Občni zbor planinskega društva Vipava

na redni letni občni zbor PD Vipava,
ki bo v petek, 15. februarja 2019 ob 19. uri
v prostorih stare OŠ Vipava
(Trg Pavla Rušta 6, Vipava)

Dnevni red:

1. Pozdrav in otvoritev občnega zbora ter izvolitev organov zbora
2. Poročila za leto 2018:
– predsednika društva
– načelnika alpinističnega odseka
– načelnika vodniško – izletniškega odseka
– načelnika odseka za planinske poti
– načelnice mladinskega odseka
– finančno poročilo
– nadzornega odbora
3. Razprava na poročila in sklepanje o poročilih
4. Program dela v društvu v letu 2019
5. Razno

Sledila bo kratka video predstavitev lanskoletnih izletov ter predstavitev in občutki zakoncev Klančnik o lanskem uspešno opravljenim rekordnim časom na Slovenski planinski poti.

Možnost bo tudi poravnati članarino za leto 2019!
Več o članarini na:

Vabljeni!

OBČNI ZBOR AO VIPAVA

V petek, 25. januarja, se je na vsem dobro znanem placu odvijal občni zbor vipavskega alpinističnega odseka. Bojda se niti najstarejši Vipavci ne spomnijo, kdaj je bil zadnji. Enkrat takrat, ko se je hodilo na morje še v območje današnje panonske nižine.

V uvodnem delu je načelnik Marko v sliki in besedi predstavil lansko sezono. Opravili smo skoraj tristo vzponov, prvo mesto si delita načelnik in Anja z 41 vzponi. Čestitke. Prisotni smo izvedeli tudi, da smo po kar nekaj letih dobili novo starejšo pripravnico. Spet Anja. In ne boste verjeli, Anja je sprejela dolžnost namestnice načelnika odseka. Anja, Anja, Anja. Fantje, a bomo pustili, da bo boljša od nas tudi v letošnji sezoni?

Po opravljenih formalnostih se je odvila 2. tradicionalna tekma članov AO Vipava. Ker je bila lanska tako nepozabna, jo je bilo potrebno ponovit. Ker smo zelo demokratičen odsek, smo fantje zmagi prepustili dekletom. V smeri, katero so strokovnjaki ocenili na 9a-, je bila daleč najhitrejša, najbolj odločna in najbolj pogumna Hana. V posebnem točkovanju, kjer se je zmagovalec moral čimbolj približati povprečnemu času vseh tekmovalcev, je blestela Anja. Člana komisije priznava, da sva ta pravila skrila pred tekmovalci. V glavnem zato, ker sva nesramna.

Ne moremo mimo Anjine akcije, ko je zbirala predloge za cilje v letošnji sezoni. Nekateri so bili bolj splošni, drugi zelo konkretni. Največkrat pa je bil omenjen zimski vzpon na Triglav. Vsi predlogi visijo na zelo vidnem mestu in upam, da bo do decembra večina njih prečrtanih.

Ob zaključku bi se zahvalil vodstvu PD Vipava za podporo v obliki piva, čipsa, bobi palčk in podobnih delikates. Potrebno pa je tudi pograjati letošnje udeležence alpinistične šole, saj sta se vabilu odzvala le dva. In Beštje tudi ni bilo na spregled.

Zapisal: Rok

Alpinistična šola AO Vipava

Program alpinistične šole

Alpinistična šola traja 1 leto in obsega:

teoretična predavanja s področja prve pomoči, skalne in zimske tehnike, orientacije, vremenoslovja, ledne tehnike in športnega plezanja …

organizirane eno ali dvodnevne ture, kjer z inštruktorji in alpinisti v naravi prakticiramo aktualno tematiko (brezpotja, športno plezanje, gibanje v gorah pozimi, ledno plezanje, turno smučanje, skalno plezanje, ledeniška tura…) in praktične vaje pod strokovnim nadzorom, kjer se naučite vrvne tehnike, gibanja naveze, nameščanja varoval, izdelave sidrišč, samoreševanja …

Seznam predavanj:

Uvodno predavanje

Alpinistična oprema

Priprava in izvedba ture

Tehnika gibanja v kopnem svetu

Nevarnosti v gorah

Sneg, led, plazovi

Tehnika gibanja v zimskih razmerah

Poznavanje gorstev, plezalni cilji pri nas in v tujini

Gorniško izrazoslovje in opisovanje vzponov

Turno in alpinistično smučanje

Bivakiranje, taborjenje

Orientacija

GRS in reševanje v gorah

Zgodovina alpinizma

Vremenoslovje in vremenske posebnosti gorskega sveta

Prva pomoč

Ob alpinistične dejavnosti v gorah

Marko Fabčič (načelnik AO Vipava)

TEČAJ ŠPORTNEGA PLEZANJA

Alpinistični Odsek Vipava organizira tečaj športnega plezanja. Prvo predavanje bo v petek 11. maja ob 20.00 uri v prostorih PD Vipava.

Tečaj je namenjen vsem, ki bi se radi seznanili z osnovami plezanja. Na tečaju se bomo seznanili z naslednjimi vsebinami:

• zgodovina športnega plezanja,
  • plezanje in varovanje v steni,
  • vozli,
  • osebna oprema,
  • tehnika plezanja in varovanja,
  • etični kodeks in varstvo narave,
  • prva pomoč in poškodbe,
  • plezanje v vodstvu, vpenjanje,
  • spuščanje z vrvjo, prevezovanje,
  • osnove treninga.

Ob zaključku si z opravljenim izpitom pridobite naziv pripravnik športnega plezanja.

Pogoj za vpis v začetno šolo prostega plezanja je dopolnjenih 14 let.

Natančen razpored predavanj, treningov in vaj bo podan na uvodnem predavanju.

Informacije in prijave

Marko Fabčič 031-739-712 ali ao.vipava@gmail.com