). Obisk cerkve na Javorci je po želji mogoč ob povratku (vstopnina 4€).

Prijave: Anja Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559; oz. Marko Puc: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384 (v večernih urah) do vključno četrtka, 24. maja 2018

Mojčin dom na Vitrancu (1555 m)

Mojčin dom je celo leto obsijan s soncem. Z doma je lep razgled na vršace Julijcev, vidijo pa se tudi Karnijske Alpe in zahodni Julijci v Italiji. Pot nas bo peljala ob smučišču, mimo Bedančevega doma in skozi gozd. Pot lahko po želji podaljšamo do vrha Vitranca. Pot je lahka, deloma strma, a primerna tudi za šolarje.

Čas hoje:

Kranjska Gora – Bedančev dom 50 min – Mojčin dom še 1h 20,

skupaj vzpona 2h 10 min

Višinska razlika: 745 m

Oprema: pohodniški čevlji, zaščita pred soncem in klopi, dovolj pijače, po želji palice

Odhod: Nedelja, 20. 5. 2018 ob 6.30 s placa v Vipavi s kombijem

Cena: Stroške bencina si razdelimo, za nečlane dodatno 7 €

Prijave do četrtka zvečer!

041 380 902 (Maja)

Mali Karman (Monte Cuarnan)

Med Alpami in Padsko nižino

Zahodne Julijske Alpe – Mali Karman – Monte Cuarnan (1372 mnv)

Nad Huminom (Gemono) se nad pobočjem Montenarsa dviga Strmo travnato pobočje s cerkvico Odrešenika na vrhu, ki ju vidimo iz Padske nižine. To je vrh Malega Karmana. Nanj vodita dve nezahtevni, dobro označeni a strmi poti.

V nedeljo, 7. 5. 2018, se je štirinajst planincev, ob 5. uri zjutraj, iz Vipave podalo na ta vrh. Po dobrih dveh urah hoje in postankih, da »nas je duša dohitela« mladina pa ušla na vrh, smo se skupaj slikali pri kapeli na vrhu Malega Karmana oziroma Monte Cuarnana. Vedro vreme in lep razgled je privabil še številne sprehajalce psov, planince in gorske tekače. Sestopili smo po poti vzpona med narcisami (očitno ne cveto samo na Golici), sibirskimi lilijami in preletavanju para gologlavih orlov – supov. Kač nismo videli … Po osvežitvi pri vodi in avtomobilih smo se podali proti domu, veseli, da smo se odpravili na to pot zgodaj in letnemu času ter telesni pripravljenosti primerno.

Mali Karman (Monte Cuarnan) – 1372m

KDAJ? Nedelja, 6. maja ob 5. uri iz parkirišča pred nogometnim igriščem v Vipavi.

OPIS: Izlet nas popeljal do Nove Gorice kjer prestopimo državno mejo in se peljemo po avtocesti do Artegna ter do bližnje vasi Montenars kjer pustimo vozila in pričnemo naš izlet.

Mali Karman je strma stožčasta gora, ki se nahaja na skrajnem jugozahodu Julijskih Alpnad Furlansko nižino.

Na vrhu stoji kapela posvečena Odrešeniku. Zgrajena leta 1908, že dolgo nima več prvotne oblike, saj jo je 20 let po postavitvi poškodovala strela, leta 1976 še silen potres.

Z vrha se nam razprostirajo širni razgledi proti J in JZ.

ČASOVNICA:

Za vzpon bomo potrebovali približno 2,15 ure, za sestop pa 1,30 ure.

VIŠINSKA RAZLIKA: 777 m

OPREMA:
Planinski čevlji, pohodne palice, kremo za sonce, sončna očala, dovolj pijače (na poti ni oskrbovane planinske postojanke) in dobro voljo. Ne pozabimo osebnih dokumentov, ker gremo v drugo državo .

PRIJAVE:

Na tel. številko 031542893 (Oton) do 3. maja 2018.

Na izlet gremo z lastnimi vozili ali kombijem stroške prevoza si bomo porazdelili.

VODJA IZLETA: Oton Naglost

V primeru izredno slabega vremena bo izlet odpovedan oziroma prestavljen na drugi termin. Udeležba na lastno odgovornost.