Izlet v neznano

Po enotedenskem zamiku smo izlet v neznano izvedli v soboto, 27. maja 2017. Osem odločnih planincev in planink se je zjutraj ob 5.30 dobilo na parkirišču Škofijske gimnazije v Vipavi in odšlo s kombijem v enim znano ter drugim neznano lokacijo. Ko smo se v Mežici ustavili na kavi, je bilo hitro jasno, kakšen bo cilj – seveda, gremo na Peco pogledat kralja Matjaža. Na izhodišču smo začeli z obilico dobrot gospe Majde, ki je ponudila domače piškote. Ni bilo težko začeti. Z vrha Šteng smo jo ubrali po nemarkirani poti, ki poteka ves čas po avstrijski strani meje. Spremljali so nas lepi razgledi na Uršljo goro ter na Smrekovec. Pravi užitek je bil vzpon skozi macesnov gozd, ki smo ga vsi navdušeno občudovali. Na slovensko-avstrijski meji oziroma sedlu smo zagledali prvič naš cilj – najvišji vrh Pece (Kordeževa glava). Na vrhu smo v družbi planinskih kavk jedli dobrote iz nahrbtnikov in občudovali pokrajino – vse od Uršlje gore, Smrekovca, Krofičke, Ojstrice, Planjave, Brane do Rink. Sestopili smo po klasičnem pristopu, mimo doma na Peci, kjer smo si ogledali še votlino kralja Matjaža ter s prijetnimi občutki odkorakali v dolino do izhodišča.