Stenar (16. julij 2017)

Najbolj predanim pohodnikom ni bilo težko zgodaj vstati in se zbrati, zdaj že na dobro poznani lokaciji v Vipavi ob 04:30h. Le pet minut kasneje smo startali z dvema kombijema, ki smo ju na poti do Solkana napolnili. Zadali smo si izhodišče iz Zadnjice čez Luknjo na tehnično zahtevnejši Bovški Gamsovec s spustom na Kriške pode z zadnjim vzponom na Stenar. Pohod smo pričeli ob 07:00h in spremljal nas je lep, dokaj jasen, a za julijske temperature kar hladen dan, zaradi česar se nismo predolgo ustavljali na vrhovih. A veličastnih razgledov po poti in iz vrhov se pač ne da pozabiti, 360° razgleda na sosednje stene bližnjih in oddaljenih gora, ko so se nam ponujale za obiske, enim Dolkova Špica, Škrlatica, drugim Cmir, Rjavina, Triglav s severnim ostenjem, spet tretjim bližnji Razor in Križ; Dolina vrat in Trenta…itd.

Spustili smo se mimo Pogačnikovega doma na Kriških podih nazaj do vozil v Zadnjici, kjer smo bili že ob 17h. Zlato uro rezerve smo se pozabavali med tem ko je član ekipe ponovil vajo in se vrnil po pozabljen fotoaparat, ki ga je čakal nekje pod kočo.

Ob 21h smo se vrnili v Vipavo z napolnjenimi baterijami za…? -nekaj novega 😉

(Anja Fabčič, Marko Puc)

PRŠIVEC (1761m)

Pršivec, ki spada med najlepša razgledišča Julijskih Alp še posebno zažari v jesenskem času, ko tu gorijo nešteti zlati macesni. Relief okolice Pršivca je precej razgiban ter kraškega značaja, saj je tu več globokih brezen in jam.

KDAJ in KJE?
V soboto, 21. oktobra 2017 ob 5h s parkirišča Škofijske gimnazije v Vipavi.

S KOM?
Razporedili se bomo po kombijih in si razdelili stroške prevoza.
Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva+8€).

TURA:
Stara Fužina – Kosijev dom na Vogarju – koča na planini pri Jezeru – planina Viševnik (Bregarjevo zavetišče) – Pršivec – Kosijev dom na Vogarju – Stara Fužina

OBVEZNA OPREMA:
Visoki pohodni čevlji, palice (po presoji), oblačila primerna vremenskim razmeram, rezervna oblačila, osebna prva pomoč, potrjena planinska, zdravstvena  ter osebna izkaznica, hrana in pijača iz nahrbtnika (koče bodo zelo verjetno odprte, a ni zanesljivo).

PRIJAVE:
Na puc.marko@gmail.com ali na 031/800-384 (v večernih urah) do vključno srede, 18. oktobra 2017!

V primeru zelo slabe vremenske napovedi bo izlet prestavljen ali odpovedan.

Kam? Na ČRNO PRST (1844m)

Vrh spada v sklop Spodnjih Bohinjskih gora. Ime je Črna prst dobila po flori, ki jo je precej tako na južnih kot severnih pobočjih in po črni prsti, ki jo še najdemo tik pod vrhom. Razgled z vrha se nam odpira na Primorsko stran, v Baško grapo ter proti Gorenjski, kjer slovijo Bohinj in najvišji vrhovi Julijskih Alp.

KDAJ in KJE?
V nedeljo, 8. oktobra 2017 ob 4:50 s parkirišča Škofijske gimnazije v Vipavi.

S KOM?
Razdelili se bomo po osebnih avtomobilih in se odpeljali do železniške postaje v Novi Gorici od koder nas bo zapeljal vlak. Vlak ima štart 5:28 in prosim za točnost. Cena vlaka bo okrog 10€ v obe smeri.

TURA:
Do Podbrda nas bo pripeljal vlak. Nato sledi vzpon proti sedlu Suha in nato na vrh, kjer stoji dom Zorka Jelinčiča. Sestopili bomo preko sedla Suha na gorenjsko stran, in sicer mimo Orožnove koče na planini za Liscem v Bohinjsko Bistrico kjer bomo vstopili ponovno na vlak in se odpeljali proti Novi Gorici.

PREDVIDEN PRIHOD: 19.30

OBVEZNA OPREMA:
Visoki pohodni čevlji, palice (po presoji), oblačila primerna vremenskim razmeram, rezervna oblačila, osebna prva pomoč, potrjena planinska in zdravstvena izkaznica, hrana in pijača iz nahrbtnika (koče bodo zelo verjetno odprte, a ni zanesljivo).

ČASOVNICA:
Podbrdo – Črna Prst (3h30min)
Črna Prst – Bohinjska Bistrica (3h45min)

PRIJAVE:
Na puc.marko@gmail.com ali na 031/800-384 (v večernih urah) do vključno ponedeljka, 2. oktobra 2017!

V primeru zelo slabe vremenske napovedi bo izlet prestavljen ali odpovedan.