Občni zbor

Občni zbor planinskega društva Vipava bo v petek, 16. februarja 2018 ob 19.30 uri v prostorih razmetanega podstrešja (Stara šola na Trgu Pavla Rušta 6, soba nasproti članskih prostorov).

Dnevni red:

*Pozdrav in otvoritev občnega zbora ter izvolitev organov zbora
*Poročila za leto 2017:
– predsednika društva
– načelnika alpinističnega odseka
– načelnika vodniško – izletniškega odseka
– načelnika odseka za planinske poti
– načelnice mladinskega odseka
– finančno poročilo
– nadzornega odbora
*Razprava na poročila in sklepanje o poročilih
*Program dela v društvu v letu 2018
*Razno

Sledila bo kratka video predstavitev lanskoletnih izletov ter zakuska, ob kateri bomo rekli še kakšno besedo.

Možnost bo tudi poravnati članarino za leto 2018!
Vabljeni!

Uroševa grapa v steni Nad šitom glave

V sredo, 31. januarja so Jurij, Anja in Marko preplezali Uroševo grapo v steni Nad šitom glave.
Težave III/80, 50      250m    1,5h
Izkoristili smo super razmere na dan pred prihodom slabega vremena.
Jutranja megla pri avtu ni ravno veliko obetala, vendar ko smo se vzpenjali
proti vstopu v Uroševo grapo se je nenadoma razjasnilo in pred nami
se je pokazala s snegom napolnjena linija. Razmere so bile odlične,
ravno prav trden sneg in lepo zalit prvi skok.
Višje nas je čakal še en skok, ki ponavadi zahteva obvoz na desno stran,
to pot pa je ponudil direkten prehod čez. Malo leda in trdega snega je ponudilo
lep prehod čez najtežje mesto. Nekaj metrov pod vrhom smeri pa je ponudilo
čisto pravo ledno plezanje, ki ga letošnjo zimo tako pogrešamo.
Na vrhu smeri nas je čakalo še sonce in doline polne meglenega morja.
Ob hladnem vetru smo se hitro spustili v meglo na Vršiču in odpeljali domov.

Klek (1753m) v Karavankah

KDAJ? Četrtek 8. februarja ob 6. uri iz parkirišča pred nogometnim igriščem v Vipavi.

OPIS: S potjo pričnemo na planini pod Golico do Jeseniške planine mimo lovske koče na Rožci do meje z Avstrijo ter po grebenu na vrh Kleka. Klek je 1753 m visoka gora, ki se nahaja med Hruškim vrhom in bolj znano Golico. Z vrha, ki meji med Slovenijo in Avstrijo, se nam odpre lep razgled na zahodni in osrednji del Karavank, Julijske Alpe, Visoke Ture in na del Dravske doline

ČASOVNICA: Za vzpon bomo potrebovali približno 2,30 ure.

VIŠINSKA RAZLIKA: 777 m

OPREMA:
Planinski čevlji, topla oblačila, če bo sonce krema ter sončna očala, pohodne palice, cepin, dereze in dobra volja.

PRIJAVE: Na tel. številko 031542893 (Oton) do . 5. februarja 2018

Na izlet gremo z lastnimi vozili, stroške prevoza si bomo porazdelili.

VODJA IZLETA: Oton Naglost

V primeru izredno slabega vremena bo izlet odpovedan oziroma prestavljen na drugi termin. Udeležba na lastno odgovornost.

V NOVO LETO S ŠTEVILČNIM OBISKOM

V novo leto smo zakorakali uspešno in nadvse obetajoče. Na novega leta dan so člani našega upravnega odbora planinskega društva Vipava sprejeli na priljubljenem vrhu Plaza (528 m) okrog trideset planincev in planink, ki so si bili primorani obleči vetrovko ali poprijeti za dežnik. Vreme je bilo žal precej muhasto.

Veliko boljše vreme nas je pričakalo na soboto, 13. januarja, ko je bila na sporedu Otmarjeva pot, ki jo organizirata Planinsko društvo Vipava in Krajevna skupnost Podraga. Zjutraj ob 6. uri se je pri cerkvici sv. Urbana zbralo že kar lepo število pohodnikov, ki so po uvodnem pozdravu, zapeti božični pesmi in recitaciji iz zbirke duhovnih pesmi začeli Otmarjevo pot proti Podragi. V cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Podragi je gospod Primož Kodrič daroval sveto mašo za pokojnega Otmarja Černilogarja. Preden smo začeli z resnejšim vzponom, se je skupini priključilo še kar nekaj pohodnikov. Na sv. Socerbu nad Podrago smo se nadejali prvih sončnih žarkov, a dobili smo le sapico burje in lep razgled na Vipavsko dolino. Pot nas je nato vodila mimo sv. Ane do vasi Vrabče, kjer sta nam lepo gostijo s tradicionalnim »krompirčkom« pripravila Boža in Alojz Peljhan. Po okrepčilu smo nadaljevali na Tabor, kjer smo v cerkvi sv. Matere Božje zapeli božično pesem in prisluhnili recitaciji pesmi. Sledila je pogostitev v prostorih stare šole. Zahvala gre gospe Martini Seražin, ki nas vsako leto pričaka odprtih rok. Dodobra okrepčani smo nadaljevali do pol ure hoda oddaljene cerkvice sv. Martina v Grižah.

Tudi v Grižah nas vsako leto pričaka vedno obilnejša gostija, za katero izrekamo hvalo Ireni Orel Skapin in njeni družini. Naslednja postaja naše poti je sv. Tomaž pri vasici Stomaž, ki je še vedno

imenitno prekrita s kamnito streho. Po recitaciji pesmi in petju si privoščimo krajši postanek na soncu. Sledil je spust v dolino Raše k sv. Antonu in takoj zatem vzpon čez Hribe ter Bogo do sv. Katarine. Do tu nas je že dodobra ogrelo, kajti sonce in vzpon sta naredila svoje. Čas za skupno fotografijo vseh 148 udeležencev in spust do zadnje, desete cerkve sv. Jakoba v Štjaku.

Številni so bili navdušeni nad mogočnostjo same cerkve, ki ohranja nekatere dele še iz gotske dobe. Sledil je sestop po rahlo razmočenem terenu mimo vinogradov v Podrago, kjer so nam podraške gospodinje in člani Krajevne skupnosti Podraga pripravili joto s klobaso in obilo pekovskih izdelkov. Zahvala gre prav vsem pohodnikom, ki so se Otmarjeve poti udeležili ter vodnikom Planinskega društva Vipava za ubrano vodenje, Krajevni skupnosti Podraga in podraškim gospodinjam za zaključno pogostitev; Alojzu, Boži, Martini in Ireni za obilico dobrot na poti in Luciji Nabergoj ter pevcem za pripravljen program, ki je obogatil vsak postanek v cerkvah.