OTMARJEVA POT 2018

Pohod po Otmarjevi poti bo na prvo soboto po »Sv. Treh kraljih« in sicer v soboto, 13. januarja 2018.

Začetek ob 6. uri v cerkvici sv. Urbana, ki stoji ob cesti v Podrago, približno 200 m od magistralne ceste Ljubljana – Nova Gorica (odcep za Podrago je med Podnanosom in Vipavo). Ob cerkvici sv. Urbana je možno parkirati avtomobile.

V podraški župnijski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata bo približno ob 6.30 uri sv. maša za + g. Otmarja Črnilogarja.

Zahtevnost pohoda po Otmarjevi poti: Pohod bo trajal približno pol dneva (12 ur); po »Jakobovi poti« se bomo vrnili v Podrago predvidoma okoli 18. ure. Otmarjeva pot je zelo prijetna za hojo, večinoma poteka po stezah in kolovozih. Zahtevna je zaradi dolžine (okoli 25 km) in zaradi vzponov in spustov. Zahteva dobro kondicijsko pripravljenost.

Opomba: pohodnik se udeleži pohoda na lastno odgovornost!

Oprema: Planinska, pohodniška… S seboj imejte tudi čelno svetilko, hrano in pijačo.

Organizator: Peš romanje organizira Planinsko društvo Vipava v sodelovanju z župnijo Podraga in KS Podraga.

Informacije:

Leon Kodre, tel.: 05/ 366-501-73 (zvečer)

V primeru izredno slabega vremena bo pohod odpadel!

VABLJENI!

Otmarjeva pot. Idejo za pot iz Podrage na Štjak, ki se vije mimo desetih cerkva, je predlagal + g. Otmar Črnilogar, duhovnik, profesor latinščine in grščine ter filozofije, prevajalec Svetega pisma (med 1980-1996 je prevajal Mdr, Sir, 1 Kor, 2 Kor, 1 Tim, 2 Tim, Tit, Heb, 1Pt, 2 Pet, 1Jn, 2Jn, 3 Jn, Jud). Bil je tudi navdušen planinec in v letih 1967-1972 predsednik Planinskega društva Vipava. V letu 2006 mu je Občina Vipava v Podragi postavila spomenik.

V letu 2013 je izšla tudi knjiga pri Celjski Mohorjevi družbi z naslovom Otmar Črnilogar: človek mnogih talentov.

PD Vipava vabi na jesensko prečenje 5km dolgega grebena OLŠEVE z Govco v južnih Karavankah

Po svoji edinstveni obliki, obdani s skalnatimi stolpiči, spodmoli, jamami, naravnimi mostovi… se dviga iznad Zgornje Savinjske doline Olševa. Mimo Solčave iz panoramske ceste bomo pričeli pot na jugozahodnem delu grebenskega hrbta Olševe po Medvedji poti mimo Potočke zijalke, arheološko bogati in zanimivi jami (najdišče koščene igle, kosti jamskega medveda itd. …). Tam je za pomoč nekaj metrov z jeklenico zavarovane poti, ki pelje do razpotja na Obel Kamen (1911 m) in po grebenu 45min oddaljen glavni vrh Govca (1929 m). Greben Olševe šteje 7 vrhov, a nobeden ne presega 2000 m višine.

Časovni okvir: Turistična kmetija Rogar (1250 m) – Obel Kamen 2h – Govca 2.45h – Gladki vrh (1825 m) – Lepi vrh (1616 m) – čez Zgornje sleme nazaj na Panoramsko cesto 4,5h.

Zahtevnost: zahtevna pot je le do vrha grebena Olševe (do 2h hoje), strm vzpon ima majhen del poti zavarovane z jeklenico ter spust iz Oblega kamna po grebenu do Govce ima manjši izpostavljen del, ki se ga da izogniti po spodnji poti.

Odhod: nedelja, 5. novembra ob 06:00h, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava

Povratek: v poznopopoldanskih / večernih urah.

Kako: Razporedili se bomo po kombijih in si razdelili stroške prevoza. Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+8€).

Priporočljiva oprema: pohodni čevlji, pohodne palice, rezervna oblačila, oblačila primerna vremenskim razmeram, hrana in pijača iz nahrbtnika (le v dolini in ob panoramski cesti so turistične kmetije).

Prijave: Do vključno srede, 1. 11. 2017 pri Anji Fabčič: a.fabcic@gmail.com ali na tel. 040/370-559; oz. Marku Pucu: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031/800-384 (v večernih urah)

V primeru slabe vremenske napovedi ali snega na gori, bo izlet prestavljen na soboto 11.11.2017 ali odpovedan.

Stenar (16. julij 2017)

Najbolj predanim pohodnikom ni bilo težko zgodaj vstati in se zbrati, zdaj že na dobro poznani lokaciji v Vipavi ob 04:30h. Le pet minut kasneje smo startali z dvema kombijema, ki smo ju na poti do Solkana napolnili. Zadali smo si izhodišče iz Zadnjice čez Luknjo na tehnično zahtevnejši Bovški Gamsovec s spustom na Kriške pode z zadnjim vzponom na Stenar. Pohod smo pričeli ob 07:00h in spremljal nas je lep, dokaj jasen, a za julijske temperature kar hladen dan, zaradi česar se nismo predolgo ustavljali na vrhovih. A veličastnih razgledov po poti in iz vrhov se pač ne da pozabiti, 360° razgleda na sosednje stene bližnjih in oddaljenih gora, ko so se nam ponujale za obiske, enim Dolkova Špica, Škrlatica, drugim Cmir, Rjavina, Triglav s severnim ostenjem, spet tretjim bližnji Razor in Križ; Dolina vrat in Trenta…itd.

Spustili smo se mimo Pogačnikovega doma na Kriških podih nazaj do vozil v Zadnjici, kjer smo bili že ob 17h. Zlato uro rezerve smo se pozabavali med tem ko je član ekipe ponovil vajo in se vrnil po pozabljen fotoaparat, ki ga je čakal nekje pod kočo.

Ob 21h smo se vrnili v Vipavo z napolnjenimi baterijami za…? -nekaj novega 😉

(Anja Fabčič, Marko Puc)